Ženské kruhy - priestor na stretnutie so sebou samou
Autor(ka) : Kamila Balcová
Dátum a čas : 20.1.2014 00:00
Kategória : Osobnosti
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...

Ženské kruhy sú zdrojom ženskej múdrosti, odovzdávania skúsenosti, ale aj liečivým priestorom plným vzájomnej podpory. ,,Iba žena dokáže do hĺbky pochopiť všetky rozmery inej ženy,“ hovorí v rozhovore Katarína Jesná – Smiková, lektorka kurzu Ženských kruhov v novootvorenom Open Mind Centre v Bratislave.

Ženské kruhy sú zdrojom ženskej múdrosti, odovzdávania skúsenosti, ale aj liečivým priestorom plným vzájomnej podpory. ,,Iba žena dokáže do hĺbky pochopiť všetky rozmery inej ženy,“ hovorí v rozhovore Katarína Jesná – Smiková, lektorka kurzu Ženských kruhov v novootvorenom Open Mind Centre v Bratislave.

 

 

1.      Prečo by podľa vás mohla byť návšteva ženských kruhov pre ženy v súčasnosti zaujímavá?

 

Po tisíce rokov sa ženy schádzali v skupinách bez mužov, aby si odovzdávali svoje skúsenosti, ženskú múdrosť, aby sa učili o ženskej sile, o fungovaní ženského tela a jeho cyklov. Aby v "ženskom klane" našli svoje korene, aby si mohli vyhradiť čas samé pre seba, podeliť sa o svoje radosti a starosti v chápajúcom a podporujúcom prostredí .

Dnešné ženy túto prastarú tradíciu na vlastnej koži takmer nepoznajú. Nikto nás k tomu neviedol, nikto nás prakticky neučil ako byť v láske s inými ženami mimo rodiny, nemáme s tým veľké skúsenosti. Ženský kolektív neraz vnímame ako konkurenčné prostredie, kde je treba mať sa na pozore, prípadne ako zoskupenie plné klebetenia. Nemusí to tak však byť. Dá sa na to pozrieť z celkom iného uhla pohľadu - iba žena dokáže dať podporu inej žene presne v tej podobe, v akej ju potrebuje a v akej jej ju muž nikdy poskytnúť nedokáže. Iba žena dokáže do hĺbky pochopiť všetky rozmery inej ženy.  A presne preto sú tu ženské kruhy. Sú zdrojom poznania seba a sveta, zdrojom ženskej múdrosti, odovzdávania skúseností, podpory, ale aj rozmaznávania, pozorného ženského dotyku, priateľstva. Sú miestom pre ženské rituály a zdieľania, miestom bezpečia a liečenia. Pomáhajú nám vnímať hodnotu ženského prístupu k svetu a prijať seba samu ako ženu.

2.      Myslíte si, že sa vedomie ženskosti vytráca? Je potrebné ho podporovať, rozvíjať, kultivovať?

 

Ženské princípy fungovania sú iné ako mužské, naše vnímanie sveta, seba, okolia, naše prežívanie sa od sveta mužov líši. Žijeme však v súčasnosti v kultúrnom prostredí, kde sa dôraz kladie práve na prvky, ktoré sú typickejšie pre mužov - orientácia na výkon, dosahovanie cieľov, racionalita, samostatnosť, sila. Nehovorím tým, že by ženy takéto princípy v sebe mať nemali. Naopak, tieto princípy sú dôležité, ale mali by byť vyvážené tými prvkami, ktoré sú pre nás ženy prirodzenejšie - sústredenie sa na proces, emócie, hĺbka, odovzdanie sa, naša cyklickosť. Dôležité je uvedomiť si, že tieto elementy nie sú o nič menej dôležité ako rozum, úspech či výkon. Častokrát však ani my samé netušíme, ako vlastne na to - ako nájsť svoju ženskosť? Čo to vlastne znamená? Čo urobiť? A práve v spoločnosti iných žien, ktoré nás podporujú, sa môžeme s týmito princípmi dostať viac do kontaktu, prežiť si ich v bezpečnom prostredí, vyskúšať si ich, "ošahať" si ich - aby sme zistili, čo je pre nás osobne prirodzené a ako môžeme toto všetko využiť vo svete v náš prospech.  

 

3.      Aké pocity ste prežívali, keď ste sa vy osobne rozhodli zúčastniť sa ženského kruhu po prvýkrát? 

 

Bola tam úplne jednoznačná nedôvera. Toľko žien pokope, čo tam len budeme robiť? Obávala som sa, že to bude akýsi klebetný babinec, ktorý mi nič zásadné neprinesie a v konečnom dôsledku bude pre mňa stratou času. Nemohla som ale byť ďalej od pravdy. Z mojich prvých ženských kruhov som odchádzala pokojná, zharmonizovaná, nadšená, s úsmevom na tvári... Dalo by sa povedať, že to bola veľmi príjemná eufória :) Vedela som aj to, že sa chcem vrátiť a tento pokoj chcem vyhľadať opäť.

 

4.      Kedysi žili viaceré generácie pod jednou strechou. Prirodzene sa predávali skúsenosti žien z pokolenia na pokolenie, staré mamy radili svojim dcéram i vnučkám. Dnes je situácia predsa len v mnohom iná. O čo podľa vás pretrhnutím tohto reťazca prichádzame?

 

mnoho. Sama to vidím, keď sa stretávam v ženských kruhoch so staršími aj mladšími ženami. Ženy si kedysi takto predávali nielen praktické rady o tom, čo uvariť a ako sa postarať o dieťa. Vďaka spoločnému životu pod jednou strechou dievčatá mali priamy prístup ku kompletnému obrazu ženského života - od detstva cez dospievanie, materstvo až po starnutie a smrť. Mohli to všetko vidieť a vnímať ako prirodzenú súčasť života. Dnes sa jednotlivé časti  ženského cyklu vyčleňujú a my z toho potom máme obavy - zo života s mužom, z materstva, starnutia... Vidieť a zažiť iné ženy, ktoré všetko majú za sebou a sú stále naplnené, žiarivé a krásne, je vlastne veľká úľava. Ďalší aspekt toho celého je akási normálnosť problémov a ťažkostí, ktoré nás v živote stretnú. Dnes sú ženy často sami vo svojej malej rodine, iba s partnerom a deťmi, bez prepojenia na širšie príbuzenstvo. Prirodzene chcú, aby ich rodina vyzerala čo najlepšie a najharmonickejšie - a takto vidia zvonku aj ostatné rodiny  - ako dokonale šťastné a spokojné. A ak sa potom vyskytne medzi nimi a partnerom či deťmi problém, často majú pocit, že zažívajú niečo, čo nie je normálne, majú pocit zlyhania a samé seba vyčleňujú spomedzi "normálnych" žien či "normálnych" rodín. Pritom je viac ako pravdepodobné, že sú to problémy, ktoré sa v nejakej forme vyskytujú často aj u iných žien a v iných rodinách, ale do toho zvonku vidieť nie je. A práve otvorené ženské zdieľania, úprimnosť a podpora iných žien môžu byť tým, čo ženám ukáže, že je to vlastne úplne bežné a nemusia sa preto cítiť nejakým spôsobom neprijaté. Že je to takto v poriadku a dá sa s tým niečo urobiť.

 

5.      Súhlasíte s názorom, že ženy väčšinou vnímajú iné ženy ako konkurenciu?

 

Súhlasím, často je to tak. A je to preto, že sme takto boli vychované spoločnosťou. Súvisí to aj s našou výchovou v mentalite nedostatku. Stále nám hovorili, že nie je dosť - nie je dosť dobrých mužov, nie je dosť dobrých pracovných miest, nie je dosť toho či tamtoho.. a tak máme pocit, že musíme o všetko s inými ženami súťažiť. Ten pocit je v nás hlboko zakorenený a prejavuje sa veľmi často. Veď, čo sa stane, keď do miestnosti vstúpi nová žena? Všetky prítomné si ju poobzerajú a pomyselne si ju "zaradia" - či je krajšia ako ja, zaujímavejšia, úspešnejšia... Či je pre mňa ohrozením, alebo nie. Keď však nie je prítomné nič, o čo ženy "bojujú" - predovšetkým teda muži - postupne sa vytratí aj táto súťaživá energia. Nahradí ju spojenie, podpora, láska, ústretovosť. Viem, znie to trochu ako klišé - ale je to jednoducho tak. Sama som to v ženských kruhoch a na ženských seminároch mnohokrát zažila a k tomuto pocitu sa v ťažkých chvíľach často vraciam.

 

6.      Ako prebieha čas strávený v ženskom kruhu? Čo sa všetko deje?

 

Je to rôzne. Začíname obvykle meditáciou - tú si ale netreba predstavovať ako hodinové sedenie v lotosovom sede bez pohnutia. Na kruhoch využívame  meditačné techniky, ktoré sú bližšie nášmu západnému naturelu - meditácie v pohybe, za pomoci zvuku, dýchania, tanca či vizualizácií. Význam meditácie je v stíšení sa - aby sme dokázali zastaviť našu rozbehanú myseľ, upokojiť sa, nechať na pár hodín za sebou zhon bežných dní a mohli sa venovať samé sebe. Súčasťou kruhov sú aj rôzne malé ženské rituály - netreba si však pod tým predstavovať žiadne voodoo. Rituál je proces, ktorý je vyňatý z bežného života a je mu priradená formálna aj obsahová dôležitosť. Rituály boli súčasťou života človeka odjakživa - a často ich aj dnes sami robíme, hoci si možno ani neuvedomujeme, že ide o rituál. Od veľkých rituálov, ako je napríklad svadba, či krstiny, až po bežnejšie malé rituály - napríklad to, že pri odchode do práce pobozkáte svoje deti. Rituály sú liečivé a na kruhoch pre ne vytvárame bezpečný priestor a podpornú energiu. Na ostatných ženských kruhoch sme napríklad robili nádherný rituál odpustenia sebe samej - bol to pre všetky zúčastnené ženy, vrátane mňa, veľmi silný zážitok. Na kruhoch sa tiež venujeme téme ženskej cyklickosti a možnosti jej využitia v praktickom živote, práci s rodovou líniou a koreňmi. Dôležitou súčasťou kruhov je vždy aj zdieľanie. Samozrejme, nič nie je povinné a všetko je na báze dobrovoľnosti. Zúčastnené ženy sa môžu a nemusia do aktivít zapojiť - podľa vlastného uváženia.

 

7.      Kedy sa bude najbližšie tento kurz v Open Mind Centre realizovať a dokedy sa môžu záujemcovia oň prihlásiť?

 

Keďže aj dôvera a bezpečie sa budujú postupne, je veľmi prínosné, ak sa zloženie skupiny príliš nemení. Ženské kruhy sú preto dejú nielen v otvorenej skupine, ale aj v uzavretej, na ktorú už nie je možné sa dodatočne prihlásiť. Táto uzatvorená skupina sa bude stretávať raz mesačne po dobu jedného roka, stretnutia budú tematické. Témy sa budú dotýkať oblastí ako je práca s emóciami, ženské archetypy, priestor budeme venovať aj témam ako materstvo, ženská sexualita, kreativita a podobne. Prvé stretnutie tohto kruhu bude na konci februára. Mnoho žien však s kruhmi nemá skúsenosť a netuší, aké to na ženských kruhoch je. Radi by si to najskôr len tak, nezáväzne vyskúšali - preto sme na január a začiatok februára pripravili ukážkové stretnutia za symbolickú cenu. Najbližšie bude v stredu 22. januára, nasledujúce opäť v pondelok, 10. februára, vždy od šiestej do zhruba pol desiatej až desiatej hodiny večer. Počet miest je obmedzený, takže je dobré prihlásiť sa čo najskôr. Samozrejme, aj po začiatku uzatvorenej skupiny bude stále možnosť prihlásiť sa aj na otvorené stretnutia v ženských kruhoch, ktoré sa tiež konajú jedenkrát mesačne, vždy druhý pondelok v mesiaci.

 

Pripravila Kamila Balcová

 



©2016 Fornet. Všetky práva vyhradené.