Diétujete? Pitný režim vám pomôže!
Autor(ka) : Gabika
Dátum a čas : 17.2.2013 00:00
Kategória : Zdravie
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...

Dvakrát v roku riešime nadbytočné kilogramy viac ako obvykle: pred letnou sezónou a po Vianociach. Nie je to žiadne prekvapenie. Sviatočné stravovanie a lenivý režim sa prejavia azda na každej postave. Odborníci radia upraviť po takejto záťaži nielen stravovanie, ale aj pitný režim. Práve dostatočný príjem tekutín totiž pomáha naštartovať metabolizmus, detoxikovať organizmus a v konečnom dôsledku chudnúť. Obzvlášť dôležité je to vtedy, ak ste do novoročných predsavzatí zaradili pravidelné cvičenie. Nezabúdajte ani na minerálky. Pomôžu pri regenerácii organizmu a doplnia minerálne látky, ktoré v diétnom režime v strave chýbajú.

Dvakrát v roku riešime nadbytočné kilogramy viac ako obvykle: pred letnou sezónou a po Vianociach. Nie je to žiadne prekvapenie. Sviatočné stravovanie a lenivý režim sa prejavia azda na každej postave. Odborníci radia upraviť  po takejto záťaži nielen stravovanie, ale aj pitný režim. Práve dostatočný príjem tekutín totiž pomáha naštartovať metabolizmus, detoxikovať organizmus a v konečnom dôsledku chudnúť. Obzvlášť dôležité je to vtedy, ak ste do novoročných predsavzatí zaradili pravidelné cvičenie. Nezabúdajte ani na minerálky. Pomôžu pri regenerácii organizmu a doplnia minerálne látky, ktoré v diétnom režime v strave chýbajú.

 

Skúšate zhodiť kilogramy diétami celebrít? Alebo ste iba vylúčili z jedálnička sladkosti a pridali pár porcií ovocia a zeleniny? Bez ohľadu na to, pre aký typ diétneho stravovania sa rozhodnete, príjem tekutín je tým katalyzátorom, ktorý vám pomôže dosiahnuť cieľ.

 

Piť treba vždy, to vieme všetci. Odborníci odporúčajú vypiť približne 2,5 litra tekutín denne. „Množstvo denne prijatých tekutín by sme mali primerane zvýšiť pri fyzickej námahe – cvičení,  turistike či domácich prácach, tiež pri emocionálnom vypätí alebo strese, alebo ak trávime čas vo vykúrených miestnostiach,“ radí Karina Klemová z Karlovarských minerálnych vôd. „Do pitného režimu pritom nepočítame mlieko a kyslomliečne nápoje, alkohol či kávu,“ dopĺňa. Počas chudnutia môžete šetriť na jedle, čistej vode a minerálkam naopak dajte zelenú.

 

Diétu podporuje dostatok tekutín viacerými spôsobmi. Tým najznámejším je, že pomáhajú zmierniť pocit hladu. Podstatnú úlohu zohráva príjem tekutín aj v detoxikácii organizmu. Pri nižšom príjme kalórií a vhodne zvolenom jedle (predovšetkým ovocie a zelenina) sa naštartujú očistné procesy v tele. Kvalitné vylučovanie zabezpečí práve pitný režim.

 

Počas dňa však z tela odídu aj prospešné látky, najmä minerály. „Sviatočný režim, teda zvýšený príjem cukru, ťažkých jedál a pitie alkoholu, má tiež za následok veľké spaľovanie minerálov v tele. Práve počas novoročnej diéty by sme ich preto mali dopĺňať,“ vysvetľuje Karina Klemová. Ideálnym zdrojom sú minerálne vody. Minerálne látky ako horčík, vápnik či draslík sú v nich prirodzene obsiahnuté a vstrebávajú sa do tela veľmi ľahko. Pre tých, ktorí zvyknú počas diéty zhrešiť, máme jednu dobrú radu: „Ak vás prepadne chuť na sladké, uhaste ju pohárom ochutenej minerálky. Napríklad 100 ml „Mattonky“ s príchuťou granátového jablka obsahuje iba 78 kJ, čo je rovnaké množstvo, ako v 30 gramoch čerstvého ovocia,“ odhaľuje Karina Klemová.

 

TIP PRE DIÉTNY JEDÁLNIČEK:

Nie je jedno, akú minerálku si vyberiete. Zvoľte tie, ktoré sa označujú ako stredne mineralizované,  majú vyvážený pomer minerálov. Takéto minerálky môžete piť bez obáv každý deň. Zabezpečia nielen potrebnú hydratáciu, ale najmä nakopnú organizmus pre správny štart zdravšieho životného štýlu. Takou je prírodná minerálna voda Mattoni, ktorá vyviera v panensky čistej prírode v okolí Karlových Varov. Počas dňa siahnite po väčšom 1,5-litrovom balení, na cvičenie alebo na cesty sa skvele hodí kabelkové 0,5-litrové alebo 0,75-litrové balenie. V ponuke je vo všetkých troch stupňoch perlivosti.



©2016 Fornet. Všetky práva vyhradené.