lady.sk
AKLINIK B 468X60
  * 2022
  * 2021
  * 2020
  * 2019
  * 2018
  * 2017
  * 2016
  * 2015
  * 2014
  * 2013
  * 2012
  * 2011
  * 2010
  * 2009
  * 2008
  * 2007
       December
       November
       Október
       September
       August
       Júl
       Jún
       Máj
       Apríl
       Marec
       Február
       Január
  * 2006
  * 2005
  * 2004
  * 2003
  * 2002
  * 2001
  * 2000

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 7 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 8 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Utorok, 25. Január, , Dnes oslavuje Gejza
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Vyžeňte zimné neduhy chrenom

  Spracoval(a) : Jana Osuská
Dátum : 19.11.2007
späť
Späť

Poslať
 

Chren bol v ľudovom liečiteľstve využívaný veľmi hojne najmä na liečbu nádchy a kašľa. Látky, ktoré obsahuje, dokáž účinne rozpúšťať hlien usadený na slizniciach dýchacích ciest. Tento efekt sa dá cítiť okamžite- uvoľní uchatý nos a zlepší odkašliavanie hneď po prvej lyžičke nastrúhaného koreňa. Prináša úľavu ako tie najlepšie nosné kvapky. Vzhľadom na to, že obsahuje aj vitamín C je ideálnym pomocníkom pri ochoreniach dýchacích ciest v zimnom období, ale aj ako prevencia.

Koreň povzbudzuje tvorbu žalúdkových štiav, pôsobí diureticky, vhodný je aj pri reumatizme, dne, na urýchlenie metabolických pochodov v organizme, pri tráviacich problémoch. V ľudovom liečiteľstve sa vo forme chrenového octu používal pri pehách a na tzv. pečeňové škvrny; strúhaný s cukrom slúži proti zápalu hlasiviek a tzv. chrenové placky sa používajú ako obklady proti reume. Liehovina, v ktorej sa vylúhovali chrenové korene, slúžila na posilňovanie žalúdka. Nemali by ho však konzumovať ľudia so žalúdočnými a dvanástnikovými vredmi.

U nás je známy ako pikantná prísada k mäsám a do omáčok. Aby sa zachovala jeho biologická hodnota, najmä vitamín C, ktorý sa vysokou teplotou znehodnocuje, mal by sa konzumovať čerstvý.


Diskusia k článku:

Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!