lady.sk
AKLINIK B 468X60

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 0 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Sobota, 20. Apríl, , Dnes oslavuje Marcel
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Na Slovensku trpí osteoporózou 250 tisíc žien

  Spracoval(a) : Jana Konečná
Dátum : 22.7.2005
späť
Späť

Poslať
 

Na Slovensku žije približne 250 tisíc žien postihnutých osteoporózou, z ktorých sa lieči asi len 12 percent. Osteoporóza, označovaná aj za epidémiu tretieho tisícročia, je ochorenie látkovej výmeny kostného tkaniva, ktoré sa prejavuje ubúdaním kostnej hmoty. Výsledkom je oslabenie pevnosti kostí, a tým zvyšovanie možnosti zlomeniny.

Najnebezpečnejším prejavom osteoporózy je zlomenina krčka stehennej kosti, pričom toto zranenie je na siedmom mieste najčastejších príčin úmrtí hospitalizovaných pacientov v SR. "Komplikácie a zlomeniny, ktoré vedú k smrti, sú vnímané ako jej príčina. Hlavnou príčinou smrti však býva osteoporóza," povedal dnes novinárom profesor MUDr. Juraj Payer CSc. s tým, že asi tretina pacientov po zlomenine krčka stehennej kosti do roka zomrie.

Takmer 40 percent postihnutých nie je schopných samostatnej chôdze, 60 percent potrebuje pomoc v nasledujúcom roku a jedna tretina je trvalo odkázaná na inštitucionálnu starostlivosť. V roku 1990 sa na svete vyskytlo 1,5 milióna zlomenín krčka stehennej kosti, v roku 2050 sa ich očakáva až 4,5 milióna. Podľa štatistík je rizikom zlomeniny zapríčinenej osteoporózou ohrozená asi každá tretia žena a každý šiesty muž vo veku nad 50 rokov.

V súčasnosti sa na Slovensku priemerne mesačne lieči 29 560 pacientok. Toto číslo postupne vzrastá od roku 1998, keď sa mesačne liečilo viac než päťtisíc žien, v roku 1999 to bolo 6350 a v roku počet liečených pacientok dosiahol 21 500.

Osteoporóza sa najčastejšie objavuje u žien v postmenopauzálnom veku, u mladších ročníkov sa pod ochorenie podpisuje najmä nevhodný životný štýl. Rizikom sú diéty, v ktorých absentuje vápnik, fajčenie, pitie kávy, obmedzovanie pohybu.

Copyright©2004 TASR


Diskusia k článku:

Tak čo s tým urobíme? Dozvedel som sa, že jednou z príčin o. je odvápňovanie kostí.Ďalej, že vápnik je viazaný na kolagén v kostiach a v dôsledku nedostatku kolagénu vlastne nastáva proces odvápňovania (tiež). Ďalej, že sa na Slovensku objavil biovitálny=živý a transdermálny=pokožkou prechádzajúci kolagén, ktorého zložky prenikajú cez pokožku až do kostí a tam vytvárajú podmienky pre tvorbu vlastného kolagénu,na ktorý sa potom viaže Ca. Výsledkom je zastavenie osteoporózy! Čo vy na to? Sú to nezmysly? Ďakujem za odpoveď.
Neregistrovaný - MrCollagen, 9.8.2005 14:54, hariom(`na`)collagenpoint.com
Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!