lady.sk
AKLINIK B 468X60

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 22 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 13 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Štvrtok, 11. August, , Dnes oslavuje Zuzana
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Raňajky v minulosti a dnes 1/2

  Spracoval(a) : MUDr. Alžbeta Béderová, CSc.
Dátum : 7.5.2004
späť
Späť

Poslať
 

Minulé storočie zaznamenalo dramatické zmeny v životných podmienkach a životnom štýle ľudí, ktoré boli sprevádzané výraznými zmenami v spôsobe výživy a životosprávy. Pokroky vedy, mechanizácia a automatizácia podstatne znížili fyzickú náročnosť vykonávanej práce, ťažisko sa prenieslo viac na prácu duševnú, stúpol stres. Takýto životný štýl vyžaduje  energeticky menej výdatnú avšak biologicky  plnohodnotnú a vyváženú stravu.


V minulosti bolo Slovensko prevažne agrárna krajina a väčšina obyvateľov žila na vidieku. Stravovacie zvyky boli preto podmienené kolobehom a rytmom individuálnej, prevažne fyzickej práce okolo hospodárstva a  výber potravín bol značne ovplyvnený samozásobiteľstvom, čiže produktmi dopestovanými, či dochovanými na vlastnom hospodárstve. Tieto návyky záviseli od úrodnosti kraja a  rozdiely boli zjavné medzi severom a juhom Slovenska. Pestovali sa hlavne zemiaky, kapusta, strukoviny, ovos a jačmeň na múku z ktorej sa piekol nekvasený chlieb tzv. maskáľ či kabáč, choval sa dobytok a ovce, hlavne na mlieko a výrobky z neho. Čaj sa varil z byliniek a v obchode sa kupovala len cigória na prípravu kávy.


Výdatnosť ranného pokrmu závisela od pracovného zaťaženia okolo hospodárstva a skladba raňajok sa líšila aj  v jednotlivých ročných obdobiach. Na Orave sa napr. na jar jedla kapusta so zemiakmi, jačmenná či ovsená kaša s mliekom. V lete boli raňajky viac tekuté, preferovali sa polievky, napr. mliečna polievka s mrvenicou alebo rascová s chlebom. Jesenné a zimné raňajky boli hutnejšie a energeticky výdatnejšie. Boli to často halušky s kapustou, bryndzou či tvarohom. Chlieb so slaninou bol typickým chlapským pokrmom pred ťažkou prácou v zimnom lese.


Spisovateľka Ľ. Podjavorinská popísala skladbu stravy ľudí spod Javoriny. Podľa miestneho nárečia na „frištuk“ jedli kapustovú alebo krúpovú polievku s cesnakom a pri ťažšej práci sa dosýtili chlebom so slaninou, klobásou či údeným mäsom.


V súčasnosti sa už socio-ekonomické podmienky u nás zmenili a zmenil sa aj spôsob výživy. Trendy vo sfére výživy pozorované v mestách sa preniesli aj na vidiek a okrem pozitívnych čŕt v zmysle modernizácie stravovania sa preniesli aj mnohé negatívne prvky, napr. zaznávanie tradičných domácich potravín či nepravidelný stravovací režim. Jedným z najrozšírenejších nedostatkov je chvatné konzumovanie jednotvárnych, málo výdatných raňajok, resp. neraňajkovanie. Z minulosti by sme si určite mali zachovať zvyk ich pravidelnej konzumácie i keď ich skladba bude podstatne iná.

 

Základné rady prevencie obezity

  • Jesť pravidelne v 5 - 6 denných dávkach, servírovať jedlo na dezertných tanieroch, jesť pomaly. Nevynechať raňajky.

·   Optimalizovať prívod bielkovín – ideálne sú zdroje živočíšnych bielkovín ako napr. chudé mäso, kuracina, netučné sladkovodné a morské ryby, divina s obsahom tuku 10-15% , nízkotučné mlieko a mliečne výrobky, termizované syry, jogurty.

·        Optimalizovať  zastúpenie rastlinných bielkovín.

  • Obmedzovať živočíšne saturované tuky, preferovať mono- a polynenasýtené mastné kyseliny  - rastlinné tuky a oleje.
  • Konzumovať dostatok balastných látok a ochranných vitamínov – ovocie, zelenina, celozrnné výrobky, ovsenné vločky, ktoré sú nevyhnutné pri  prevencii voľnoradikálových, tzv. civilizačných ochorení -  obezity,  metabolického syndrómu, ale aj pri prevencii  rakoviny hrubého čreva. 

·    Kulinárna úprava - varené, dusené vo vlastnej šťave v alobale, na teflóne bez tuku, bez omáčok a zápražiek, doplnené zeleninou - surovou, varenou, dusenou.

  • Piť len neenergetické nápoje – nesladené minerálky striedať.
  • Málo soliť a koreniť.
  • Vyhýbať sa pokútnym a rýchlym diétam, optimálny a stabilný úbytok je do 1kg za týždeň. Pravidelne sa vážiť.
  • Racionálne a uvedomele sa správať pri výbere potravín a pri jedení, takto viesť už mladú populáciu.
  • Pozor na tzv. západný štýl stravovania zhon, rýchle občerstvenie, posun hlavného jedla do večerných hodín.  Pozor na víkendové a večerné maškrtenie.
  • Motivácia  dieťaťa - odmena pre dieťa nesmie byť sladkosť či návšteva cukrárne.                                         
  • Chodiť nakupovať najedený, bez detí, nerobiť si neprimerané zásoby, nepodliehať akciovým ponukám

Rizikové obdobia pre rozvoj obezity

  • prenatálne obdobie – výživa matky v ťarchavosti,
  • obdobie detské – nástup školskej dochádzky,
  • obdobie dospievania, predovšetkým u dievčat,
  • obdobie tehotenstva a následné obdobie dojčenia
  • obdobie menopauzy,
  • v dospelosti často rozvoj obezity súvisí s okolnosťami, ktoré vedú k zmene stravovacích a  pohybových návykov: základná vojenská služba, nástup do zamestnania, založenie rodiny, rodinné alebo pracovné problémy, ukončenie športovej činnosti, dlhodobé ochorenia, úrazy, odchod do dôchodku,
  • obdobie užívania vybraných  liekov, ktoré môžu ovplyvňovať telesnú hmotnosť (antidiabetiká, tyreostatiká, antidepresíva, antiepileptiká, beta-blokátory, glukokortikoidy, estrogény).

Diskusia k článku:

POTREBUJETE SCHUDNÚŤ? www.SCHUDNUTIE.sk zdravo a trvalo!
Neregistrovaný - schudnutie, 8.9.2004 14:12, schudnutie(`na`)centrum.sk
Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!