Magická sila bylín a medu
Autor(ka) : Janka
Dátum a čas : 11.2.2017 00:00
Kategória : Zdravie
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...

Poznáte to, teplota vonku sa pohybuje hlboko pod bodom mrazu a vám sa nechce vytiahnuť päty z domu. Stačí, že vás trochu ofúkne a hneď ste chorí. Väčšina z nás okamžite siaha po syntetických liekoch. Skúšali ste však proti bolesti hrdla zabojovať pomocou prírody?

Poznáte to, teplota vonku sa pohybuje hlboko pod bodom mrazu a vám sa nechce vytiahnuť päty z domu. Stačí, že vás trochu ofúkne a hneď ste chorí. Väčšina z nás okamžite siaha po syntetických liekoch. Skúšali ste však proti bolesti hrdla zabojovať pomocou prírody?

Patríte k tým, ktorí odmietajú telo dopovať chémiou v podobe zaručených liekov proti chrípke, prechladnutiu či bolesti v krku? Možno by ste mohli staviť na bylinky a med. Fytoterapia (prírodné liečenie chorôb) je známa už odpradávna a využíva sa v rôznych kútoch sveta. Dôležité je vedieť, aký účinok majú jednotlivé bylinky na organizmus a s akými zdravotnými problémami dokážu telu pomôcť.

Kráľ Tibetu

Poznáte vrcholiak myrobalanový, resp. Haritaki? Pravdepodobne nie. Ide totižto o bylinu, ktorá rastie v Tibete. Haritaki sa nazýva aj kráľom Tibetu a je považovaný za najdôležitejšiu liečivú rastlinu v ajurvéde. Vyskytuje sa v Himalájach v nadmorskej výške až do 1 500 metrov. Názov Haritaki v sanskrte znamená “odplavenie“, čo presne vystihuje čistiaci účinok vrcholiaka. Práve v prípade kašľa podporuje zdravú funkciu a optimálnu sekréciu dýchacích ciest. Má aj vynikajúce antibakteriálne, antivírusové a protizápalové účinky, vďaka čomu výrazne pomáha pri bolestiach hrdla alebo astme. Účinne redukuje množstvo baktérií v slinách, pričom efekt po užití pretrváva až tri hodiny. Haritaki v značnej miere posilňuje aj funkciu imunitného systému.

Až 400 účinných zložiek

Zázvor alebo inak ďumbier lekársky pozná asi každý. Málokto však vie, že pochádza z Číny. Obsahuje približne 400 účinných zložiek. Medzi najdôležitejšie patria gingeroly, shogaoly, antioxidanty a enzýmy. Používa sa najmä na výrobu čajov a liekov proti prechladnutiu, ale možnosti jeho využitia sú oveľa širšie. Podporuje správnu funkciu dýchacieho systému, pôsobí protizápalovo a antioxidačne, znižuje horúčku, pomáha pri vykašliavaní, zároveň brzdí množenie baktérií a vírusov. Obsahuje látky, u ktorých bola popísaná schopnosť tlmiť alergické reakcie a následné spazmy, čím prispieva k udržaniu optimálnej sekrécie a uvoľneniu dýchacích ciest, vysvetľuje Mgr. Igor Kolárik, biológ z fytofarmaceutickej spoločnosti Himalaya. Vďaka množstvu vitamínov a éterických olejov podporuje imunitu. Vypestovať si ho môžete dokonca aj doma.

Nielen voňavé

Klinčekovec voňavý je známy najmä svojím korením, ktoré bežne poznáme ako klinčeky. Ide o silno voňajúce a sušené pupene kvetov so štipľavou chuťou pochádzajúce z Indonézie a Filipín, kde majú v ľudovom liečiteľstve dlhú tradíciu. Na telo pôsobia tak, že tlmia bolesť a ničia mikroorganizmy. Pozitívne účinky klinčekovca voňavého akceptuje aj západná medicína. Vysoko rešpektovaná nemecká komisia E schválila a odporučila použitie esenciálneho 1 – 5 % oleja z kvetného puku pri zápaloch sliznice úst a hltanu ako antiseptika a zároveň anestetika. Spomína sa aj antibakteriálny a antifungálny účinok,vysvetľuje farmaceut PharmDr. Tomáš Rada, PhD.

 

Mocní spojenci

Účinok bylín dokáže zosilnieť v kombinácii s medom, ktorý okrem toho, že si poradí s nepríjemným hlienom, výrazne podporuje aj imunitný systém. Vďaka obsahu propolisu má navyše protizápalové a hojivé účinky. Čerstvý med vďaka svojim antimikrobiálnym vlastnostiam zmierňuje nielen bolesť v krku, ale zabíja aj určité druhy baktérií, ktoré spôsobujú infekciu. Profesionálni speváci bežne používajú med na upokojenie hrdla a hlasiviek pred vystúpeniami. Med ako liek má svoje pevné miesto aj v tradičných východných medicínach.

 

Ajurvédske princípy

V prípade, že nepatríte k nadšencom domácej výroby elixírov zdravia alebo nechcete užívať štandardné lieky, možno by ste mali vyskúšať silu ajurvédskej medicíny. Oproti klasickým lekárenským produktom je výroba ajurvédskych liekov postavená na 5000 rokov starých a overených princípoch, ktorých podstatou sú liečivé byliny. Pri výrobe liekov sa využívajú moderné technológie a účinky sú klinicky overené. „Ajurvéda sa na chorobu pozerá ako na poruchu rovnováhy bioenergií, ktorá sa obnovuje pomocou liečivých bylín a diéty,“ hovorí lekárka Danushka Thalewala Wedage z ajurvédskeho medicínskeho centra. Navyše treba prihliadať aj na fakt, že na rozdiel od klasických liekov sú prírodné produkty z bylín bez vedľajších účinkov.

 

 



©2016 Fornet. Všetky práva vyhradené.