Ako nestratiť peniaze, keď musíte zostať doma s dieťaťom?
Autor(ka) : Monika
Dátum a čas : 28.11.2014 00:00
Kategória : Rodina
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...

Detstvo bez úrazov je rarita. Kým to skončí pri domácej dezinfekcii a náplasti, je to jednoduché. Vážnejšie úrazy si však vyžadujú, aby rodič ostal doma. V tom prípade sa mu automaticky znižuje príjem. Sú však spôsoby, ako nestratiť peniaze. Ako?

Detstvo bez úrazov je rarita. Kým to skončí pri domácej dezinfekcii a náplasti, je to jednoduché. Vážnejšie úrazy si však vyžadujú, aby rodič ostal doma. V tom prípade sa mu automaticky znižuje príjem. Sú však spôsoby, ako nestratiť peniaze. Ako?

 

Čo dostanete od štátu?

Ak je rodič zamestnaný, má od prvého dňa nárok na čerpanie nemocenskej dávky. Podmienkou je absencia príjmu, čiže jeho zamestnanie (ktoré nemôže dočasne vykonávať) preňho predstavuje jediný zdroj obživy. Nemocenskú dávku dostane od štátu aj vtedy, keď nedávno ukončil zamestnanie. Ochranná lehota je v tomto prípade len 7 dní (výnimkou je tehotenstvo s ochrannou lehotou 8 mesiacov, ale to už je iná téma). V prípade opatery o dieťa, ide o tzv. ošetrovné (OČR alebo ľudovo „óčeerka“), na ktoré máte nárok, ak sa staráte o chorého člena rodiny alebo o dieťa do 10 rokov. Ošetrovné môžete čerpať len počas 10 dní, kedy vám Sociálna poisťovňa nahradí niečo viac ako polovicu strateného príjmu. Čo však so zvyšným obdobím, ak nemáte poruke rodičov či svokrovcov, aby za vás prevzali domáce opatrovanie?

 

Ak necháme bokom dovolenku (tej máte obmedzený počet dní a ak sú deti choré viackrát za rok, rýchlo sa vám minie), potrebujete vykryť 20 dní. Zákonník práce ponúka možnosť sprevádzať člena rodiny na vyšetrenie u lekára počas 7 dní v roku. Pediater vám vystaví potvrdenku, že ste boli v ordinácii a musíte zvyšok dňa zostať s dieťaťom doma. Za tento čas dostanete plnú náhradu mzdy. Zostávajúce necelé dva týždne vám neostáva nič iné, ako využiť neplatené voľno (a navyše zaplatiť zo svojho zdravotné odvody). Celkový príjem v tomto mesiaci vám tak klesne na menej ako polovicu, čiže na účte vám „pristane“ len približne polovica z každej desať eurovky, na ktorú ste bežne zvyknutí. Čo s tým?

 

Príklad: Ak zostanete 1 mesiac doma s dieťaťom, ktoré si zlomilo nohu.

Pri priemernej hrubej mzde (839 eur v hrubom – 648,74 eur v čistom) dostanete zo strany Sociálnej poisťovne za prvých 10 dní OČR 151,80 eur, čiže 55 % vášho príjmu (55 % sa počíta maximálne z príjmu 1190 eur, ak aj zarábate viac, nedostanete za OČR viac ako 218 eur). Ďalších 231,18 eur vám zaplatí zamestnávateľ náhradu mzdy za 7 dní sprevádzanie rodinného príslušníka k lekárovi. Zvyšok mesiaca si beriete neplatené voľno, avšak ako dobrovoľne nezamestnaný sa musíte prihlásiť v zdravotnej poisťovni a zaplatiť zdravotné poistenie 16,90 eur. V tomto mesiaci „zarobíte“ 366,08 eur, čo je len 56 % vášho bežného príjmu.

 

Ako požiadať o ošetrovné:

·         Detský lekár vám vystaví žiadosť o ošetrovné (dvojdielne tlačivo Sociálnej poisťovne, ktoré má k dispozícii). Prvý diel si necháte v práci vypísať a potvrdiť, následne do podpíšete a odošlete do Sociálnej poisťovne podľa miesta bydliska (väčšinou v najbližšom okresnom meste). Druhý diel vám potvrdí lekár pri skončení OČR a znovu ju posielate do Sociálnej poisťovne.

Ako zdokladovať sprevádzanie k lekárovi:

·         Počas každej zo 7 návštev u pediatra s dieťaťom si pýtajte potvrdenie s odporúčaním zostať s dieťaťom po zvyšok dňa doma. Doklady odovzdajte zamestnávateľovi čím skôr (zákon hovorí do 3 dní).

Ako zaplatiť zdravotné odvody

·         Ak si beriete neplatené voľno, musíte sa na pobočke svojej zdravotnej poisťovne prihlásiť ako dobrovoľne nezamestnaná osoba a zaplatiť odvody. Z mesačného preddavku 56,35 eur platíte pomernú časť podľa počtu dní, kedy nepracujete. V posledný deň neplateného voľna sa nezabudnite v poisťovni odhlásiť.

 

Ako sa dá nahradiť stratený príjem?

„Pomoc od štátu nikdy nenahradí celý príjem. Riešením je životné poistenie, ktoré okrem financií, ktoré môžete využiť bez obmedzení, napomáha aj k psychickej pohode v rodine. Skrátka, máte istotu, že keď zostanete doma s dieťaťom kvôli úrazu či chorobe, vhodné poistenie vám vynahradí stratený príjem,“ hovorí Ivo Konečný, produktový manažér ING Životnej poisťovne. Vaše pravidelné výdavky (splátka úveru, nájom...) ani životný štandard tak nie sú ohrozené. Z poistení si môžete vybrať z viacerých druhov:

 

1.      Denné odškodné za nevyhnutnú dobu liečenia úrazu

Ak má vaše dieťa životné poistenie, môžete k nemu uzatvoriť tzv. pripoistenie denných dávok za dobu nevyhnutného liečenia úrazu. Prípadne toto pripoistenie uzatvoríte k svojej životnej poistke. Za každý deň, ktorý sa dieťa lieči doma, dostanete finančnú náhradu (podmienkou je, aby liečenie presiahlo 10 dní). „Keďže poistenie by malo minimálne vykryť stratený príjem rodiča, ktorý zostáva doma, odporúčam dennú dávku nastaviť aspoň na 10 eur. V takom prípade vychádza poistné na 4 eurá mesačne,“ odporúča I. Konečný z ING Životnej poisťovne. Aby vám poisťovňa mohla vyplatiť peniaze, je potrebné vyplniť formulár (dostupný na webe a pobočkách poisťovne), prípadne si poisťovňa môže vyžiadať správu o úraze potvrdenú ošetrujúcim lekárom. Pri mesačnom pobyte s dieťaťom doma vám poisťovňa vyplatí 300 eur.

 

2.      Pripoistenie poúrazovej hospitalizácie

Ak si úraz vyžiada pobyt v nemocnici, získate vďaka tomuto pripoisteniu kompenzáciu navyše. Jedinou podmienkou je, aby hospitalizácia trvala aspoň dva po sebe nasledujúce dni. Výšku denného odškodného si možno nastaviť v rozpätí od 7 do 70 eur denne.

 

3.      Pripoistenie trvalých následkov úrazu s progresiou

Kompenzuje prípady, ak úraz zanechá trvalé poškodenie a odporúča sa uzatvoriť v poisťovni, ktorá nahrádza akékoľvek trvalé poškodenie, čiže už od 1 % poškodenia tela. Pri poistnej sume 3 000 eur vychádza poistné na 0,75 eur mesačne. Progresia pritom znamená: čím závažnejšie následky úrazu, tým vyššie poistné plnenie až do 400 % z dohodnutej poistnej sumy.

 

Ak pripoistenie uzavriete v kombinácii s denným odškodným, získate napríklad v ING Životnej poisťovni 10 % zľavu z poistného za tieto dve riziká. Navyše, pri investičnom životnom poistení ING Smart - pri uzatvorení trvalých následkov nad 9000 eur a doby nevyhnutného liečenia nad 9 eur, poisťovňa zdvojnásobuje vyplatené denné odškodné po úraze v prípade hospitalizácie dieťaťa po úraze.

 

4.      Poistenie nákladov spojených s úrazom

Niektoré poisťovne umožňujú  samostatne pripoistiť náklady spojené s úrazom. Ide o náklady na dopravu do zdravotníckeho zariadenia, zdravotnícky a obväzový materiál, náklady na kúpu ortopedických pomôcok a podobne.

 

Ako predchádzať úrazom?

Mohlo by sa zdať, že najväčšie riziko číha na deti mimo domova, štatistika však tvrdí opak. Podľa údajov Úradu pre verejné zdravotníctvo (ÚVZ) deti utrpia najviac úrazov práve doma (34,1 %). Druhým najčastejším miestom úrazov sú cesty a chodníky, po nich nasledujú ihriská a športoviská. Na poslednom mieste sa nachádza škola (14,25 %). Vysvetlení vysokej „domácej úrazovosti“ je niekoľko. „Svoju rolu napríklad zohráva aj fakt, že kým v škole sú deti takmer pod neustálym dozorom, doma bývajú bez dozoru častejšie,“ konštatuje pediatrička Zuzana Košťálová.

V prieskume ING Životnej poisťovne takmer polovica opýtaných rodičov uviedla, že ich dieťa utrpelo v živote minimálne jedenkrát úraz vyžadujúci si lekárske ošetrenie. Štatistika ÚVZ zasa hovorí, že najčastejším úrazom sú zlomeniny (23,7 %) a pomliaždeniny (23,4 %) a zaujímavý je tiež údaj, že takmer 40 % prípadov si vyžaduje hospitalizáciu v dĺžke dva a viac týždňov. Aj keď vážne úrazy môžu byť vyslovene náhodné, celkovo nie sme voči nim takí bezmocní, ako by sa mohlo zdať. Ako teda deti chrániť pred úrazom?

 

1.      Základom je správna obuv

Jednou z najčastejších príčin úrazov sú pády. „Vhodná obuv na šport je nutnosť, často sa však zabúda na dôležitosť obuvi na prezutie doma aj v škole. Papuče by sa nemali šmýkať a mali by zabezpečiť pevnú a zdravú oporu nohám,“ hovorí pediatrička Zuzana Košťálová. Dodáva, že samozrejmosťou je vhodné a pohodlné oblečenie, ktoré nebráni pohybu a krvnému obehu. Upozorňuje tiež, že sedavý životný štýl je často príčinou problémov s chrbticou už u detí. „Nebezpečenstvo úrazov sa zvyšuje priamo úmerne s rozvojom motoriky dieťaťa, no, bohužiaľ, ani úrazy detí v dojčenskom veku nie sú výnimkou,“ vysvetľuje pediatrička.  

 

2.      Výchova k opatrnosti

Najlepšou prevenciou proti úrazom dieťaťa je jeho starostlivá výchova, ktorú si však netreba mýliť s prehnaným obmedzovaním. Dieťatko, ktoré okúsi bolesť z pádu hneď, ako sa naučí chodiť, si príliš neublíži, no možno ho to naučí väčšej opatrnosti. Dokonalé predchádzanie akejkoľvek modrine, naopak môže viesť k tomu, že sa dieťa horšie učí odhadovať nebezpečenstvo reálnych hrozieb. Odhadnúť mieru ochrany dieťaťa je, samozrejme, aj vecou jeho povahy. „Každé dieťa je iné, rovnako ako dospelí. Niektoré deti sa hrajú na supermana viac, iné sú opatrnejšie,“ konštatuje doktorka Košťálová. Samozrejmosťou by mala byť napríklad ochrana hlavy helmou pri športoch ako korčuľovanie, bicyklovanie či lyžovanie. Ak viete, že máte doma sedavého počítačového experta, možno sa oplatí investovať i do chráničov na lakte, zápästia či kolená.

 

3.      Tancom a športom proti úrazom

Predchádzať úrazom detí je relatívne ťažké, nemožno im zabrániť behať, skákať z múrikov alebo liezť na strom. Okrem vyššie spomínaných opatrení sa však môžeme pokúsiť ich vychovávať k zodpovednosti za svoje konanie a tiež pustiť ich do kontaktu s možnými následkami (aby si uvedomili riziko a zámerne sa mu vyhýbali). Výbornou aktivitou na niektorých školách je dopravná výchova, ktorá prispieva k bezpečnosti detí v cestnej premávke. Ďalším významným krokom môže byť rozvoj motoriky detí, napríklad prostredníctvom športu či tanca. Okrem toho, že to prospeje ich zdraviu, fyzicky zdatné deti sa úrazom pravdepodobne vyhnú ľahšie.



©2016 Fornet. Všetky práva vyhradené.