lady.sk
AKLINIK B 468X60

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 0 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Utorok, 19. Marec, , Dnes oslavuje Jozef
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Červené mäso zvyšuje riziko rakoviny hrubého čreva

  Spracoval(a) : Miriam Kuhlová
Dátum : 20.6.2005
späť
Späť

Poslať
 

Pravdepodobnosť rakovinového ochorenia hrubého čreva je o 35 percent vyššia u ľudí, ktorí denne konzumujú 160 gramov alebo viac červeného bravčového, hovädzieho alebo teľacieho mäsa, v porovnaní so všetkými, ktorí sa uspokoja s dennou dávkou takéhoto mäsa nižšou o 20 gramov.

Vyplýva to z výsledkov doteraz najkomplexnejšieho výskumu predmetnej problematiky na starom kontinente. Ako vyplýva zo štúdie o skúmaní európskych perspektív súvisiacich s rakovinou, ktorá vychádza z poznatkov získaných pri sledovaní takmer pol milióna mužov i žien z 10 štátov nášho kontinentu v rokoch 1992-1998, po piatich rokoch diagnostikovali u 1329 pozorovaných osôb nádorové ochorenie.

Analýza tohto prieskumu jednoznačne preukázala predpoklady, vyplývajúce už zo skorších vedeckých prác, že väčšia konzumácia červeného mäsa zvyšuje riziko rakoviny hrubého čreva. Potvrdilo sa to pri zohľadnení veku, pohlavia, výšky, hmotnosti, príjmu energie, fyzických aktivít a iných faktorov v prípade spomínaných druhov mäsa, nie však v prípade hydiny. Konzumácia rýb naopak preukázateľne asi o 30 percent riziko nádorového ochorenia znižuje. Ďalšími rizikovými faktormi v súvislosti s rakovinových ochorením črevného traktu sú podľa vedcov popri konzumácii červeného mäsa ešte obezita a nedostatok fyzickej aktivity, ale aj nadmerný konzum alkoholických nápojov a fajčenie.

Copyright©2004 TASR


Diskusia k článku:

Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!