Moje dieťa odmieta piť mlieko
Autor(ka) : Zuzana
Dátum a čas : 4.10.2013 00:00
Kategória : Výživa
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...

Nielen jazýčky dospelých dokážu byť prieberčivé. Chute a vône si vyberajú už aj malé deti. Existujú však potraviny, ktoré v detskom jedálničku jednoducho nesmú chýbať. Čo ak niektorú z týchto potravín dieťa zaťato odmieta?

Nielen jazýčky dospelých dokážu byť prieberčivé. Chute a vône si vyberajú už aj malé deti. Existujú však potraviny, ktoré v detskom jedálničku jednoducho nesmú chýbať. Čo ak niektorú z týchto potravín dieťa zaťato odmieta?

 

Fakt, že niektoré deti odmietajú konzumáciu mlieka, nikdy nebol a ani v súčasnosti nie je žiadnou raritou. Dôležité je zachovať pokoj a rozvahu dalajlámu a ponúkať dieťaťu potravinu aj naďalej s vytrvalosťou bežca triatlonu. Dôvodov na túto náročnú disciplínu nájdeme hneď niekoľko. „Mlieko môžeme pokojne považovať za najdokonalejší a najprirodzenejší nápoj. Je cenným zdrojom najhodnotnejších živočíšnych bielkovín, obsahuje ľahko stráviteľné tuky a mimoriadne dôležité minerálne látky, najmä pre rast a vývoj kostí,“ hovorí Ing. Jana Gondová, odborníčka na zdravú výživu. „Preto je príjem tejto potraviny doslova nenahraditeľný. V mlieku sa nachádza i množstvo esenciálnych aminokyselín, vitamínov, mliečny cukor a stopové prvky nevyhnutné pre výživu a vývoj ľudského organizmu, pre normálnu funkciu látkovej výmeny a ochranu zdravia človeka. A vôbec, mlieko je prvá a základná potravina, s ktorou sa človek už po narodení stretáva,“ pokračuje. Napriek tomu sa stáva, že mnohí, a to dokonca aj dospelí, mlieko v jeho prirodzenej podobe odmietame. Jednoducho nám prestáva chutiť. U malých detí, pri ktorých si treba dať na dostatok tejto látky najväčší pozor, býva dôvodov hneď niekoľko - samotná chuť alebo vôňa neochuteného mlieka, nepokojné prostredie a stres, ktoré takisto vplýva na správanie a stravovacie návyky dieťaťa, alebo vedomie možnosti výberu. Mnohé deti odmietajú mlieko len preto, že sa okolo nich nachádzajú iné, lákavejšie potraviny. „Najideálnejšie je, keď dieťa prijíma do svojich šiestich mesiacov mlieko materské. Pravidelná konzumácia kravského alebo kozieho mlieka sa odporúča až neskôr, pri starších deťoch. Mlieko zastáva v jedálnom lístku významné miesto aj počas dospievania  a puberty“, rozpráva odborníčka na zdravú výživu Ing. Jana Gondová. „Nasilu však nič nevyriešite, skôr odpor k potravine ešte viac prehĺbite. Naďalej teba mliečko ponúkať, prípadne zmeniť formu jeho podávania. Typickú chuť a vôňu čerstvého mlieka môžete zjemniť lyžičkou medu alebo kakaa. Pomocou je, ak budeme mlieko pridávať do jedál a omáčok alebo ho nahradíme inými mliečnymi výrobkami, ako sú jogurty a syry. Aj tu však treba pristupovať k riešeniu s mierou, pretože mnohé mliečne výrobky zvyknú obsahovať priveľa prebytočných cukrov alebo v prípade syrov množstvo soli,“ upozorňuje na záver. Ak nám dieťa dlhšiu dobu odmieta mlieko, treba si uvedomiť, že je tu problém, no netreba hneď vešať hlavu, pretože ako hovorí Ing. Jana Gondová, žiadny problém nie je úplne neriešiteľný. Trpezlivosť ruže prináša a v tomto prípade platí toto príslovie dvojnásobne. Do veľkej miery jeho riešenie závisí práve od trpezlivosti rodiča a času, ktorý v dnešnej dobe možností a moderného životného štýlu problému venuje.

 

Tip od Slovenských prameňov a žriediel:

 

MooGoo - sirup do mlieka obohatený o vitamíny v troch príchutiach, Slovenské pramene a žriedla, 655 g/0,5 l

S novým sirupom do mlieka MooGoo bude príprava vašich mliečnych nápojov jednoducho zábavou.

Lahodný sirup do mlieka obohatený o vitamínový mix sa veľmi jednoducho riedi a má výbornú chuť, pre ktorú ho milujú nielen deti, ale aj dospelí.

Skvelá chuť poteší všetkých milovníkov teplých i studených mliečnych nápojov, dezertov, kávy či zmrzlinových pohárov.

Pokiaľ máte doma malého odmietavého rebela, sirup do mlieka MooGoo je vhodnou alternatívou konzumácie nie vždy obľúbeného, ale zdravého mlieka.

Novinku MooGoo nájdete v obchodoch aj vďaka atraktívnym obalom s obľúbeným maskotom - kravičkou MooGoo. O kvalite svedčí aj ocenenie na prestížnej súťaži potravín Superior Taste Award, ktorá si nesie prezývku Michelinovská príručka pre potraviny.

 



©2016 Fornet. Všetky práva vyhradené.