lady.sk
AKLINIK B 468X60

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 0 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 0 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Utorok, 19. Marec, , Dnes oslavuje Jozef
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Zomrel básnik Vojtech Mihálik

  Spracoval(a) : Martina Jeníková
Dátum : 12.11.2001
späť
Späť

Poslať
 

Strohá správa v TN ma donútila sadnúť k počítaču. Zomrel básnik. Konkrétne Vojtech Mihálik. Obdivovala som ho odkedy som bola prvý raz v živote zamilovaná a z nedostatku vlastnej fantázie som si vypomohla jeho slovami. „Môj milovaný“ na to nikdy neprišiel, dodnes si myslí, že som bola najzaujímavejšia žena jeho života, ktorá už v šestnástke dávala slovám rozmer múdrosti vekov. Škoda, že sa muži venujú radšej futbalu ako básniam. Možno by, občas, pristáli na zemi a dalo by sa s nimi žiť. Aj maturitné pozvánky zdobili slová Vojtecha Mihálika. Potom som mala lekára, ktorý miloval Miroslava Válka. Ja som ostala pri Mihálikovi. Telefón sme žhavili celú noc v poetickom rytme, najmä keď mal službu. Podľa mňa pristupoval k operáciám zodpovednejšie, keď bol taký oduševnený. Rozišli sme sa. Ja som chcela lásku na papieri a v telefóne, on už poznal anatómiu. Nebudem vás obťažovať tým, koľko som ešte mužov obšťastnila slovami básnika. Chcem vám len povedať, ako je mi ľúto, že s revolúciou sme zmietli aj úctu k človeku a jeho životnému dielu. Dnes si vytvárame vzory / alebo nám nútia za vzory/ moderátoríkov komerčnej Tv, ktorí sami nevedia kto sú a kam kráčajú a hviezd svetovej popmusic a Hollywwodu. Už sme si zvykli. Len mi je ľúto, že sa viac dozvedáme o ich drogových úletoch, alkoholových tripoch, potratoch, protialkoholických liečeniach. Odišli básnici, odišli slová- tá láska i zbraň, tá krásna pomôcka-ťahák zamilovaných. Nechcem nikoho nútiť čítať básne, ale pre tých, čo chcú ohúriť, vyberám pár vzletných slov z Appassionáty.
Láska podľa Mihálika.

- Ťarbavé mám srdce, ťažké ako zem: ak som prišiel nevhod, nevhod zostanem.
- Tŕpne tráva, tryskom zory prekvapená. Naprším sa celý do tvojich úst žena.
- Drahá, v tomto predpeklí bôčky sa ti prepiekli.
- Ó, radšej nepríď, z polcesty sa vráť! Veľmi sa bojím, že sa budem báť.
- Pýtaš sa, či je ozaj láska smutná, Neviem - a v tom je moja útecha. Viem len, že strachom z nelásky ťa sputná, strachom, že nič ti v srdci nenechá. Pýtaš sa, či je láska trvalá, Ach, kiež by si sa nespytovala.
- Láska? Kto chce kráčať cez plamene, musí vedieť, že sa popáli. Zo všetkého ber si poučenie. /Výhovorka tých, čo prehrali/ K tisíc ošiaľom som platil vstupné, ale moje srdce stále hlúpne. Nech ma zvádza, trýzni, nech len je radšej hlúpe ako studené.
- Keby šťastie prišlo, keď my chceme, keby láska vzbĺkla na rozkaz, nebolo by šťastia v tepnách zeme, ani lásky nebolo by v nás.
- Neľutuj sa ani na minútku. Škoda skúmať: bol to chybný krok? Srdce, ktoré napije sa smútku, nie vždy vyjde na psí tridsiatok. Raz mi šťastie prešlo popri tvári, prizrelo sa, vzdychlo: veľmi starý. No ja denne v svojom srdci nemladom túžim za tým pohľadom.
- Čo bolelo, už nikdy neodbolí, no len kto seba ľúbi, vyčíta, láska má svoje smiešne kapitoly, najdrahšou hračkou je tá rozbitá. Chlapec sa mení v muža tým čo stráca, za každým: Odíď, nezaznie vždy: Vráť sa. A trýzeň srdca a vzdor zúfalý, je možno výhrou tých, čo prehrali.
- Učenci tvrdia: hmota buniek v tele sa počas siedmich rokov vymení. Srdce a ruky, mozog, tvár, to už nie sme my...


Čo roky pre mňa zrelo, dozrelo. Duša? Cnosť? Ó, daj mi svoje telo. Duše mám vlastnej dosť. Kondolencie hostí prídu až po slávnosti. Bude to skvelý hriech. Aj skvelý pohreb. Nech.

Diskusia k článku:

Krásny článoček, vďaka zaň plne s ním súhlasím, je to bohužiaľ tak, časopisy a noviny nám predkladajú len to čo ste uviedli, tiež som ako 14-15 ročná už čítala vo veľkom básne a slovenských básnikov mám rada a dodnes siahnem po básňach vždy keď je mi ťažko ale aj vtedy, keď mám vzletnú náladu - keď som zaľúbená - oduševňuje to, pomáha a dokonca som mala aj nejaké básnické pokusy.
Neregistrovaný - asl, 12.11.2001 12:03, asl(`na`)pobox.sk
Áno, napriek všetkým ideologickým nánosom zanechal po sebe sv. Vojtech dielo, ktoré nezapadne prachom. Nielen básnické. Ako riaditeľ vydavateľstva Slovenský spisovateľ sa iste zaslúžil o vydanie literárnych skvostov, ktoré by sme inak nespoznali. Ako dlhoročný "umelecký vedúci" klubu mladých autorov v Bratislave, či literárnej prílohy Nového slova mladých, vychoval nejedného básnika a čo je asi najrozhodujúcejšie, dokázal celej generácii naočkovať lásku k literatúre, nadšenie z napísaného a úctu k myšlienke a tvrdej práci, ktorou poctivá poézia a próza dodnes je.<BR>Viete napríklad, že jeho pričinením sa na slovenskom literárnom nebi objavil, rozžiaril a usadil Jožo Urban? Že vďaka nemu mohla Andrea Gryzlová, skrývajúca sa za inými menami vydať svojich Jediných sedemnásť?<BR>Ale, kto dnes vôbec tuší, že takíto ľudia tu s nami boli a sú?...
Neregistrovaný - jazz, 12.11.2001 23:38, jazz(`na`)szm.com
Ďakujem za článok, už som si myslela, žýe všetci budú obdivujú len bezduché moderátorky a agresívnych moderátorov. Dielo V.Mihálika je úžasné, rovnako sa mi páči aj Válek. Keby sa narodili inde, svet by ich ocenil.No, kto už je u nás prorokom? Jazz ,nevieš, čo je s Andreou Gryzlovou? Vraj sa vydala do cudziny, potom som už stratila jej stopu.
Neregistrovaný - Eva, 13.11.2001 12:15
Pripájam sa k ostatným. Článoček ma inšpiroval k tomu, aby som po čase opäť siahla do svojej knižnice, a začítala sa do pézie svojich obľúbených autorov.
Neregistrovaný - Zaza, 13.11.2001 12:43
velmi pekny clanok a ma neocenitelnu hlbku
Neregistrovaný - mato, 13.11.2001 17:28
alebo gryzlova, andrade a co ja viem ako este:)<BR>vydala sa najprv do portugalska, ked zistila, ze je to omyl (darmo, my sme najlepsi kohuti:), posunula sa do francuzska, kde - tusim v Lyone - realizovala svoj sen a vystudovala vysoku skolu. naposledy som o nej pocul, ze ma tri deti, prvorodeny syn sa vola tusim Loic (i s dvoma bodkami, neviem, kde to chytro na klavesnici najst). mozno by o nej vedel niekto z jej susedov na polnej ulici v bradavici na dunaji...
Neregistrovaný - jazz, 13.11.2001 22:11, jazz(`na`)szm.com
Ahoj Jazz!<BR>Pekne si to napísal o Mihálikovi. Vďaka!<BR>Slovensko nemá toľko básnikov, aby s nimi mohlo dláždiť ulice. <BR>(Politikov druhej a tretej kategórie ano.)<BR>:-)<BR>Jan
Neregistrovaný - jan, 14.11.2001 11:57, pelech(`na`)dmd.sk
Jazz – súdiac podľa Tvojho prvého príspevku na Lady, som si myslela, že sa tu už nebudeš vyskytovať. Ale medzi nami – dievčatami – je dobre, že si zmenil názor. <BR><BR>Ďakujem autorke za veľmi pekný citlivý článok.
Neregistrovaný - zdenka, 15.11.2001 12:15
preco by som sa nevyskytoval? mam hrosiu kozu, nazor som zatial menit nemusel, takze pre tych, co ma poznaju dlhsie, som uz nudny - preto musim cas od casu zmenit rybnik:)<BR>btw - svojho casu som sa hlasil za redaktora lady - asi som nemal tie spravne vlasy...<BR>btw 2 - aj ked kazdy obsluhovatel web sajtov nadava, ked sa vyskytnem, v konecnom dosledku je rad - podstatne mu to zvysi navstevnost na jeho inak nudnej a nezazivnej stranke:)
Neregistrovaný - jazz, 15.11.2001 13:14, jazz(`na`)szm.com
Počúvaj!!!!Pýcha predchádza pád. A píš. Budeme si tu polemizovať. Vďaka za odpoveď, čao. Učila ma pani Gryzlová. Bol to andel v ľudskej podobe.
Neregistrovaný - Eva, 15.11.2001 13:36
nie je môj obľúbený, priznávam, aj keď ľúbim poéziu. Poézia je pre mňa meditácia?, motlitba, návrat do krásneho detstva, pohladenie, znovunájdenie samej seba, rovnováhy ... Dovolím si zašepkať Vám moje najmilšie, Rúfusove :<BR><BR><BR>Báseň a motlitba<BR><BR>Čo sa ty v básni dozvedáš:<BR>Keď plače oblak, to je dážď.<BR><BR>Keď nebo plače, je to rosa.<BR>Keď plače lúka, je v tom kosa.<BR><BR>Keď plače strom, je priskyrica.<BR><BR>Keď ty plačeš - dve tvoje líca<BR>sa rozprávajú o duši.<BR><BR>Motlitbička to osuší.<BR><BR>A ako božie slniečko<BR>zatlačí slzu pod viečku.<BR><BR>Báseň a motlitba sú sestry.<BR>Pozvi ich k sebe, stôl im prestri.<BR><BR><BR>Zo svetových básnikov milujem Rimbauda, či v preklade Źáryho, Stacha a naposledy vynikajúco prebásnený ústami Feldeka. :-)<BR>Pekný víkend želám, pri útlej knižôčke Vám milej poézie, ktorú ľahko schováte do kabelky. Knižôčku vylovíte aj v preplnenom autobuse. Nechajte sa pohladiť hebkými slovami o láske, smútku, radosti, smiešnosti, erotike, chmárach, utrpení, pokoji ...
Neregistrovaný - nena, 16.11.2001 00:04, nena(`na`)post.sk
kua, chuapi! niekto mi ukradou kabeuku! de ja teraz budem nosit basnicky?<BR><BR>btw - a co tato?<BR><BR>Naprášilo trochu snehu.<BR>Havrany ho zozobali.<BR><BR>Žlté auto sťahovákov<BR>prináša vraj šťastie.<BR><BR>Plagáty zo stien<BR>Tvoj veľký portrét<BR>Police s prachom<BR>a knihami.<BR><BR>Na novom mieste budú znieť staré<BR>pesničky inak...<BR><BR>atď.
Neregistrovaný - jazz, 16.11.2001 00:21, jazz(`na`)szm.com
Ked som bola decko, mala som poeziu rada, aj som recitovala na vselijakych sutaziach. Ked som bola pubertacka, skladala som vlastne verse a posuvala kamaratovi na zhudobnenie. Neviem, kedy a preco som s tym prestala. Tento clanok a tie krasne slova Vojtechovych basni to vo mne znova nostalgicky prebudili...<BR>Netusila som, ako krasne sa vedel vyjadrit o beznych veciach a pocitoch...<BR>Urcite si jeho basne vyhladam a precitam.<BR>Diky.
Neregistrovaný - evulik, 16.11.2001 12:19, evulik(`na`)pobox.sk
no de ? :-))<BR>budem Ti ich šuškati do uška, sediac Ti na kolienkach,budem Tvoja rýmovačka (hutná podstata,tenké lýtka a ružové líčka)<BR><BR><BR>nena ´s haiku :-)) <BR>prídi drahý premilený,<BR><BR><BR>prídi večer k nám<BR>šepká nena jazzovi<BR>nikto nebude <BR><BR>doma!<BR><BR>premyslel si to<BR>jazz milý večer prišiel<BR>a nikto nebol<BR><BR>doma!
Neregistrovaný - nena, 16.11.2001 12:41, nena(`na`)post.sk
erotická :-)))<BR><BR>šušká šuška šušká<BR>jazzovi do uška<BR>povečeraj troška <BR>z môjho guľatého bruška<BR>
Neregistrovaný - nena, 16.11.2001 12:51, nena(`na`)post.sk
Čo to vidím na Lady,<BR>........poézia dáka?<BR>Koho napadlo to kedy?<BR>Mrs. Nena? Nuž vďaka.<BR>A........Mr. Jazz,<BR>s poéziou prišiel dnes.<BR>:-)<BR>Jan<BR><BR><BR><BR><BR><BR>
Neregistrovaný - jan, 20.11.2001 08:21, pelech(`na`)dmd.sk
že slnko v sieti<BR>jasnejšie svieti<BR>v "našich" receptoch
Neregistrovaný - nena, 20.11.2001 11:34, nena(`na`)post.sk
Vydavatelstvo Drewo a srd<BR><BR>a Knihkupectvo Artforum<BR><BR><BR>si Vas dovoluju pozvat na prezentaciu basnickej zbierky<BR><BR><BR>Maja Skerenova - Okolo ustrety<BR><BR><BR>22.11.2001 (stvrtok) o 19.00 v knihkupectve Artforum, Kozia 20, Bratislava
Neregistrovaný - jan, 21.11.2001 09:30, pelech(`na`)dmd.sk
skoda, ze uz je rok 2006 .. k V.M. by sa vedel velmi kompetentne vyjadrit napriklad Št. Moravčík ..
Neregistrovaný - johess, 19.2.2006 00:19
Zdá sa, že "po funuse",ale niektoré veci majú stále vypovednú hodnotu. Nemá niekto na predaj Jediných sedemnásť. Zháňam to už roky. Vopred vďaka!
Neregistrovaný - , 16.6.2007 14:51, slnovrat(`na`)gmail.com
rwxlth ztnpf tbdkp cwfvik vsle tqxl vtrfp
Neregistrovaný - zjdo myxqc, 8.8.2007 09:16, nsdby(`na`)mail.com
Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!