lady.sk
AKLINIK B 468X60

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 0 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 0 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Utorok, 19. Marec, , Dnes oslavuje Jozef
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Ťažké dni

  Spracoval(a) : Natália Krížová
Dátum : 16.8.2002
späť
Späť

Poslať
 

Až päťdesiat percent žien trpí z dôvodu veľmi bolestivej menštruácie. Niekedy sú bolesti natoľko úporné, že nedovolia normálne fungovať. Ako prežiť tieto ťažké dni?


Od 30 do 50 percent žien, najčastejšie vo veku dozrievania a do tridsať rokov, trpí počas menštruácie mimoriadne intenzívnymi bolesťami. U 10 percent je bolesť natoľko neznesiteľná, že neumožňuje ani pracovať a ženu na deň-dva doslova vyradí zo života.  Úľavu prináša jedine tzv.plodová pozícia: ľahnúť si na bok, s kolenami pritiahnutými k hrudníku. Prečo čosi, čo by malo byť v živote ženy celkom prirodzené, tak veľmi bolí?
Maternica sa každý mesiac pripravuje na prijatie oplodneného vajíčka a jej stenu vystiela silne prekrvená sliznica. Ak k oplodneniu nepríde, sliznica sa začne odlupovať a prichádza ku krvácaniu. Maternica je sval, ktorý sa sťahuje a rozťahuje. Ak sú kŕče veľmi silné, rodí sa bolesť. Bolesti môže ovplyvňovať aj pravidelný sexuálny život. Ak sa maternica pravidelne prekrvuje sú bolesti o niečo menšie, niekedy sa strácajú úplne.

Čo môžeme urobiť?
●Veľmi dôležitá je diéta. Počas bolestivej menštruácie sú najvhodnejšie produkty bohaté na vápnik (ryba, mlieko, mliečne výrobky) a dopĺňanie nedostatku vitamínu B6 (od 50 do 100 mg denne).
●Pomáhajú aj vhodné lieky na tlmenie bolesti. Lekár by mal odporučiť niektorý z liekov určených na zmiernenie silných menštruačných bolestí.
●Pomocou antikoncepčných tabletiek   je možné zmeniť mesačný cyklus a tak zmierniť bolesti.
●Počas bolestivej  menštruácie je nevhodná akákoľvek namáhavá fyzická práca, najhoršie je umývanie okien a horúce kúpele alebo sprchovanie, ktoré urýchľuje cirkuláciu krvi a ešte viac stupňuje bolesti.
 Niektorým ženám pomáha šport a sladkosti. Vo vedeckých štúdiách sa o tom nedočítate.


Diskusia k článku:

Mne byva tiez strasne zle... niekedy musim odist (ak sa mi da, skor pre mna pride priatel) z prace domov lebo sa to neda vydrzat. Pomaha magnezium.. a mne hlavne, ked si dam jeden "stamprlik" niecoho silneho. A potom chytro do postele a zaspat.
Neregistrovaný - niki, 16.8.2002 07:44
To je uzasna rada.Mam sa napchavat hormonmy.A co vedlajsie ucinky horm.ant.Cua to su rady!!!!!!!!!!
Neregistrovaný - Tina, 16.8.2002 08:06
Ja už mám 45 a bolesti stále. Niekedy sú intenzívnejšie, najmä keď som trochu prechladnutá. Tiež mi nepomáhajú žiadne utížujúce lieky, od tých zvraciam, ale hoci neznášam alkohol, tak v tomto období 1 -2 štamperlíky domácej silnej pálenky a posteľ.
Neregistrovaný - hela, 16.8.2002 09:45
Mne byva tiez velmi zle a najviac mi pomoze bud horucia kupel alebo stamperlik.
Neregistrovaný - kajagogo, 16.8.2002 11:10
A mne, keď má manželka menštruáciu tiež býva strašne zle.
Neregistrovaný - manžel, 16.8.2002 16:41
Najlepsie pomoze orgazmus.Verte mi!Je to mozne i pocas menstruacie.
Neregistrovaný - org, 17.8.2002 00:26
odkedy pravidelne sexujem, bolesti byvaju slabsie..... ale suhlasim so stamprlikom ten je naucinnejsi
Neregistrovaný - ddada, 19.8.2002 07:48
tak neviem s tym stamprlikom,minulu stredu som to dostala a zas tie hnusne krce :( a bororo nepomohlo. tak fakt neviem, analgetika moc nemozem,mam problemy s pecenou.. tak co mi poradite?
Neregistrovaný - sara, 19.8.2002 12:26
Taká dobrá vodka alebo hruškovica pomôže.
Neregistrovaný - Bellezza , 19.8.2002 12:39
Ja pojedam panadol extra rozpustny vo vode.Ten mi zabera.Vyskusajte pojedat 2 tyzdne pred menzesom magnezium,celaskon,pupalku.Mne to zabralooooooo.
Neregistrovaný - Tina, 20.8.2002 07:59
aj ja som mavala ukrutne krce, az som aj davila,a mavala som aj teplotu. Az potom som sla gynekologovi, a recept bol jednoduchy - zostat tehotna. vysvetlil mi to tak, ze vela zien ma totiz zmensenu maternicu. A mal pravdu, po porode super!!! :) Uz som na tie priserne bolesti aj zabudla :)
Neregistrovaný - *, 20.8.2002 10:44
Mávala som ukrutné kŕče. Až také, že som od bolesti vracala. Nie od toho, že by mi bolo zle, ale od ukrutnej bolesti. Potom som nasadila antikoncepčné tabletky, čo mi upravilo cyklus a zmiernilo bolesti. Teraz som vysadila tabletky, bolesti mám zase väčšie, ale nie sú až také veľké ako kedysi. Sú miernejšie a o dosť. Rozhodne už nevracam ako pred tým. Na bolesti mi veľmi pomáha horúci čaj Gynastan. Aj citróny mi zmiernia bolesť, ale len málo. No a keď je to veľmi zlé tak si dám Ibuprofen a to my zaručene do pol hodinky pomôže.
Neregistrovaný - Katka, 20.8.2002 10:56
Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!