lady.sk
AKLINIK B 468X60

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 2 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Štvrtok, 28. Marec, , Dnes oslavuje Sona
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Viete správne nakŕmiť svoju ratolesť?

  Spracoval(a) : Martina Jeníková
Dátum : 14.12.2001
späť
Späť

Poslať
 


 Dieťa by sa malo pri výbere množstva a obľúbenej stravy rešpektovať, lebo často mu nejaké jedlo naozaj nemusí chutiť. Aj dospelí majú predsa svoje chute a nenútia sa jesť, čo neľúbia. Keď dieťa neľúbi nejaký druh zeleniny, nenúťte ho, aby ju jedlo. Potrebné látky mu nahraďte niečím iným.( Ani Eskymáci nezomierajú na skorbut, hoci v živote nezjedli ani jeden citrón.) Vekom sa jeho chute zmenia a neskôr mu môžete skúsiť ponúknuť tú istú vec, ktorú možno práve v tej chvíli s radosťou zje.
 Ďalším veľmi častým, ale súčasne veľmi chybným tvrdením je, že dieťa do pol roka života nemôže vydržať len na mlieku. Príliš skorým zavedením bežných potravín (múka, mäso, aromatické ovocie) do jedálnička dieťaťa môžete aktivovať spúšťacie mechanizmy alergických reakcií. Až v druhej polovici prvého roku života je enzymatická výbava čriev dosť vyspelá na to, aby dokázala spracovať niektoré bielkoviny a ďalšie látky. Takže radšej nenúkajte svojmu bábätku piškótiky. Veľa rodičov si myslí, že detské piškóty sú určené špeciálne pre kojencov. To je však veľký omyl. Detské piškóty obsahujú alergizujúci sušený bielok a taktiež pšeničnú múku. Preto odborníci na výživu odporúčajú piškóty iba deťom starším ako jeden rok. Ďalším nesprávnym tvrdením je, že čo dieťatku chutí, to je preňho aj dobré a potrebné. Potom sa stávajú prípady ako milujúca matka dáva svojmu 5 mesačnému synčekovi čokoládu alebo kúsok mäsíčka. Malé deti väčšinou všetko ochutnajú. To však nemá nič spoločné s ich chuťami, robia to zväčša z čírej zvedavosti.
Rovnako nezdravé je, nútiť deti zjesť viac ako chcú. „Za mamičku, za babičku, za macíka...!“ dieťatko naberá zelenú farbu a máme čo robiť, aby sme nemali pokazené popoludnie. Ak váš drobček nezje všetko, čo ste mu naložili na tanier, nič sa nedeje. Nepresviedčajte ho, nenúťte ho a určite mu nesľubujte rôzne odmeny za prázdny tanier. On najlepšie vie, koľko a kedy potrebuje. Keď jeden deň spapá trochu menej, verte, že na druhý deň si to nahradí. Toto neplatí v období choroby alebo stresu. Vtedy sa môže stať, že na poriadne jedlo nebude mať chuť aj niekoľko dní. Ak budete dieťa do jedla nútiť, môžete v ňom vyvolať nechutenstvo, ktoré sa môže preniesť aj do neskoršieho veku a spôsobiť tak veľa nepríjemností celej rodine. Osobne poznám prípad pubertálnej anorektičky, ktorá sa pozrela smrti do tváre, lebo vedela, že odmietaním jedla najviac naštve svoju matku, ktorej vyčítala, že jej dáva nedostatok voľnosti.
P.S. Častá chyba rodičov je, dávať deťom piť po každom súste sladené  nápoje plné cukru, farbív a konzervačných látok. Pre deti sú najvhodnejšie nezávadné nápoje ako sú napríklad voda, bylinkové čaje alebo ovocné šťavy vhodné pre vek dieťaťa.              

Diskusia k článku:

Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!