“Cupcaky” a “muffiny” prišli aj na Slovensko
Autor(ka) : Gabika
Dátum a čas : 5.3.2014 00:46
Kategória : Tipy, triky
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...

Na Slovensko neprichádzajú len trendy súvisiace s módou či technikou. Aj pečenie sa dnes už delí na tradičné a moderné. Medzi moderné a jednoduché recepty patria práve „cupcaky“ a muffiny. Upečie si ich doma takmer každý, no treba mať správne ingrediencie a správny recept.

Na Slovensko neprichádzajú len trendy súvisiace s módou či technikou. Aj pečenie sa dnes už delí na tradičné a moderné. Medzi moderné a jednoduché recepty patria práve „cupcaky“ a muffiny. Upečie si ich doma takmer každý, no treba mať správne ingrediencie a správny recept.

 

Začnime pekne od začiatku, každý má svoj obľúbený koláčik. Niekto má radšej torty, iný suché koláčiky. Práve muffiny a cupcaky sú však tým, čo chutí všetkým! Môžete si ich spraviť podľa svojej chuti – s krémom či bez neho, so svojím obľúbeným ovocím, čokoládové, karamelové, orieškové alebo slané so zeleninou či kúskami mäska. Fantázii sa medze nekladú!

 

Každý správny cukrár začínal v kuchyni s mamičkou či babičkou. Tam sa priučil základným postupom a trikom, ako na to, aby bol koláčik dokonalý. Dnes už však staré mamy neučia svoje deti, ako „štipkať“ štrúdľové cesto či ako vyrobiť správnu hladkú lesklú polevu na torte. Nie, dnes sa nádejní cukrári učia na muffinoch. Veď je to také jednoduché! Nie je potrebné vymastiť plech ani sa dlho zdržiavať s cestom. Rýchle a jednoduché muffiny si preto našli cestu aj do slovenských domácností.

 

K základným ingredienciám na muffiny patria múka so sódou bikarbónou, cukor, vajcia a tuk. Ako tvrdí cukrár Josef Vích, najvhodnejšie je zmiešať dva druhy múky a použiť namiesto prášku do pečiva práve sódu bikarbónu. O tom však viac v jeho radách a trikoch. Na muffinoch je predsa len krásne to, že si ich každý aj tak môže spraviť také, aké chutia jemu. Základom sú ale, ako inak, kvalitné suroviny. Platí to aj pre vajcia, ktoré sa do muffinov oddeľujú a z bielkov sa robí sneh, ktorý musí byť poriadny, aby boli muffiny vláčne.

 

Platí to však aj pre tuk. Aby získali koláčiky tú správnu arómu, odporúčame použiť rastlinnú tukovú nátierku Hera maslová príchuť. Táto rastlinná tuková nátierka sa hodí nielen do cesta, skvelá je aj do krémov, vďaka nej budú mať jemnú maslovú arómu. Hera maslová príchuť dodáva dobrotám vláčnosť a jemnosť. Krémy sú vďaka nej pevné a držia tvar. Je teda naozaj všestranným pomocníkom pri príprave muffinov.

 

Keď ste si našli ten svoj recept a zadovážili múku, vajcia, sódu bikarbónu, cukor a tuk Hera maslová príchuť, potom už stačí len kúpiť muffinový plech, vystlať jednotlivé formy košíčkami a môže sa ísť na to! Inšpiráciu nájdete nižšie, ale aj na www.peceniejeradost.sk.

 

Muffin vs. Cupcake

 

Kým na Slovensku sa sporíme o to, či je správne muffin alebo mafin, v zahraničí sa vedú búrlivé debaty o tom, ako rozlíšiť muffins a cupcakes. Poďme sa na to pozrieť zblízka.

 

Muffiny aj cupcaky sa pečú v príznačných košíčkoch. Existujú síce plechy na muffiny, no vždy je najlepšie vystlať ich košíčkami. Zároveň sú tak ľahko prenosné. Pretože muffiny sú často tým, čo si radi dáme na desiatu!

 

Podľa istej definície sú cupcaky vlastne muffiny s polevou či krémom navrchu. Musia tak pri pečení vzniknúť hladké tortičky, na ktoré sa potom strieka krém. Američania radi žartujú, že muffiny sú len škaredé cupcaky. Muffiny musia mať navrchu charakteristickú prasklinu a byť opečené. Nie je to chyba pri výrobe, je to cieľ! Navyše kým cupcaky majú byť hladké, muffiny by mali pretiecť formu a vytvoriť navrchu veľkú bublinu z cesta (vyzerajú ako hríbiky).

 

Pre naozaj náročných priaznivcov presných definícii povieme toľko – muffiny vytvoríte tak, že zmiešate mokré ingrediencie v jednej mise, suché v druhej a spájate ich úplne nakoniec. Pri cupcakoch zmiešavate ingrediencie postupne. Musí sa vytvoriť ľahké hladké vláčne cesto.

 

Podľa iných cukrárov sú muffiny zdravým jedlom (slovo muffin si prevzali Angličania z francúzskeho moufflet, čo znamená mäkký v spojitosti s pečivom). Nebývajú presladené, naopak mávajú v sebe veľa ovocia, celozrnnú múku či bývajú slané alebo neochutené. Sú vlastne akousi formou pečiva, nie dezertom. To tiež znamená, že cesto na muffiny je pevnejšie a suchšie ako na cupcaky. Práve slovo cupcake vystihuje definíciu najlepšie. Znamená v preklade čosi ako miniatúrne torty. Je to ozajstný dezert, bývajú sladké a maslové a vždy so sladkou bodkou navrchu. A to už nebýva jedlo na každý deň, ale maškrta!

 

Akákoľvek už bude definícia, netreba sa báť, ale pustiť sa do pečenia muffinov či cupcakov. Rastlinná tuková nátierka Hera maslová príchuť sa hodí nielen do cesta, ale skvelá je do krémov, bude tak všestranným pomocníkom!

 

Rady, tipy, triky

 

Receptov na muffiny je naozaj plno, ale ako to urobiť, aby muffiny boli vždy pekné a dobré? Pravé americké muffiny sú viac suché a trochu drobivejšie než sme zvyknutí z našich končín, ale aj napriek tomu sa môžu podobať tým pravým muffinom a navyše skvele chutia.

·      Základná poučka znie používať sódu bikarbónu namiesto kypriaceho prášku. Tá spôsobuje vybehnutie cesta smerom nahor a krásne popraskanie muffinov.

·      Ďalšia dôležitá vec je použiť polohrubú a hladkú múku, to dodá muffinom ich špecifickú štruktúru. Takto namiešaná múka sa používa aj preto, že v jednotlivých štátoch sa používajú rozličné suroviny.

·      Netreba zabudnúť na dobrý tuk. Vyskúšajte ich s rastlinnou tukovou nátierkou Hera! Do krémov sa zase najlepšie hodí rastlinná tuková nátierka Hera maslová príchuť.

·      Ingrediencie, ktoré používate doma, by mali mať izbovú teplotu.

·      Netreba zabudnúť ani na základné pravidlo používania snehu – ten už nikdy nezašľahávať mixérom, ale len vareškou! Inak rozbijete všetky bubliny.

·      Niektorí cukrári odporúčajú obaliť ovocie alebo orechy pred pridaním do cesta v múke, aby neklesli pri pečení na dno.

·      Muffiny je lepšie piecť najprv pri vyššej teplote a potom dopekať na nižšej. Najprv ich treba piecť na 180 °C, a keď začnú zlatnúť, teplotu znížiť na 150 °C. Vďaka tomu si zachovajú vlhkosť a budú mať aj krásnu štruktúru na povrchu.

·      Pri pečení muffiny pravidelne sledujte, dajte si pozor, aby ste ich nespálili. Neznamená to však, že môžete otvoriť dvierka rúry – práve naopak. Ruky od nich preč!

·      Najlepšie je do akéhokoľvek plechu používať aj košíčky. Dokonca aj do toho silikónového. Košíčky potom vždy plňte do troch štvrtín.

·      Po dopečení nechajte muffiny vychladnúť aspoň 10 minút na plechu, najmä keď obsahujú šťavnaté ovocie. Nenechávajte ich tam však príliš dlho! O to viac to platí pre cupcaky – nikdy nestriekajte krém či polevu na teplé cesto!

·      Vyzdobiť cupcaky si môžete podľa vlastnej fantázie – krémom, polevou, čokoládou, trblietkami, marcipánom, akoukoľvek posýpkou, orechmi, môžete časť cesta vydlabať a vytvoriť vo vnútri krémové prekvapenie, alebo zrezať vrch, naplniť krémom a vrátiť ho späť – možností je obrovské množstvo! Uvažovali ste už o rôznofarebnom ceste?

·     Cesto môžete zamraziť a vytiahnuť ho neskôr. Najlepšie výsledky však dosiahnete len s čerstvým cestom.



©2016 Fornet. Všetky práva vyhradené.