Jesenný mriežkovaný koláč
Autor(ka) : Zuzana
Dátum a čas : 25.11.2014 00:00
Kategória : Recepty
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...

Na prípravu cesta v mise zmiešame múku s kypriacim práškom, cukrom. Pridáme maslo alebo margarín, kôru, vajce a arómu a ručne vypracujeme dohladka. Cesto odložíme asi na 30 minút do chladničky.

lahodný

Náročnosť: 2 bábovky

Doba prípravy: asi 40 minút

Doba pečenia: asi 45 minút

Vystačí na: asi 12 porcií

 

Prísady:

 

Na cesto:

  • 350 g špaldovej múky
  • 1 balíček Kypriaceho prášku do pečiva s vínnym kameňom Dr.Oetker
  • 100 g práškového cukru
  • 250 g zmäknutého masla alebo margarínu
  • nastrúhaná kôra z 1 chemicky neošetreného citróna
  • 1 vajce
  • 1 KL Arómy vanilkovej Dr.Oetker

 

Na náplň:

  • 250 g polotučného tvarohu
  • 1 balíček Zlatého klasu Dr.Oetker (à 40 g)
  • 40 g cukru
  • 1 balíček Vanilkového cukru Dr.Oetker
  • 1 vajce
  • 3 zarovnané PL slivkového lekváru
  • 400 g očistených a odkôstkovaných sliviek

 

 

Ešte potrebujeme:

  • koláčovú formu (Ø 27 cm)
  • elektrický ručný šľahač

 

Príprava:

 

1.       Na prípravu cesta v mise zmiešame múku s kypriacim práškom, cukrom. Pridáme maslo alebo margarín, kôru,  vajce a arómu a ručne vypracujeme dohladka. Cesto odložíme asi na 30 minút do chladničky.

2.       Na prípravu náplne v mise vyšľaháme tvaroh so Zlatým klasom, cukrom, vanilkovým cukrom a vajcom elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni dohladka.

3.       Z cesta odoberieme 1/3 a odložíme bokom. Zo zvyšku cesta na pomúčenej pracovnej ploche vyvaľkáme okrúhly plát s priemerom 30 cm a vložíme do vymastenej a múkou vysypanej formy. Cesto potrieme lekvárom, nanesieme náplň a obložíme slivkami. Z odloženého cesta vyvaľkáme plát, pomocou ostrôžky alebo ostrého noža narežeme na pruhy a na koláči vytvoríme mriežku. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.

 

Elektrická rúra:                     180 °C

Teplovzdušná rúra:               160 °C

Plynová rúra:                        stupeň 3

 

Doba pečenia: asi 45 minút

 

4.       Koláč necháme vychladnúť.

 

TIP:  Špaldovú múku môžeme nahradiť polohrubou múkou.



©2016 Fornet. Všetky práva vyhradené.