lady.sk
AKLINIK B 468X60

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 0 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Piatok, 29. Marec, , Dnes oslavuje Miroslav
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Jogurtové potešenie

  Spracoval(a) : Natália Krížová
Dátum : 16.1.2003
späť
Späť

Poslať
 

Jogurt už od nepamäti sprevádza povesť potraviny, ktorá utužuje naše zdravie a predlžuje život. V mnohých krajinách a kultúrach sa konzumoval v podobe osviežujúcich nápojov, ale aj ako surovina na varenie. Jeho vysokú výživnú  hodnotu potvrdili aj moderné vedecké výskumy. Azda najpodstatnejšie je, že táto lahôdka  blahodarne pôsobí na naše trávenie.

Jogurt sa vyrába z mlieka, naočkovaného špeciálnou bakteriálnou kultúrou. Aby obsahoval všetko to, čo nášmu organizmu výdatne pomáha prežiť nástrahy moderného spôsobu života a stravovania, musí byť predovšetkým ,,živý“. Čo to znamená? Musí obsahovať živé baktérie Lactobacillus acidophilus, ktoré dokážu zázraky. Pomáhajú nám proti votrelcom, ktorý vyvolávajú zápaly brušnej a črevnej sliznice, ale aj proti vaginálnym zápalom. Sú vynikajúcim prostriedkom na nájdenie rovnováhy organizmu po hnačkovom ochorení, pri ktorom antibiotiká zničia všetky živé kultúry v tele. Jogurt so živými baktériami oživuje črevnú mikroflóru a okrem toho podporuje našu obranyschopnosť. V niektorých prípadoch porúch trávenia sa dokonca odporúča ako účinný prostriedok na potlačenie zápachu z úst  a spolupôsobí ako prevencia rakoviny hrubého čreva.
Zdravá pochúťka
To ale zďaleka nie sú všetky pozitíva, ktorými sa môže pochváliť táto prastará potravina. Náš organizmus z jogurtu vyťaží aj dostatok vápnika, fosforu a vitamínu B2 a B12.  Jogurty sú okrem toho aj všestrannými potravinami. Najširšia ponuka na trhu je sladkej chuti – s kúskami rôzneho ovocia, medu, čokolády alebo ovsených vločiek, ale jogurty sa pridávajú aj do slaných pokrmov, omáčok, môžeme z nich pripraviť zálievku k zeleninovým a ovocným šalátom. Ja pridávam kelímok jogurtu aj do cesta na halušky. Cítiť ho nie je, ale jedlo je zdravšie. V Gruzii pridávajú do každého cesta dve tri lyžice jogurtu. Aby sme urobili zadosť zdravej výžive, môžeme v obchodoch radšej siahnuť po odtučnených alebo nízkokalorických jogurtoch. Obsah mliečneho tuku, udávaný na obale, sa pohybuje pri nízkotučných výrobkoch od 0,1 - 0,5% tuku, pri výrobkoch so zníženým obsahom tuku do 3% a pri smotanových jogurtoch okolo 10% tuku a viac. Takto si každý môže rozmyslieť a vybrať to, čo považuje pre seba za najvhodnejšie. Jogurt sa dá vyrábať aj doma. Existujú na to špeciálne  nádoby. Dostať ich v obchodoch s elektrospotrebičmi. 


Diskusia k článku:

mňam jogurt:-)) ale nemám dobré skúsenosti s jeho domácou výrobou! nemá tú fajn chuť
Neregistrovaný - smile, 20.1.2003 11:18
Domáci jogurt sa nie vždy musí podariť. Záleží čo použiješ ako zákvas. Mal by sa používať čestvý z mliekarenských závidiv. Aj čestvý biely jogurt býva na zákvas dobrý. Ale! Niekedy býva staršieho dáta a to môže byť chyba lávky, lebo v ňom prevládnu iné kulúry. Niekedy- ba vždy tzv nízkotučné jogurty sú nadstavované modifikovaným škrobom (maizena a pod) a to tiež môže mať vply. Ja mám nateraz tiež doma plný jogurtovač "jogurtu" ktorý si budem musuieť spapkať sám. Zdravím Ťa Smile. Jan
Neregistrovaný - Jan, 12.2.2003 11:26, pelech(`na`)kotadef.sk
O nízkotučných mliečnych výrobkoch si myslím svoje. Tuk predsa v mlieku nie je pre nič za nič. Však obsahuje vitamíny rozpustné v tukoch: A, D, E, K. Načo mám kupovať nízkotučný jogurt a potom kupovať vítamínové umelé preparáty! Radšej jeden chutný, smotanový jogurt.
Neregistrovaný - Daniela, 18.10.2005 19:29
Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!