Jednohubkám už odzvonilo, tohtoročný Silvester patrí syrom
Autor(ka) : Lenka
Dátum a čas : 18.12.2015 00:00
Kategória : Móda
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...

Pripadajú vám jednohubky na Silvestra už trochu nudné? Nebaví vás voľba medzi cesnakovou a rybacou nátierkou? Nechte na scénu nastúpiť syry!

Pripadajú vám jednohubky na Silvestra už trochu nudné? Nebaví vás voľba medzi cesnakovou a rybacou nátierkou? Nechte na scénu nastúpiť syry!

Ak premýšľate, ako si spestriť silvestrovské radovánky a pozdvihnúť rozlúčku s rokom 2015 na  gastronomický zážitok, máme pre vás päť inšpiratívnych tipov. Navyše všetko zvládnete s minimálnym úsilím. Stačí ku kvalitným syrom vybrať správne doplnky, ako je ovocie, marmelády či orechy, a vhodne ich spárovať s vínom. Tohtoročný Silvester bude neodolateľný.

1. Pridajte oriešky - nemôžete urobiť chybu

Či už vlašské, pekanové, lieskové, píniové alebo pistácie či mandle, oriešky dodávajú syrom Ďalší element chuti a textúry. Všeobecne sa hodia v podstate ku všetkým druhom syra a experimentovaním môžete zistiť, aká kombinácia vám najviac zachutí. Zlá kombinácia? Neexistuje.

2. Ovocie a sušené plody - oživia váš syrový tanier

Ovocie i jeho sušená podoba skvelo doplnia veľkú škálu syrov od mäkkých, cez tie s ušľachtilou plesňou na povrchu až po syry s modrou plesňou. Môžete použiť čerstvé ovocie, ako sú jablká, hroznové bobule, hrušky, ktoré sa navyše hodia k mäkkým a kozím syrom, alebo napríklad čerstvé figy. Tie sa vlastne najviac hodia k ušľachtilej plesni. Sušením sa chuť ovocia koncentruje a vedľa syrov tak obstojí možno ešte lepšie ako ovocie čerstvé.  Hľadajte skôr nedosladené sušené plody, ako brusnice, slivky, marhule alebo exotické datle a figy. Môžete ich potom skombinovať so suchým vínom, ktoré vám nebude kvôli sladkosti pripadať kyslé. Ak predsa len zvolíte sladšie ovocie, odporúčame vybrať aj víno s vyšším zvyškovým cukrom.

Sommelier Vladimír a jeho osvedčené tipy:

-        Sušená datľa a lieskový oriešok + syr s modrou plesňou + sladké víno Sauternes z  Bordeaux

-        Sušená brusnica a píniové oriešky + Král Sýrů Originál + Chardonnay na barrique sude z Francúzska

-        Sušená marhuľa a kešu + Lučina + polosuchý rizling z Moravy alebo nemecké Mosely

3. Marmelády, čatní a povidla – instantné syrové dezerty

Ovocie alebo zelenina v tejto polotekutej forme je ideálnym riešením hlavne k syrom s ušľachtilou plesňou na povrchu. Skvele sa hodí tiež k syrom s modrou plesňou v kombinácii s vínom s vyšším obsahom zvyškového cukru. Skúste povidla, cibuľové čatní, figovú či marhuľovú marmeládu, zaujímavá je aj kombinácia pomarančovej marmelády so syrmi s modrou plesňou. Ak plánujete kombinovať syry servírované s marmeládou tiež s vínom, odporúčame voliť skôr menej sladké marmelády a naopak sladšie víno.

Osvedčené tipy:

-        Cibuľové čatní a lieskový oriešok + Král Sýrů Hermadur alebo dobre vyzretý brie + polosladký Tramín z Alsaska alebo moravská Pálava

-        Povidla a blanšírované mandle + Král Sýrů Nebeský vďaka svojmu tvarohovému jadru vyváži sladkosť povidiel alebo camembert + červená plná ovocná Rioja Crianza zo Španielska, plné ovocné talianske víno zo Sicílie

-        Figová marmeláda a píniové oriešky + roquefort, Saint Agur  alebo Sedlčanský Modřenín + ľadové, či slamové víno z Moravy, Tokaji Aszú z Maďarska alebo sladké víno Sauternes z Bordeaux

4. Zelenina - nemôže chýbať

Čerstvá zelenina, napríklad stonkový zeler alebo mrkva nakrájaná na tyčinky, sa hodia k mäkkým a čerstvým syrom. Naopak, na slnku sušené rajčiny môžete vyskúšať napríklad s tvrdým syrom alebo so syrom s ušľachtilou plesňou. Vyskúšajte aj uhorky, olivy a bylinky, ako bazalku či tymian. Áno, to všetko môže byť súčasťou párovania so syrmi a vínom.  

Osvedčené tipy:

-        Tekvicové semienko a čerstvá rajčina + Coulommiers + Ovocné červené víno typu Beaujolais alebo vína odrody Gamay z Južnej Rhóny alebo Prioratu

-        Pražené mandle a olivy alebo sušené rajčiny + Pecorino Romano + talianske Chianti, Rosso di Montepulciano, či iné červené víno z odrody Sangiovese

-        Vetvička tymianu a pekanový orech + čerstvé kozie syry alebo Lučina + Sauvignon Blanc z Loiry, Francúzsko

5. Pečivo, sušienky – vyberať je dôležité

Aj na pečive záleží. Samozrejme, že môžete zvoliť bežnú francúzsku bagetu, ale pokiaľ by ste chceli pridať ďalšiu dimenziu textúry a chuti k vybraným syrom, poobzerajte sa po žitnom, tmavom chlebíku s orieškami, slnečnicovými semienkami alebo medom. Chuťové zážitky z jemných, mäkkých syrov môžete spestriť slanými sušienkami. Výraznejšie syry typu Hermadur zlepšite napríklad výraznejšími cibuľovými sušienkami. Slané sušienky a syry sa väčšinou veľmi dobre dopĺňajú a sedia aj s vínom. Syry môžete servírovať rovno na sušienkach alebo kúskoch chleba s orieškami a spolu s ostatnými doplnky vytvoriť neobvyklé a chutné jednohubky.

 

Vladimír Vaněk, Head sommelier www.ocenenavina.cz

Vladimír Vaněk sa venuje hľadaniu najlepších ocenených vín už 8 rokov. Od roku 2011 pravidelne hodnotí vína pre medzinárodnú súťaž Prague Wine Trophy, usporadúva unikátne zážitkové Antidegustácie a ročne ochutná najmenej 2000 vín z celého sveta.

www.ocenenavina.cz „Pre Vaše lepšie zážitky s vínom“

Cieľom www.ocenenavina.cz je prinášať vám lepšie zážitky s vínom bez rizika zlej voľby. Preto sa zameriavam na ocenené zahraničné vína primárne od malých a stredných vinárstiev. V priemere vyberiem len 70 vín z viac ako 1500 degustovaných. Každé víno prechádza štvorfázovým výberovým procesom.  

 



©2016 Fornet. Všetky práva vyhradené.