Ako na nepriateľov detskej imunity
Autor(ka) : Monika
Dátum a čas : 14.4.2014 00:00
Kategória : Tipy, triky
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...

Civilizačné vymoženosti sú nepriateľmi vyvíjajúceho sa imunitného systému dieťaťa: klimatizované priestory nákupných centier, neprimeraný dôraz na sterilnú čistotu, neustály atak elektroniky (televízií, rádií, počítačov, mobilov), smog, priveľa neprirodzeného svetla či stres z dynamiky dnešného života. Aby dieťa v prvých mesiacoch a rokoch života zvládalo toto prostredie v zdraví, je nutné budovať cielene jeho obranyschopnosť.

Civilizačné vymoženosti sú nepriateľmi vyvíjajúceho sa imunitného systému dieťaťa: klimatizované priestory nákupných centier, neprimeraný dôraz na sterilnú čistotu, neustály atak elektroniky (televízií, rádií, počítačov, mobilov), smog, priveľa neprirodzeného svetla či stres z dynamiky dnešného života. Aby dieťa v prvých mesiacoch a rokoch života zvládalo toto prostredie v zdraví, je nutné budovať cielene jeho obranyschopnosť.

Imunitný systém narodeného dieťaťa, ktorého vývoj je najdôležitejší a najdynamickejší do  prvých troch rokov života, ovplyvňujeme pozitívne aj negatívne. Bohužiaľ, negatívnych vplyvov z prostredia je veľmi veľa a – prekvapujúco – nie sú to vírusy či baktérie. Medzi najhoršie negatíva vplývajúce na imunitný systém patrí všadeprítomná elektronika, klimatizované prostredia (napríklad v nákupných centrách), stres, či množstvo svetla rušiaceho prírodný rytmus striedania dňa a noci.

„Dieťaťu ale môžeme pomôcť zvládnuť prirodzené dozrievanie jeho imunitného systému,“ hovorí pediatrička MUDr. Alena Kotláriková. „Za najdôležitejší prostriedok budovania detskej imunity môžeme považovať stravu. Medzi ďalšie odporúčania jednoznačne patrí pohyb na vzduchu, v prírode, spánkový režim, dostatok tvorivých podnetov a otužovanie. Nepochybne by sme mali zvážiť naše prehnane sterilné správanie, dieťa sa musí dostávať do kontaktu s prirodzeným prostredím, pretože imunitný systém si vyžaduje tréning.“

Tráviaci systém je pre budovanie imunitného systému základným oporným bodom, až 70% buniek tvoriacich imunitu sa nachádza práve v črevách. Preto je veľmi dôležité, aby sa výživa dieťaťa stala základom pre cielenú a pozitívnu podporu imunity. Zároveň je dôležité podporovať poznávacie schopnosti dieťaťa, pretože podľa výskumov sú zvedavé, tvorivé deti aktívnejšie a majú lepšiu psychickú pohodu.

„Túžbou každého rodiča je mať zdravé a bystré dieťa,“ hovorí MUDr. Kotláriková. „Aj tomu sa dá pomôcť vyváženou stravou. Pre rozvoj poznávacích schopnosti sú dôležité predovšetkým LCP mastné kyseliny, pre budovanie imunity sú zasa ideálne prebiotiká. Tieto látky prirodzene obsahuje materské mlieko, ak však dieťa nie je dojčené, je dôležité doplniť ich z vhodne zvolených batoľacích mliek.“

Ak chceme správne budovať imunitu a intelekt dieťaťa, mali by sme dodržiavať od prvých mesiacov tieto zásady:

1.            Vyvážená a hodnotná strava

Keďže črevá predstavujú základný orgán imunity, je potrebné dieťaťu ponúkať to, čo je preň prospešné. Po období dojčenia, ktoré je základom pre budovanie imunity, je vhodné zaradiť do stravy postupne batoľacie mlieka a kaše s obsahom prebiotík (oligosacharidov GOS/FOS), teda látok podporujúcich správne fungovanie črevnej mikroflóry.

 

2.            Otužovanie, pohyb v prírode

Každodenný pobyt na čerstvom vzduchu, neprekúrené a „neklimatizované“ domáce prostredie s častým vetraním. Dbať na primerané oblečenie a vhodnú teplotu vody pri umývaní. V ambulanciách pediatrov si všímame, že deti sú často príliš teplo naobliekané, samozrejme, že sú následne spotené. Vlhké oblečenie na nich vonku  priamo schne, čo tiež môže spôsobiť prechladnutie

 

3.            Spánkový režim

Potreby spánku sú individuálne, ale dieťa by malo vnímať od skorého detstva rozdiel medzi dennou - aktívnou časťou a nočnou - oddychovou časťou dňa.  Je dôležité zaviesť dieťaťu režim dňa, pravidelnosť, od  útleho detstva. Po prvom polroku by malo byť schopné prespať osem hodín nočného spánku bez prerušenia.

 

4.            Harmonické prostredie

Prirodzené domáce prostredie by nemalo byť hlučné, ale naopak príjemné, vo farbách, ktoré nedráždia, ale upokojujú. Najdôležitejšie je, aby sa partneri vedeli dohodnúť, nehádali sa, nevyvolávali stres a napätie, ktoré veľmi negatívne vplýva na psychický stav dieťaťa. Rodičia musia dodržiavať režim a byť jednotní v požiadavkách, príkazoch, zákazoch a úľavách pre dieťa tzv.: „ťahať za jeden koniec povrazu“.

 

5.            Rozvoj poznávacích schopností

Bystré, tvorivé a zvedavé dieťa je v psychickej pohode a takáto pohoda je dôležitá pre spokojný život. Správny štart tvorivého intelektu dieťaťa, môžu rozbehnúť rodičia interaktívnymi hrami ale rovnako aj stravou. Rozvoj kognitívnych schopností pozitívne ovplyvňujú LCP mastné kyseliny. Nachádzajú sa jednak v pokračovacích dojčenských mliekach, ale rovnako aj rybách a orechoch. Pestrý jedálniček, bohatý tiež na bielkoviny, vitamíny, stopové prvky, správny pomer cukrov, tukov a bielkovín je možné skutočne dosiahnuť  jednoducho pestrou stravou, na ktorú treba dieťa zvykať už odmalička

 



©2016 Fornet. Všetky práva vyhradené.