Trendy v módnej obuvi na Jar / Leto 2014
Autor(ka) : Monika
Dátum a čas : 13.3.2014 00:00
Kategória : Móda
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...

Módnu obuv na jarnú a letnú sezónu roku 2014 ovplyvňuje predovšetkým ležérnosť. Odľahčené, trocha výstredné a vzhľadom jednoduché materiály ponúkajú štýlové pohodlie. Popri mnohých ďalších obľúbencoch sú tenisky aj v tomto období módnou stálicou. Niekedy nápadné svojou farebnosťou či výstrednou potlačou a grafickými vzormi, inokedy sú žiarivo biele a očarujú svojou športovou eleganciou. Okrem trendovej bielej hrajú dôležitú rolu aj jemné farby, ako sú krémová, slonovinová, farba šampanského alebo béžová, telová a rôzne odtiene sivej.

Módnu obuv na jarnú a letnú sezónu roku 2014 ovplyvňuje predovšetkým ležérnosť. Odľahčené, trocha výstredné a vzhľadom jednoduché materiály ponúkajú štýlové pohodlie. Popri mnohých ďalších obľúbencoch sú tenisky aj v tomto období módnou stálicou. Niekedy nápadné svojou farebnosťou či výstrednou potlačou a grafickými vzormi, inokedy sú žiarivo biele a očarujú svojou športovou eleganciou. Okrem trendovej bielej hrajú dôležitú rolu aj jemné farby, ako sú krémová, slonovinová, farba šampanského alebo béžová, telová a rôzne odtiene sivej.

Žiarivé farby

Pevné miesto na palete farieb má zlatá, strieborná, bronzová a ich metalické odtiene. Matný kovový vzhľad je v kurze najmä u ľahkých letných vysokých čižmičiek, lodičiek, sandálikov s podpätkami a u ľahkej letnej obuvi. Nesmú chýbať žiarivé aplikácie – štrasové kamienky, nity a zdobené pracky. Hravé remienky a ozdobné retiazky oživia jarné a letné modely. Dostatok plochy pre ozdoby a dekorácie poskytujú letné vysoké čižmy – nevyhnutný model tejto sezóny.  

Viac otvorov, prosím

Pre jarné a letné obdobie sú ideálne otvory alebo perforovanie, ktoré sa nezastaví pred nijakým typom obuvi a vždy poskytne pohľad na pokožku. Členkové lodičky a ihlové sandáliky majú obľúbené otvory na obidvoch stranách, ktoré držia dovedna jeden alebo viac remienkov. Zvlášť sexi sú vysoké čižmy s otvorenou špičkou. Aj na chladnejšie dni je otvorená obuv dobrým variantom a v spojení s farebnými pančuchami iste upúta pozornosť.

Podpätky mnohých variantov

Trend vysokých podpätkov z minulého leta pomaly ustupuje a tendencia výšok sa znižuje. Vracajú sa nízke podpätky vysoké maximálne 5 centimetrov, známe z 50. rokov ako Kitten Heels. Klinové podpätky či športové podošvy s efektom žraločích zubov sa výborne hodia k letným sandálikom, ľahkej letnej obuvi a balerínkam. Svoj návrat slávia pohodlné široké podpätky zo 70. rokov, ktoré sandálikom a lodičkám poskytujú viac stability a zaručia sebavedomé vystupovanie. Novinkou sú tzv. briketové platformy inšpirované ázijským štýlom, ktoré majú prednú i zadnú časť rovnakej výšky. Ich heslo znie: „Ľahko a šik.“ Super ľahkosť je zaručená vďaka korku, kaučuku alebo potiahnutým penovým materiálom, ktoré tvoria podpätok. Aj vysoké platformy majú pevný základ a perfektne sa hodia k letnému vzhľadu.

Pútavé remienky cez nežné členky

Množstvo variácií remienkov nenechá nijaké prianie nesplnené. Sú zapletané, rôznofarebné alebo zdobené nitmi. Na jar a v lete ozdobia členky kovové remienky, veľké pracky, široké pruhy, strapce a jednoduché i zložité remienky. Či už u členkovej alebo ľahkej letnej obuvi a tiež u lodičiek. Ani na balerínkach nemôžu chýbať remienky. Zaoblená špička, ktorá vládla jesennej a zimnej sezóne, sa týmto lúči. Ale naďalej kraľujú modely, ktoré sú na špičkách a pätách zdobené nitmi alebo ozdobnými kamienkami – aj keď už oveľa zdržanlivejšie.

Kabelky sú nutnosť

Mladistvosť, pestrosť a zároveň praktickosť sú poznávacím znamením kabeliek na jar a leto 2014. Etno potlače, mix materiálov a kontrastné kombinácie čiernej s bielou sú hlavnými motívmi u elegantných kabeliek cez plece, veľkoformátových nákupných kabeliek aj u drobných taštičiek. Nádych rockových či luxusných prvkov dodajú nitové aplikácie a flitre, rovnako ako zlaté detaily vo forme retiazok, zipsov a kovania. Povrchy sú čiastočne perforované. Výber zakončujú veľkoformátové kabelky pre voľný čas z ľahkých materiálov alebo lyka.

Ležérne mužské vzory

Dôležitú úlohu hrá predovšetkým ležérny vzhľad. Tenisky a stredne vysoké modely pôsobia štýlovo a ležérne zároveň. Prekypujú farbami a vďaka kontrastným detailom na seba pútajú pozornosť. Paleta farieb sa pohybuje od morskej modrej a svetlosivej až po tmavohnedú. V tejto sezóne je mimoriadne obľúbená semišová obuv v jemných odtieňoch zelenej, modrej, červenej a mätovej. Ležérna ľahká obuv námorníckeho štýlu z mäkkej látky a plátenných materiálov nesie zároveň prvok bielej podošvy, ktorý spôsobuje žiaduci kontrastný efekt. Pri elegantnej šnurovacej obuvi hnedej alebo čiernej farby sa objavuje zakončenie do špičky. Spoločenskú a biznis obuv oživia minimalistické farebné detaily. Okrem klasických vzorov sa semišová šnurovacia obuv sebavedome prezentuje v tmavočervenej a v odtieňoch modrej. V lete zostáva v kurze ľahká letná obuv a obuv s otvorenou pätou s remienkami.

Detský kútik

Nity, kovové prvky a hviezdy – tieto tri motívy prevzaté zo sveta dámskej obuvi sa v tejto sezóne preniesli aj na dievčenské modely. Výrazné farby a veselé aplikácie sa objavujú v mnohých variantoch. Aj biele podošvy, tenisky a balerínky, či už s dekoratívnymi remienkami alebo bez nich, hrajú významnú úlohu. U chlapcov dominujú ležérne plátenné modely a tenisky rôznych tvarov. Farebne sú – rovnako ako u oteckov – stále odvážnejšie a tešia sa z krikľavých zelených a modrých odtieňov. A občas sa pridá aj neónová žltá.

 

DEICHMAN



©2016 Fornet. Všetky práva vyhradené.