lady.sk
AKLINIK B 468X60

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 0 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 0 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Utorok, 19. Marec, , Dnes oslavuje Jozef
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Deti a televízia – áno, nie alebo čo?

  Spracoval(a) : Kristína Farkašová
Dátum : 22.4.2002
späť
Späť

Poslať
 

   Takmer všetky médiá v posledných týždňoch priniesli hrozivé správy o negatívnom vplyve televízie na vývoj detí. Dlhodobé sledovanie televízie vraj môže narušiť detskú psychiku, svedčia o tom aj americké deti, ktoré sa nechtiac stali vrahmi svojich rodičov. Stačilo napodobniť svojho obľúbeného hrdinu. Mnohí ste už isto zistili, že po dlhšom sledovaní televízie sú malí diváci často agresívni, neposední, poprípade  nevýreční. Mám preto výraz: sú ako vykoľajený vagón.


Ale každá minca má dve strany a tak ďalší odborníci zase zastávajú názor, že televízia jednoducho patrí k našej realite a aby dieťa mohlo dospieť, televíziu jednoducho pozerať musí. Vhodne dávkovaný program malým divákom dokonca prospieva.
Sledovanie televízie hrá významnú úlohu aj pri zaraďovaní detí do kolektívu. Nemožnosť pozerať rovnaké programy ako spolužiaci môže už v dieťati z materskej škôlky vyvolať pocit menejcennosti.  V škole je tento problém ešte vypuklejší – ak dieťa nepozná televízny program, o ktorom sa cez prestávky bavia jeho spolužiaci, môže sa cítiť priam odstrčené.  
Škola, záľuby aj kamaráti kladú na dieťa isté požiadavky. Naopak televízna obrazovka im umožňuje odpočinok – rozprávka alebo film odbúravajú psychické napätie, i keď je pravda, že školák sa lepšie ako pred obrazovkou odreaguje pri športe alebo pri práci. Tam však potrebuje rodiča, kým pri „telke“ vydrží aj samo.
   Ako to riešiť. Nedá sa striktne zakázať sledovanie televízie. Televízia je takisto oknom do sveta a ak dieťa sleduje životopisné, prírodovedné alebo historické dokumenty, rozširuje si obzor. Malí diváci, ktorí pravidelne pozerajú vedomostné súťaže, vedia na niektoré otázky odpovedať lepšie  ako ich rodičia! Existuje aj celý rad otázok, na ktoré mama alebo otec svojim deťom nevedia odpovedať a preto televízia občas slúži aj ako zdroj informácií pre celú rodinu.
   Rodičia by však svojim deťom mali vysvetliť, že nemôžu pozerať televíziu celý deň. Musia si vedieť vybrať iba určité filmy alebo seriály. Môžu pozerať napríklad aj program, v ktorom sa objaví násilie, ale rodičia by nemali zabudnúť dieťaťu povedať, čoho sa má vyvarovať a čo si naopak zobrať za vzor.

Desať rád pre rodičov
1 Dieťa vo veku od troch do piatich rokov má podľa odborníkov sledovať televíziu maximálne pol hodiny denne. Nanajvýš hodinu pred televízorom odporúčajú odborníci deťom šesť až deväťročným. Školáci od desať do trinásť rokov môžu sledovať svoje obľúbené vysielania 90 minút.
2 Odborníci rozhodne neodporúčajú, aby si deti zapli televíziu už skoro ráno a sledovali ju osamote.
3 Rodičia by nemali televíziu používať ako trest alebo odmenu. Deti potom majú pocit, že sledovanie televízie je výnimočný zážitok a že by sa oň mali snažiť.
4 Malé deti počas rozprávok behajú, rozprávajú alebo napodobňujú dej na obrazovke. To ale neznamená, že ich program nezaujal. Rodičia by rozhodne nemali žiadať, aby ich dieťa sedelo bez pohnutia a nerozprávalo.
5 Aj keď to nie je jednoduché, rodičia sa musia snažiť byť svojim potomkom čo najlepším vzorom. Dieťa pozorne sleduje,  kedy zapínate televízor, ako dlho sa pozeráte a aké programy si vyberáte.
6 Odborníci takisto radia rodičom, aby televíziu pozerali spoločne s dieťaťom. Takto môžu potomkom vysvetliť situácie, ku ktorým na obrazovke prichádza a rodina aspoň bude spolu.
7 Deti by nemali pozerať televíziu ani krátko pred spaním. Aspoň polhodinová prestávka medzi filmom a spánkom umožní, aby sa malý divák odpútal od deja a vrátil do reality.
8 Vedci hovoria: kriminálne príbehy, seriály so zlým koncom a správy sú pre deti nevhodné! Správy môžu začať pozerať približne desaťroční školáci.
9 Rodičia by mali deťom priblížiť, ako vznikajú televízne programy. Rozprávanie o filmových trikoch deti určite zaujme.
10 Skúsiť sa pozerať na obľúbený program syna alebo dcéry detskými očami – aj to by mali rodičia niekedy vyskúšať.

 


Diskusia k článku:

Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!