lady.sk
AKLINIK B 468X60

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
0 tém, a 0 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Piatok, 29. Marec, , Dnes oslavuje Miroslav
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Sekundy smrti

  Spracoval(a) : Natália Krížová
Dátum : 26.11.2002
späť
Späť

Poslať
 

Ak sa to vezme štatisticky - vo svete každých 40 sekúnd spácha niekto samovraždu. Vlani  spáchalo samovraždu približne 900 tisíc ľudí. Najčastejšie mladí ľudia vo veku 15-24 rokov a najmä vo východnej Európe.

Vyplýva to zo správy Svetovej zdravotníckej organizácie o násilí ako príčine predčasných úmrtí. Podľa správy ročne zomrie násilnou smrťou 1,6 milióna ľudí. Polovica z nich spácha samovraždu. "Je to šokujúco veľký problém, a to bez ohľadu na krajinu, región, či náboženstvo," povedal Etienne Krug, autor správy, na ktorej sa podieľalo 160 expertov. Podklady zbierali tri roky. Víťazmi v počte samovrážd sú Fíni, po nich nasledujú Dáni. Zdalo by sa teda, že počet samovrážd súvisí s počtom slnečných dní v roku, lenže tretí Rakúšania a po nich Francúzi a Japonci vyvracajú túto ideu. Vo veku od 25 – 3O rokov sú dokonca samovraždy hlavnou príčinou smrti. Nezamestnaní páchajú samovraždy štyri razy častejšie ako ľudia, čo majú prácu. Hlavnými príčinami dobrovoľného odchodu zo sveta sú rodinné problémy, narušené vzťahy a rôzne depresie. V krajinách, kde lekári často predpisujú antidepresíva, nazývané aj „pilulky šťastia“ sa pomaly darí znižovať počet samovrážd. Napriek víťazstvu v smutnej štatistike sa v Dánsku darí znižovať počet samovrahov. Je to však aj tým, že sociálny systém tu venuje väčšiu pozornosť recidivistom, ktorí už majú pokus o samovraždu za sebou. Podľa tejto štatistiky sa  len každý štvrtý pokus o samovraždu  vydarí. Mnoho razy je  dôsledkom rozhodnutia zomrieť iba zmrzačenie a psychická ujma. Najväčší nárast samovrážd bol zaznamenaný v postkomunistických krajinách. Dánski a Talianski samovrahovia majú svoje špecifikum. Je ním vek a pohlavie. V oboch krajinách sa najčastejšie stávajú obeťou sebazničenia muži po sedemdesiatke. Talianky zaostávajú za svojimi mužskými partnermi o dve samovraždy denne, pričom denne si vezme život približne desať Talianov. V tejto prekrásnej slnečnej krajine sa stávajú častou príčinou samovrážd najmä neliečené poruchy spánku. Na liečbu tohoto ochorenia minú Taliani približne 25 miliárd korún ročne. Zaujímavý prístup majú Francúzi. Tí vyhlásili 5. február za Deň prevencie proti samovraždám. Slováci naopak, akoby sa samovrážd báli. Ministerstvo zdravotníctva neregistruje počet samovrážd, ani ich príčinu. Napriek tomu sa niektorí psychiatri domnievajú, že počet samovrážd rastie, kým veková hranica slovenských samovrahov sa znižuje. Zo spomínaných 1,6 milióna násilných úmrtí, tvorili polovicu samovraždy, tretinu vraždy a 20 percent úmrtia súvisiace s vojnou. V priebehu hodiny zomrie následkom ozbrojených konfliktov 35 ľudí. Zároveň vyše pol milióna ľudí zomrelo na následky rôznych druhov násilia.. Podľa Kruga polovicu zo všetkých zavraždených žien vo svete zabili ich terajší alebo bývalí partneri. Je šokujúce, že každá štvrtá žena a státisíce detí vo svete zažili sexuálne násilie. Zväčša od tých, ktorí ich mali chrániť. Od partnerov, opatrovateľov, rodičov, priateľov. 
Krug však verí, že násilie nie je prirodzenou súčasťou ľudskej povahy a týmto úmrtiam by sa dalo brániť lepšou prevenciou. Pred nami je obdobie Vianoc, nenechajme si vnútiť, že je to iba čas konzumu, lovu a prežierania sa. V honbe za darčekmi si spomeňme na tých, ktorí sú sami a bez prostriedkov. Pomôžme im. Niekedy stačí záujem a pekné slovo.

P.S.     
Myslíte si, že násilie patrí do ľudskej spoločnosti ako prirodzená vlastnosť človeka ?


Diskusia k článku:

bože, je tak smutné keď vyhasne mladý život:-( podľa mňa nepatrí násilie do ľudskej spoločnosti, ale v tejto dobe, keď máme veľa nezmyselných násilníckych filmov, niet sa čomu čudovať.
Neregistrovaný - smile, 26.11.2002 12:29
ja som neuspesny samovrah.Pokusila som sa o to uz najmenej 5 krat,bola som na psychiatrii,brala lieky,ale musim povedat,ze to vobec nezabera.Moj problem je nenavist voci sebe samej.Najsmutnejsie je,ze si to nikto dlhe roky nevsimol.Chcem vam povedat,aby ste boli ku vsetkym ludom chapavy a hlavne vela sa rozpravajte so svojimi detmi a blizkymi.Inak na to kruto doplatite...
Neregistrovaný - , 3.10.2006 19:45
Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!