Nákupy
Autor(ka) : Silvia Petrasova
Dátum a čas : 19.12.2000 11:44
Kategória : Tipy, triky
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...

Okrem upratovania, pečenia a vymýšľania darčekov, môžu byť ďalším zdrojom nervozity pred Vianocami nákupy. Aj keď je už na Slovensku celý rad hypermarketov, z čoho vyplýva, že na nákupy sa môžete vybrať aj 24. decembra, omnoho lepšie je, začať s nimi už teraz.



img src="img/clanky/santa1.jpg " align="left"> Okrem upratovania, pečenia a vymýšľania darčekov, môžu byť ďalším zdrojom nervozity pred Vianocami nákupy. Aj keď je už na Slovensku celý rad hypermarketov, z čoho vyplýva, že na nákupy sa môžete vybrať aj 24. decembra, omnoho lepšie je, začať s nimi už teraz.
Najmä ak nie ste z mesta, kde hypermarkety existujú. Keďže je tam všetko pohromade, vyberte sa na nákup do nich. Cezpoľným sa oplatí kvôli tomu aj vycestovať. Len sa nespoliehajte na letáčiky, ktoré dostávate do schránky, väčšina lacných vecí, kvôli ktorým tam pôjdete, “ je vraj vypredaná“, podľa mňa tam ani nebola, ale vy ste už v obchode a s prázdnymi rukami odtiaľ neodídete.
Najlepšie urobíte, ak si večer pred nákupom sadnete s perom a papierom v ruke. Tak zistíte, že 90% vecí potrebných na pečenie, balenie darčekov, zdobenie stromčeka, či potešenie vašich blízkych, môžete nakúpiť už dnes, len si nezabudnite doma lístoček, ktorý si nachystáte a dbajte na to, aby ste nenaleteli na psychologické finty predaja, napríklad, že k mlieku sa dostanete, až keď prejdete desať pultov, kde vám určite niečo výhodné padne do oka.
Ak už niečo výhodné uvidíte, overte si, či to nemajú inde za ešte nižšiu cenu. Nákup si naplánujte, buďte v pohode, neoblečte sa príliš teplo, aby ste sa v obchode neprepotili, nedávajte si stretnutie po nákupe na presný čas, aby vás pri pokladni neporazilo.
Radšej si ešte naplánujte kávičku, minerálku a nejakú drobnosť, v baríkoch, ktoré sú už súčasťou obchodných domov. Ak dáte prednosť behaniu po obchodoch, určite tiež narazíte na cukráreň, kde si na chvíľu odpočiniete, zrátate financie, počet obdarovaných, urobíte si škrty a nový akčný plán.
Pred Vianocami sa nespoliehajte na pouličný tovar, lebo nebudete môcť uplatniť reklamáciu. Ak kupujete na trhoch a v stánkoch, vyberajte si aspoň tie, ktoré sú tam trvalo a kde je nádej, že vám reklamáciu uznajú.
Nekupujte nič bez návodu v slovenčine. Nekupujte veci, na ktorých farba smrdí po chemikálii. Nech vás neupokojí, že po praní to prestane smrdieť. Neprestane! A okrem toho nejde len o smrad. Ale aj o toxické látky vo farbách, ktoré vám preniknú do tela. Farebnú spodnú bielizeň kupujte iba v značkových predajniach.
Farba z čiernych nekvalitných nohavičiek dokáže spôsobiť nielen alergiu, ale môže stáť pri vzniku rakoviny. Nezabúdajte, že nie ste tak bohatí, aby ste kupovali lacné veci.
Ak ste hanblivý typ, vždy sa radšej opýtajte, či platí cena na krabici, aby ste si potom nezobrali domov predražený tovar, len preto, že ho už nablokovali.
Tovar si dobre prezrite, lebo práve v predvianočnom zhone sa dobre predáva aj vadný tovar. Nezabudnite si odložiť blok. Jeho predloženie je základnou podmienkou pri reklamácii aj výmene tovaru. Ak chcete tovar reklamovať, nedajte sa zastrašiť od predavačiek alebo vedúceho. Tovar sú povinní vziať na reklamáciu.
Iné je, že vám ju nemusia uznať. Vtedy si od nich vypýtajte písomné vyjadrenie, možno sa pokúsite o spor. Pri potravinách sledujte záručnú lehotu, aby sa vám nestalo, že práve na Vianoce, bude všetko po záruke..
Celý čas si dávajte pozor na vreckových zlodejov, ktorých je v tomto čase v obchodných domoch veľmi veľa.
Najlepšie je skryť si peniaze do vnútorného vrecka alebo do špeciálneho vrecka, ktoré sa vešia na krk. Žiaľ, v našich podmienkach sa nedá spoľahnúť na platenie kartou,. Väčšinou nepochodíte a pred automatmi sú často rady, preto si už dopredu, trebárs večer, vyberte peniaze, aby ste sa zbytočne nezdržovali.
Aby vás nečakalo nemilé prekvapenie, parkujte na vyznačených parkoviskách. Autičkári sú pred Vianocami v eufórii a dokážu využiť každú vašu nevšímavosť. Stačí ak vybehnete do stánku pre cigarety, už vám ufujazdia s autom. A to sa ešte môžete tešiť, ak v ňom máte iba nákup a nie aj dieťa. Deti, nenechávajte samé v aute ani na pár sekúnd, je to veľmi nebezpečné. Ak už musíte ísť na nákup s deťmi, čo nie je dobrý nápad, neustále kontrolujte, či sú pri vás. Stratené dieťatko, môže zažiť šok, ktorý ho bude sprevádzať celý život.
Keď pošlete muža s deťmi, určite sa mu aspoň jedno stratí. Neriskujte! Ak už ste s deťmi, rešpektujte ich mrzutosť, a keď majú nakupovania už dosť, vráťte sa domov, alebo choďte niekde tam, kde majú aj detský kútik. Inak sa z nakupovania darčekov, ktoré by malo byť príjemným zážitkom, stane horor, s domácimi dozvukmi.
Cestou domov, buďte dvojnásobne opatrní. Človek je po nákupe unavený. Ak pôjdete s partnerom v aute, nezačnite preboha hovoriť do riadenia. V tejto situácii by vás to mohlo stáť život. Ak nemáte auto, nešetrite a doprajte si raz cestu taxíkom. Obložený taškami a unavený, by ste v autobuse prišli o zvyšky nervov. Ak sa vám podarilo všetko nakúpiť v jeden deň, cena taxíka sa rozráta na darčeky a nebude to tak bolieť.
Ak vás už len pri čítaní tohto článku rozbolela hlava, nakupujte cez internet. V Amerike je to už normálne, vlani vydali Amíci za internetové predvianočné nákupy miliardu dolárov a tento rok sa očakáva nákup za päť miliárd./ To asi preto, že nemajú Mikulášske úsporné opatrenia/ Skúste byť priekopníkom u nás. Nezabudnite sa nám zdôveriť so svojimi skúsenosťami. My sme zatiaľ zistili, že sa dá takto kupovať na Slovensku výpočtová technika.



©2016 Fornet. Všetky práva vyhradené.