K sviatočnému menu pivo? Dokonalé! Karol France a Laci Hornáček radia, ako zostaviť slávnostné menu s pivom
Autor(ka) : Monika
Dátum a čas : 7.11.2014 00:00
Kategória : Recepty
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...

Počas koncoročných sviatkov a stretnutí s priateľmi a rodinou si vždy radi vychutnáme niečo výnimočné. K sviatočnému menu počas vianočnej večere, silvestrovskej oslavy alebo inej slávnostnej príležitosti je určite výborným spoločníkom pivo. Stačí si len vedieť dobre vybrať a zladiť chute piva s pripravovanými lahôdkami. Obchodný sládok Karol France vám spolu so šéfkuchárom Lacim Hornáčkom poradia, ako na to. Inšpirovali sa programom Sedem chutí piva.

Počas koncoročných sviatkov a stretnutí s priateľmi a rodinou si vždy radi vychutnáme niečo výnimočné. K sviatočnému menu počas vianočnej večere, silvestrovskej oslavy alebo inej slávnostnej príležitosti je určite výborným spoločníkom pivo. Stačí si len vedieť dobre vybrať a zladiť chute piva s pripravovanými lahôdkami. Obchodný sládok Karol France vám spolu so šéfkuchárom Lacim Hornáčkom poradia, ako na to. Inšpirovali sa programom Sedem chutí piva.

 

„Na sviatočné chvíle sa vyslovene hodia prémiové pivá z tých najkvalitnejších surovín, zaujímavých aj netradičných chutí, ktoré si možno nedoprajete každý deň,“ hovorí Karol France, obchodný sládok spoločnosti HEINEKEN Slovensko.  Na slávnostný stôl preto bez váhania odporučil predovšetkým tri konkrétne pivá.

 

Sviatočná špecialita Zlatý Bažant Medový Porter je na vychutnávanie počas sviatočných chvíľ priam predurčená. „Je to vysokostupňové, chuťovo výrazné tmavé a silné pivo zo štyroch druhov sladu a s pridaním medu, ktorý je pre Vianoce typický. Navyše, tieto pivné lahôdky si môžete vychutnať iba raz v roku a tak by Zlatý Bažant Medový Porter na sviatočnom stole určite nemal chýbať,“ hovorí K. France.

Súčasťou sviatočného menu tradične bývajú aj rôzne mäsové špeciality a ťažšie jedlá, ku ktorým sa hodia najmä chmeľové a horké piva. Karol France preto určite odporúča Zlatý Bažant 12 %: „Je to prémiový ležiak s intenzívnou, plnou chuťou a vyváženou, príjemnou horkosťou. Kvalitu tých najlepších surovín v tomto pive ocenia tradiční pivári a aj tí, ktorí preferujú vyvážene horké pivá.“

Určite by však pri zostavovaní slávnostnej tabule nevynechal tohtoročnú novinku Zlatý Bažant Pšeničné. „Je to chuťovo výnimočné pivo, ktoré patrí do kategórie korenistých pív. Jeho príjemná, jemne kyslastá osviežujúca chuť s tónmi ovocia a klinčekov vytvára s jedlom zaujímavé a netradičné kombinácie,“ dodáva K. France.

 

Na základe odporúčaní Karola Franceho a princípov párovania piva a jedla programu Sedem chutí piva vytvoril šéfkuchár Laci Hornáček námety na slávnostné menu s pivom. „Pivo je vynikajúci spoločník takmer ku každému jedlu a na sviatočný stôl sa vyslovene hodí. Ako sviatočnú inšpiráciu som preto na základe princípov párovania piva a jedla vytvoril pre labužníkov tri typy sviatočného menu – štedrovečerné, vianočné a silvestrovské,“ hovorí L. Hornáček a dodáva: „Pri zostavovaní sviatočného menu by sme mali použiť len tie najlepšie a najkvalitnejšie suroviny, a určite nevynechať tie s typickou chuťou a vôňou koncoročných sviatkov. Aby sme zvýraznili gurmánsky zážitok, ku každému jedlu podávajme iný typ piva, taký, ktorý bude ladiť s chuťou konkrétneho jedla.“

 

Štedrovečerné menu s pivom by podľa tradícií malo byť bezmäsité, s výnimkou hlavného chodu, na ktorý sa podáva vždy ryba, a tradične by to mal byť kapor.

Šošovicová paštétka v plátkoch mrkvy, s hubami, a omáčkou z pečenej šalotkykombinácia so Zlatým Bažantom 12 % z kategórie chmeľové a horké pivá vyzdvihuje horkosť piva, ktorá je v príjemnom kontraste s jemne sladkou chuťou použitých ingrediencií.

Kapor na masle s orechovo- syrovou kôrkou, zemiakové pyré s bôbom a zelerová remuláda – toto jedlo vytvára veľmi zaujímavú kombináciu so sviežou kyslosťou a korenistými tónmi piva Zlatý Bažant Pšeničné. Chute piva a jedla sa príjemne prelínajú.

Torta z muškátovej tekvice s pomarančovým krémom – tento výnimočný dezert nemôžeme skombinovať s ničím iným ako so sviatočným pivo Zlatý Bažant Medový Porter.  Sladká chuť torty vyzdvihuje horkosť v pive a tak si tmavé a silné pivo môžete vychutnať takmer ako „kávu“ k dezertu.

 

Vianočné menu s pivom môžeme pripraviť na stretnutie s rodinou a priateľmi počas vianočných sviatkov, alebo napríklad aj na štefanskú oslavu. Po Štedrom dni môže byť jeho súčasťou aj mäso, a tak kombinácie s pivom ponúkajú skvelé chuťové zážitky.

Husacia pečeň s cibuľovou marmeládou a hriankou z lipótskeho chleba – k husacej pečeni nemôžeme podávať nič iné ako „klasiku“ – chmeľové a horké pivo Zlatý Bažant 12%. Chuť piva a jedla v tejto kombinácii sa výborne dopĺňa a pivo chutí jemnejšie, ako keď ho vychutnávame samostatne.

Morčacie prsia s gaštanovou plnkou, dusená červená kapusta na mede a opekané zemiakové šúľance – sladšia chuť gaštanovej plnky a dusenej červenej kapusty v tomto jedle sa výborne dopĺňa s jemne sladkou chuťou tmavého a silného piva Zlatý Bažant Medový Porter.

Zapečená hruška  s vôňou bazového kvetu plnená orechami – Tento dezert nemôžeme skombinovať s ničím iným ako s pšeničným pivom Zlatý Bažant z kategórie ťažké a korenisté pivá. Sladká chuť dezertu je v príjemnom kontraste so sviežou kyslosťou pšeničného piva, a pivo a jedlo k sebe ladia aj jemne korenistými tónmi.

 

Pri zostavovaní silvestrovského menu s pivom môžeme dať priestor fantázii a skutočne si dopriať to najlepšie z celého roka. Nechýbajú v ňom exkluzívne lahôdky z najkvalitnejších surovín a na záver nemôže byť nič iné ako čokoládový dezert.

Filet z údeného  pstruha na zemiakovom šaláte s chrenovou majonézou a ružovým kaviárom z lososa – v kombinácii s pivom Zlatý Bažant Pšeničné vás hra chutí na jazyku príjemne prekvapí. Chute piva a jedla sa dopĺňajú, pivo v kombinácii s jedlom pôsobí osviežujúco a ľahko.

"Beef Wellington "s balzamicovou  šošovicou a rezančekmi udenej  šunky – Dokonalá kombinácia pre tradičných pivárov – kvalitné mäsité jedlo s chmeľovým a horkým pivom Zlatý Bažant12%.  Chute piva a jedla sú tu v kontraste a relatívne jemná, vyvážená chuť jedla podporí horkosť piva na jazyku.

 

 

Čokoládové pralinky s  mandľovou griliážou, kokosom a kakaovým práškom – Čokoládové dezerty sa skvele kombinujú s tmavými a silnými pivami, a sviatočný Zlatý Bažant Medový Porter je na to priam stvorený.

 

Všetky sviatočné recepty k pivu od šéfkuchára Laciho Hornáčka nájdete aj na web stránke www.sedemchutipiva.sk. Prajeme vám dobrú chuť a nádherné sviatky!



©2016 Fornet. Všetky práva vyhradené.