Dlh ako dedičstvo
Autor(ka) : ZUZANA
Dátum a čas : 6.3.2014 00:00
Kategória : Rodina
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...

Ľudia počas svojho života nazbierajú určitý majetok, ktorý po smrti odkážu svojim potomkom, aby ich aspoň nejakým spôsobom ďalej zaopatrili. Môže sa ale stať, že predmetom dedičstva sa stanú tiež dlhy. Potomkovia sa tak ocitajú vo veľmi ťažkej situácii znamenajúcej finančné problémy, z ktorých je zložité nájsť cestu von.

Ľudia počas svojho života nazbierajú určitý majetok, ktorý po smrti odkážu svojim potomkom, aby ich aspoň nejakým spôsobom ďalej zaopatrili. Môže sa ale stať, že predmetom dedičstva sa stanú tiež dlhy. Potomkovia sa tak ocitajú vo veľmi ťažkej situácii znamenajúcej finančné problémy, z ktorých je zložité nájsť cestu von.

Kto by chcel zdediť dlh?

Ľudia si často požičiavajú finančné prostriedky, bez toho, aby reálne zhodnotili svoju skutočnú finančnú situáciu a schopnosť dlhy splatiť. Neberú do úvahy, aký môžu mať pôžičky vplyv na ne a najmä na ich príbuzných. Potomkovia sa môžu vďaka neuváženosti svojich rodičov dostať do zložitých finančných problémov. Podľa aktuálnej právnej úpravy zodpovedajú dediči za dlhy do výšky nadobudnutého dedičstva. V prípadoch, že je dedičstvo predlžené, umožňuje Občiansky zákonník dedičom postupy, na základe ktorých nebude možné postihnúť ich majetok, napr. dohodu s veriteľmi alebo likvidáciu dedičstva.

"Účinnou prevenciou pred finančnými problémami je zodpovedné správanie a schopnosť odolať najrôznejším lákadlám a nástrahám, ktoré vedú k vzniku dlhov. Jedným z prostriedkov, ktorý pomáha udržať prehľad o príjmoch a výdavkoch, je domáci rozpočet. Pomocou systematického zaznamenávania aj tých najmenších položiek rozpočtu je možné predísť mylnému pocitu, že 'na to máme'. Až výsledok bilancie nám ukáže, či si môžeme to či ono dovoliť," hovorí Veronika Kuřinová, PR a marketingová špecialistka spoločnosti KRUK.

Nie vždy je možné sa dlhom vyhnúť. V prípade, že sme nútení vziať pôžičku či úver, je dôležité sa s nimi náležite a čo najrýchlejšie vysporiadať, eventuálne sa zabezpečiť pre prípad neschopnosti splácať. Výskum agentúry Focus, ktorý bol vykonaný na zákazku spoločnosti KRUK Česká a Slovenská republika, ukázal, že sa ľudia najčastejšie dostávajú do finančných problémov vďaka nezamestnanosti či strate zamestnania (46%), rozhadzovačnosti (37%), hazardu, drogám a alkoholu (29% ), nedostatočnému finančnému vzdelaniu (27%) alebo kvôli zlej ekonomickej situácii Slovenska (24%). Zo zložitej finančnej situácie sa snažia nájsť východisko najčastejšie znížením domácich výdavkov (66%), hľadaním novej práce (60%), pôžičkou od príbuzných či priateľov (45%), pôžičkou od banky (20%), presťahovaním sa do lacnejšieho bytu (20 %), či predajom cenností (18%).

"Dlh zdedí podľa interných štatistík spoločnosti KRUK len malé percento klientov. Napriek tomu tieto prípady existujú. Ak sa dostaneme do dlhov, je dôležité najprv zhodnotiť našu situáciu, teda aký veľký dlh máme a do kedy ho máme uhradiť. Následne by sme mali čo najrýchlejšie kontaktovať veriteľa a dohodnúť si s ním spôsob úhrady dlhu. Najdôležitejšie je pamätať na to, že sa netreba báť a kontaktovať veriteľa. V spoločnosti KRUK Česká a Slovenská republika ponúkame klientom možnosť splatiť dlhy v splátkach podľa ich finančných možností. Posledným krokom je úhrada dohodnutých splátok. Pre získanie finančných prostriedkov na ich úhradu by sme mali obmedziť vynakladanie financií na akékoľvek zbytočné výdavky a hľadať zdroje dodatočných príjmov – napr. druhé zamestnanie alebo predaj nepoužívaných vecí v domácnosti," dopĺňa Veronika Kuřinová.



©2016 Fornet. Všetky práva vyhradené.