Kontaktné šošovky: pomocník pri športe
Autor(ka) : Monika
Dátum a čas : 4.11.2013 00:00
Kategória : Štýl
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...

Obmedzujú vás pri športovaní okuliare? Odložte ich a zaobstarajte si kontaktné šošovky. Umožnia vám ostré videnie v celom zornom poli bez nepríjemných odleskov, či obrazových skreslení. Kontaktné šošovky sa nešmýkajú z nosa ani sa nezahmlievajú, čo oceníte práve teraz na jeseň, či v chladnejších zimných dňoch.

Obmedzujú vás pri športovaní okuliare? Odložte ich a zaobstarajte si kontaktné šošovky. Umožnia vám ostré videnie v celom zornom poli bez nepríjemných odleskov, či obrazových skreslení. Kontaktné šošovky sa nešmýkajú z nosa ani sa nezahmlievajú, čo oceníte práve teraz na jeseň, či v chladnejších zimných dňoch.

 

Niektorým ľuďom okuliare pri športe nevadia, ale kontaktné šošovky sú na pohybové aktivity určite vhodnejšie. Technológie neustále napredujú, a tak majú dnes športovci na výber z niekoľkých typov. „Na šport môžete zvoliť variant jednorazových denných šošoviek, ktoré si nevyžadujú dodatočnú starostlivosť. Každý deň si skrátka vezmete nový pár šošoviek, ktorý na konci dňa vyberiete a vyhodíte. Nemusíte sa zdržiavať ani s čistením šošoviek. Dôležitým faktorom výberu šošoviek by malo byť pohodlie. Vyberte si také, ktoré obsahujú zvlhčujúce zložky. Tie sa uvoľňujú pri každom žmurknutí a šošovky sú tak pohodlné celý deň,“ hovorí Ing. Roman Reptiš, očný optometrista zo spoločnosti Alcon Pharmaceuticals a dodáva: „Človek žmurká priemerne až 14 000-krát za deň. Zvlhčujúca zložka sa tak pravidelne uvoľňuje na povrch šošovky po celý deň. Dobre zvlhčené šošovky oceníte nielen pri športe, ale hodia sa aj na cestu lietadlom alebo pri pobyte v klimatizovaných priestoroch,“ vysvetľuje.

 

Obráťte sa na špecialistu

 

Výber vhodných kontaktných šošoviek však vždy najskôr konzultujte s očným špecialistom, ktorý vám vyšetrí zrak a potom vyberie vhodný typ šošoviek. Potom už len musíte natrénovať manipuláciu s kontaktnými šošovkami. „Práve toho sa niektorí ľudia obávajú. Nedokážu si predstaviť, že sa budú dotýkať oka, boja sa, aby si neublížili,“ vysvetľuje Roman Reptiš. Zákazník odchádza od odborníka s jedným párom šošoviek, prípadne s viacerými pármi, keď si vyberie jednodňové šošovky. Pri aplikácii mesačných šošoviek dostane aj roztok určený na starostlivosť o kontaktné šošovky. K špecialistovi sa vracia zhruba po prvom týždni nosenia, aby absolvoval kontrolné vyšetrenie. „Ani kontaktným šošovkám sa nevyhol nástup internetových obchodov. Aj nakupujúci na internete by však mali aspoň raz za polrok vyhľadať svojho očného špecialistu a dať si skontrolovať oči,“ upozorňuje optometrista. 

 

Starostlivosť o šošovky je jednoduchá

 

Aj starostlivosť o kontaktné šošovky napreduje rýchlym tempom. „Už dávno nie je nutné vyvárať kontaktné šošovky ani striedať rôzne roztoky v časovo náročných procedúrach. Na trhu dostať viacúčelové roztoky typu „všetko v jednom.“ Roztoky môžu byť rôzne kompatibilné s rôznymi typmi materiálov šošoviek, preto je dôležité používať len odporúčané roztoky. Najnovšia generácia viacúčelových roztokov je pripravená tak, aby umožnila ošetriť všetky bežné typy mäkkých šošoviek vrátane silikón-hydrogélových. Dôležité je vždy šošovky v týchto roztokoch mechanicky očistiť a prepláchnuť. Zanedbať sa nesmie ani pravidelná výmena puzdra na kontaktné šošovky. Spravidla ho získate v balení novo kúpeného roztoku,“ uzatvára optometrista.



©2016 Fornet. Všetky práva vyhradené.