lady.sk
AKLINIK B 468X60

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 0 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Piatok, 29. Marec, , Dnes oslavuje Miroslav
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Peľové alergie – hrozba jari

  Spracoval(a) : Jana Osuská
Dátum : 15.5.2002
späť
Späť

Poslať
 

Pre mnohých ľudí sa jarnou voňajúca príroda stáva prízrakom a nepríjemným snom, sprevádzaným  záchvatmi kýchania, pálením očí, sťaženým dýchaním. Čoraz častejším sprievodcom jarného prebúdzania je totiž jarná peľová alergia. Je zákerná tým, že sa môže objaviť kedykoľvek. Jej príznaky sú spočiatku podobné nádche alebo chrípke: začnú svrbieť a páliť oči, spustí sa nádcha so silným, vodnatým výtokom, v krku škrabe

 

alebo sa objavia záchvaty kašľa či kýchania.  Veľmi nepríjemné  je zapchatie a opuch nosa, ktoré bránia dýchaniu. Môže sa dokonca objaviť aj strata čuchu, chuti a ďalšie ťažkosti. Ak podobný stav pretrváva, treba sa obrátiť na lekára.

Čo je vlastne alergia?
Alergia je neprimeraná reakcia organizmu na látky, s ktorými prichádzame bežne do styku. Imunitný systém nás dôkladne chráni pred útokmi cudzích látok a normálnou reakciou je vývoj a vytvorenie imunity. V niektorých situáciách náš obranný systém reakciu preženie, vyhodnotí látky, ktoré sú neškodné ako nebezpečné  a spustí obranný mechanizmus. Odštartuje rovnaký boj, ako v prípade stretnutia s chorobou a infekčnými votrelcami. Túto reakciu označujeme ako precitlivenosť organizmu – alergiu. Látku, ktorá túto alergiu spustila, nazývame alergén.

Nielen na jar
Peľová sezóna sa netýka iba jarných mesiacov. V priebehu roka na nás číhajú až tri nebezpečné obdobia. Jarné – keď sa v ovzduší vyskytuje najmä peľ drevín. Letné obdobie je nebezpečné peľom tráv a na jeseň je nebezpečný peľ plesní a buriny. Peľové zrnká obsahujú alergizujúce bielkoviny. Alergia je iba vo výnimočných prípadoch spojená s jedným druhom rastlinného peľu.  Omnoho častejšie býva zmiešaná. Peľové obdobie trvá od konca februára až do prvých dní októbra.

Pravidlá pre alergikov
Úplne sa vyhnúť alergénom z rastlinného peľu je nemožné. Existujú však pravidlá, ktoré sa stále opakujú a aj keď niekedy pôsobia čudácky, najdôležitejšie je to, že fungujú.
►Nespať pri otvorenom okne a obmedziť vetranie. Vetrať je najvhodnejšie ráno alebo po daždi.
►V aute jazdiť so zavretým oknom a podľa možnosti s peľovým filtrom.
►Prechádzky v prírode obmedziť na minimum, najmä v období suchého a veterného počasia.
►Častejšie si umývať vlasy, na ktorých sa môžu zachytiť peľové zrnká.
►Nejesť potraviny, ktoré môžu obsahovať alergény (med a niektoré bylinkové čaje).
►Plánovanie dovolenky by malo závisieť aj od peľovej sezóny. Napríklad na horách kvitnú rastliny omnoho neskôr.
►Dôležité je upraviť aj domáce prostredie alergika – vymeniť posteľnú bielizeň za ľahko udržiavateľnú, často ju prať, častejšie upratovať, utierať prach na mokro a pod.
►Neodporúča sa chovať v byte domáce zviera, ale keď naň nebola dokázaná alergia  v niektorých prípadoch domáce zviera zlepšilo stav alergikov, tým, že im pomohlo vytvoriť dostatok ochranných látok. Je to veľmi individuálne.
►Nefajčiť a vylúčiť pobyt v zadymenom prostredí.


Diskusia k článku:

Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!