lady.sk
AKLINIK B 468X60

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 0 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 0 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Utorok, 19. Marec, , Dnes oslavuje Jozef
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Spíte dostatočne dlho?

  Spracoval(a) : Iveta Michalíková
Dátum : 8.4.2003
späť
Späť

Poslať
 

Málo spánku i jeho nadbytok zvyšuje riziko srdcových ochorení. Vyplýva to z desaťročnej štúdie vedcov z Brigham and Women's Hospital v americkom Bostone medzi 71.617 zdravotnými sestrami. Ak ženy spali menej ako päť hodín denne, riziko ochorenia stúplo o 30 percent. Šesťhodinový spánok zvýšil toto riziko o 18 percent. Ženy, ktoré spali viac ako sedem hodín, by mali rátať s deväťpercentným rizikom. Rozdiely boli aj medzi "spachotškami": Už deväť a viac hodín spánku zvyšuje riziko srdcového ochorenia o 38 percent. Naopak najnižšie riziko ochorenia srdca mali ženy po osemhodinovom spánku. Chronický nedostatok spánku je pre modernú spoločnosť typický. O spánok nás pripravuje televízia a veľkou mierou počítače a internet. Vedci varujú, aby sa poriadny spánok nestal "luxusom", ale dôležitou súčasťou zdravého životného štýlu.

Môžeme si vážne poškodiť zdravie

Patríte aj vy k miliónom ľudí, ktorí sami seba okrádajú o spánok a odpočívajú menej ako osem hodín denne? Je zvláštne, ako málo ľudí vie, že spánkový deficit má za následok nielen únavu a vyčerpanie, ale aj vážne zdravotné riziká. Vedci potvrdzujú, že ak nespíme dostatočne dlho, škodíme si. Výskum, ktorý v roku 1999 uskutočnila Dr. Eva Van Cauterová z Chicagskej univerzity, pri ktorom dobrovoľníci spali šesť dní iba štyri hodiny denne ukázal na základe analýzy vzoriek krvi, že im hrozí cukrovka, pretože mali narušenú toleranciu glukózy. Následkom nedostatku spánku nastalo zníženie hladiny rastového hormónu, ktorý reguluje zásoby tuku v tele a má vplyv aj na svalovú sústavu. Nedostatok spánku tak pravdepodobne môže spôsobiť aj prudký nárast obezity.

Predbežné výsledky ďalších výskumov ukazujú na vzťah medzi nedostatkom spánku a zmenami v imunitnom systéme. Tento vzťah v laboratórnych podmienkach pozorovali u potkanov, ktoré umelo udržiavali v bdelom stave. Výsledky boli alarmujúce:
Po troch týždňoch uhynuli na infekciu! Výskumy potvrdili, že pri nedostatočnom spánku klesá počet bielych krviniek a látok ovplyvňujúcich odolnosť organizmu. To je zrejme dôvod, prečo sa telo s infekciou vyrovnáva ťažšie. Nedostatok spánku môže zvýšiť aj riziko vzniku nádorových ochorení.

Osoby, ktoré pravidelne spávajú menej ako päť, šesť hodín, často trápi zvýšený krvný tlak. Tým, že si telo neoddýchne, tvorí sa viac stresových hormónov a tie opäť zvyšujú pulz a krvný tlak. Najmä pre starších ľudí, ktorí už aj tak majú zvýšený krvný tlak, je dostatok spánku zvlášť dôležitý.


Na záver jeden varujúci údaj
Dlhodobé pozorovania potvrdili, že ľudia s chronickým spánkovým deficitom dosahujú v testoch zameraných na postreh a reakcie podobné výsledky, ako keby mali v krvi 0,8 promile alkoholu. No a to sú dozaista údaje, ktoré naozaj stoja za uváženie. Nebolo by predsa len lepšie a múdrejšie radšej sa vyspať?


Diskusia k článku:

bolo by mudrejsie sa vyspat ako ponocovat .tak, kto sa hlasi ako dobrovolnik k mojej dcerenke na dnesnu noc? inak vdaka za povzbujuci clanok :-))
Neregistrovaný - elka-telka, 8.4.2003 22:00
elka čo tvoj starý? či on je len na návšteve?:)
Neregistrovaný - Bellezza, 9.4.2003 07:31
lenže keď vstanem včašie, čo sa mi často nevstáva, urobím aj také práce, ktoré sústavne odkladám napr. žehlenie a som po celý deň veľmi aktívna. Pokiaľ však spím 8 hodín a viac alebo dlhšie vylihujem, som celý deň unavená:-( .... E-T prípad tvojej dcérenky bol aj môj niekedy veeeeeeľmi dávno, keď bola dcérka maličká. Lenže tento "jav" jej zostal doteraz a veľa ponocuje ... najprv to boli predskúškové stresy, veľa učenia a doteraz jej to zostalo.
Neregistrovaný - smile, 9.4.2003 08:30
Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!