Nelámte sa! I.
Autor(ka) : Mária Novická
Dátum a čas : 30.5.2001 03:00
Kategória : Štýl
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...

Osteoporóza, veľmi bolestivá, nepríjemná a rozšírená choroba, sa týka najmä žien. Často až do menopauzy úplne zdravých. Nie je to však iba choroba starnutia. Je šanca bojovať s ňou? Áno a ak jej začneme dostatočne skoro predchádzať, máme šancu sa jej aj vyhnúť.

Čo je osteoporóza?
Pri osteoporóze sa kosti stávajú čoraz pórovitejšie, tým pádom krehkejšie a v dôsledku toho sa veľmi ľahko lámu. V trojdimenzionálnej mriežke, ktorá tvorí kosti, začne chýbať čoraz viac ,,stavebného materiálu“, stačí potom iba maličkosť a už sme na chirurgii. Takmer osemdesiat percent pacientov trpiacich osteoporózou tvoria ženy. V ich tele sa totiž nachádza približne iba jeden kilogram najdôležitejšieho stavebného materiálu kostí – vápnika, zatiaľ čo mužské telo ho obsahuje o polovicu viac. Krehkejšia stavba ženských kostí je podmienená aj ženskými hormónmi estrogénmi, ktoré kosti zo začiatku síce posilňujú, ale ich produkcia vekom prudko klesá. Nové a veľmi prekvapujúce sú poznatky, podľa ktorých môže na pevnosť kostí negatívne vplývať aj depresia a pozitívna správa znie, že ju pomáhajú liečiť aj lieky na zníženie hladiny cholesterolu. Vápnik, estrogén, ani lieky nie sú samospasiteľné.

Ako zistíme, že máme osteoporózu?
V najhoršom prípade to zistíme vtedy, keď v relatívne bezpečnej situácii utrpíme zlomeninu. V menej pokročilom štádiu sa osteoporóza ohlasuje silnými bolesťami chrbta. Keďže bolesti sa niekedy po pár týždňoch stratia, nevenujeme im väčšiu pozornosť. / Hoci Murphyho zákony platia aj tu: Čo sa raz objavilo a zmizlo, môže sa objaviť znova./ Mali by sme myslieť na to, že osteoporóza sa začína už niekoľko rokov predtým, ako sa ohlásia bolesti. Zistiť sa dá v ambulancii lekára, odmeraním hustoty kostí. Meranie sa dnes robí denzitometriou.

Ste náchylné na osteoporózu?
Prečítajte si nasledujúce otázky. Ak na viac ako dve odpoviete ,,áno“, potom patríte k rizikovej skupine žien a vo vašom tieni číha osteoporóza.

· Máte málo pohybu?
· Máte odpor voči mlieku a mliečnym výrobkom?
· Ste veľmi štíhla?
· Vynechala vám na niekoľko mesiacov menštruácia?
· Mali ste prvú menštruáciu vo veku vyššom ako 15 rokov?
· Mali ste menej ako 45 rokov, keď sa vám začala menopauza?
· Boli vám kompletne odstránené vaječníky?
· Je vo vašom najbližšom príbuzenstve osteoporóza alebo časté zlomeniny?
· Užívali ste viac ako šesť mesiacov kortizónové tabletky?
· Máte viac ako 50 rokov?

Pijete pravidelne coca-colu a viac ako tri šálky kávy denne?
Obľubujte sladkosti a rada si ich doprajete?
Trpíte depresiou a pravidelne užívate lieky proti nej?

Pokračovanie zajtra


©2016 Fornet. Všetky práva vyhradené.