| 
 Špargľová polievka so sušenou šunkou  
(pre 4 osoby) 
  
 Suroviny: 
Špargľa mix 0,25 kg 
Šalotka 2-3 ks 
Cesnak - strúčik 
Maslo 5 g 
Smotana 30% 0,1l 
Mascarpone 30 g  
Soľ  
Korenie čierne mleté 
Muškátový orech 
Mäta  
Cukor kryštálový 10 g 
Citrón  
Solená sušená šunka 40 g 
Mlieko 1dl  
  
  
Postup: 
  
- Špargľu očistíme od drevnatej časti a šupky. Z odpadovej časti si spravíme základný špargľový vývar.
 
- Na masle speníme šalotku a cesnak. 
 
- Špargľu nakrájame na menšie časti. Hlavičky sa snažíme odložiť na dekoráciu.
 
- Nakrájanú špargľu pridáme k šalotke, orestujeme, pridáme soľ, korenie, muškátový orech, pár lístkov čerstvej mäty a zalejeme špargľovým vývarom.
 
- Polievku chvíľu povaríme, vymixujeme a prepasírujeme.
 
- Pridáme smotanu, mascarpone a ochutíme trochou cukru a citrónovou šťavou, prípadne dosolíme a dokoreníme.
  
  
  
Tip šéfkuchára: 
  
Polievku dekorujeme našľahanou mliečnou penou, hlavičkami špargle a čipsami zo sušenej šunky typu prosciutto, ktoré pripravíme sušením v rúre na nízkej teplote. 
  
  
Špargľové crème brûlée s jahodovým šalátikom  
  
Suroviny: (pre 4 osoby) 
  
 Smotana 30%  250 ml 
Mlieko plnotučné 1 dl 
Práškový cukor 60 g 
Vanilka lusk 1ks 
Žĺtky 4ks 
Vajce 1ks 
Špargľa zelená 100 g 
Jahody 150 g 
Bazalka  
Med  
Balzamiko crém  
  
  
Postup: 
  
- Vanilkový lusk prerežeme pozdĺžne, semiačka vyberieme nožom a odložíme bokom.
 
- Lusk dáme zahriať do smotany s mliekom a polovicou práškového alebo kryštálového cukru. 
 
- Žĺtky s vajcom a druhou polovicou cukru vymiešame. 
 
- Zohriatu smotanu s mliekom a cukrom nalejeme na vajcia a premiešame. Scedíme cez jemné sitko a dochutíme vanilkovými semiačkami a pyré z uvarenej zelenej špargle.
 
- Poriadne premiešame a plníme do ohňovzdorných misiek na crème brûlée do dvoch tretín misky a dáme v pripravenom vodnom kúpeli do vyhriatej rúry na 100 stupňov na 1 hodinu.
 
- Po upečení dáme zachladiť. Pred podávaním povrch poprášime hnedým trstinovým alebo obyčajným cukrom a opálime pištoľou na karamel.
 
- Z jahôd, medu a čerstvej bazalky si pripravíme šalát, ktorý podávame k dezertu.
  
  
  
Tip šéfkuchára: 
  
Šalát môžeme dochutiť aj balzamikovým krémom. 
 
 ©2016 Fornet. Všetky práva vyhradené.  |