Svetové ikony so slovenskými koreňmi
Autor(ka) : Eva
Dátum a čas : 16.9.2014 00:00
Kategória : Osobnosti
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...

Mená ako Adriana Sklenaříková, Peter Šťastný či vynálezca telegrafu Jozef Murgaš nie sú ničím novým, vedeli ste však, že slovenská krv prúdi v žilách aj celebritám, o ktorých by ste to na prvý pohľad nepovedali? Pozrite sa, ako sú so Slovenskom prepojené tieto osobnosti...

Mená ako Adriana Sklenaříková, Peter Šťastný či vynálezca telegrafu Jozef Murgaš nie sú ničím novým, vedeli ste však, že slovenská krv prúdi v žilách aj celebritám, o ktorých by ste to na prvý pohľad nepovedali? Pozrite sa, ako sú so Slovenskom prepojené tieto osobnosti...

 

Legenda NHL - Stan Mikita

Keď malý Stanko Gvoth z liptovskej dedinky Sokolče ako osemročný emigroval z komunistického Československa do Kanady, ešte netušil, ako veľa sa v jeho živote zmení. Za oceánom ho adoptovali strýko s tetou, po ktorých prebral aj nové priezvisko Mikita, a v čase, keď sa na mieste jeho rodnej dediny rozprestrela Liptovská Mara, sa už hviezda tímu Chicago Black Hawks hrdila titulom najlepšieho hokejového útočníka 60-tych rokov. Historky dokonca o Stanovi hovoria aj ako o vynálezcovi zahnutej čepele hokejky, ktorá sa mu vraj raz zachytila v medzere mantinelu. Všimol si, že z ohnutej čepele puky lietajú rýchlejšie a po niekoľkých pokusoch a polámaných hokejkách prišiel na to, ako drevenú čepeľ ponorením do horúcej vody a zaťažením ohnúť natrvalo. Slováci si skrátka vždy vedeli poradiť!

 

Otec pop artu - Andy Warhol

Slovenský pôvod zakladateľa pop artu je u nás dobre známym faktom, v Medzilaborciach má Andy Warhol koniec-koncov múzeum, ktoré je nielen jediným svojho druhu v Európe, ale zároveň aj druhou najväčšou zbierkou jeho diel na svete! Výstredný guru postmodernej kultúry sa narodil už v USA ako Andrew Warhola, no jeho rodičia Andrej a Júlia Varcholovci boli rusínskymi emigrantmi z dediny Miková neďaleko Medzilaboriec. Vydajte sa po jeho stopách a navštívte nevšednú umeleckú expozíciu na východe Slovenska. Diela Andyho Warhola sa oplatí nielen vidieť, ale aj vlastniť – na dražbách aktuálne patria k najžiadanejším. Len nedávno sa jeho obraz vydražil za neuveriteľných viac ako 105 miliónov amerických dolárov!

 

Hviezda strieborného plátna - Angelina Jolie

Keď ste si nedávno v časopise prezerali fotky zo svadby Angeliny a Brada Pitta, prípadne sledovali niektorý z jej trhákov večer v televízii, pravdepodobne vás nenapadlo, že hollywoodska dračica je vlastne z jednej osminy Slovenka! Prastarý otec filmovej Lary Croft bol totiž istý Juraj Vojtko z Košíc. Po emigrácii do USA si vzal Američanku takisto slovenského pôvodu menom Helen a stal sa z neho George Voytka, aby si jeho synovia následne meno poameričtili na Voight – priezvisko, ktoré nosí aj Jon Voight, oceňovaný herec a otec slávnej herečky. Angelina sa síce už na začiatku svojej kariéry rozhodla používať iba stredné meno Jolie, slovenskú krásu a temperament však zaprieť určite nedokáže. Mimochodom, z hollywoodskej elity sa slovenskými predkami môže pochváliť aj John Malkovich, Paul Newman, Audrey Hepburn či rocková hviezda Jon Bon Jovi.

 

Posledný človek na Mesiaci – Eugene Andrew Cernan

O prvom kroku Neila Armstronga na Mesiaci sa možno hovorí častejšie, no privilégium posledného odtlačku ľudskej stupaje na mesačnom povrchu dodnes patrí veliteľovi misie Apollo 17, ktorého starí rodičia Štefan a Anna Čerňanovci sa v roku 1903 do USA prisťahovali z Vysokej nad Kysucou. E. A. Cernan, ktorý tento rok oslávi osemdesiatku, Slovensko dodnes považuje za svoju vlasť a niekoľkokrát ho navštívil – naposledy v roku 2004. V rodisku jeho predkov je po ňom pomenovaná základná škola, navštíviť môžete jeho pamätnú izbu a je držiteľom čestného doktorátu Technickej univerzity v Bratislave. Je jedným z iba troch ľudí, ktorí leteli dvakrát na Mesiac a jeho meno dokonca nesie aj malá planétka!



©2016 Fornet. Všetky práva vyhradené.