lady.sk
AKLINIK B 468X60

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 0 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 2 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Štvrtok, 28. Marec, , Dnes oslavuje Sona
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Zbohom, Alžbeta Bátoriová!

  Spracoval(a) : IKAR
Dátum : 7.11.2005
späť
Späť

Poslať
 

Vo svojom najnovšom historickom románe sleduje spisovateľ Andrej Štiavnický osudy dvoch žien – Žofie Bošňákovej a Anny Rosiny Listiusovej. Kým Anna Rosina pokračuje v stopách poslednej vládkyne Čachtického hradu, Žofia Bošňáková sa usiluje obetavou pomocou aspoň trochu zmierniť utrpenie chudobných.
   
Autor v románe vykresľuje málo známe obdobie života Žofie Bošňákovej,  keď sa ako 17-ročná vydala za Michala Šeréniho na Svetlovský hrad, kde žila do manželovej predčasnej smrti. Venuje sa tiež rokom, ktoré prežila táto obetavá žena v Šuranoch, ako aj udalostiam po svadbe s Františkom Vešelénim. Pri opise osudu Anny Rosiny Listiusovej  sa v tomto románe Andrej Štiavnický sústreďuje na okolnosti jej úniku z dosahu spravodlivosti vďaka jej vplyvným príbuzným. 

Andrej Štiavnický o téme, ktorú spracúva hovorí: „Predkladám čitateľom literárne stvárnenie autentického portrétu Žofie Bošňákovej na pozadí nepokojného obdobia tridsaťročnej vojny  a mocensko-politických konfliktov medzi protestantskou šľachtou a  prívržencami Habsburgovcov. Žofia bola pozitívnym príkladom cnostnej a mravne bezúhonnej ženy, v ostrom kontraste s Alžbetou Bátoriovou, ktorá zomrela v roku 1614, keď mala Žofia päť rokov. Obetavý a hrdinský život Bošňákovej je morálnym  protikladom čachtickej panej a šintavskej bosorky, ktorých osudy som stvárnil v prechádzajúcich historických projektoch.“

Andrej Štiavnický (1963) - autor úspešných historických románov. Dlhoročne sa venuje štúdiu archívnych materiálov súvisiacich so životom Alžbety Bátoriovej a panovníkov 16. a 17. storočia. Svoje poznatky pretavil do rozsiahleho románového cyklu. Vo vydavateľstve Ikar Andrejovi Štiavnickému doposiaľ vyšli tituly: V tieni smrti Alžbety Báhoriovej (2004), Čachtická pani pred najvyšším súdom (2003), Alžbeta Bátoriová vo väzení a na slobode (2002), V podzemí Čahtického hradu(2001).
Knihy Andreja Štiavnického zaznamenali veľký úspech doma aj v zahraničí.
 
Kniha Zbohom, Alžbeta Bátoriová  vychádza na 400 stranách. Maloobchodná cena 329 Sk, cena pre členov Media klubu 279 Sk.

Kníhkupectvá Media klub:
BANSKÁ BYSTRICA, Svet knihy – Media klub, Kapitulská 12 · BRATISLAVA, Svet knihy, Obchodná 4 · DOLNÝ KUBÍN, Media klub, Radlinského 27 · KOŠICE, Kníhkupectvo Marsab, Hlavná 41 · LEVICE,  Media klub, Ivana Krasku 5 · PIEŠŤANY, Media klub, Sad A. Kmeťa 9 · PREŠOV, Kníhkupectvo Marsab, Hlavná 29 · ŽILINA, Media klub, A. Bernoláka 6 •  NITRA, Kníhkupectvo Modul, Štefánikova 7.

 


Diskusia k článku:

Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!