Pred cestou do Chorvátska
Autor(ka) : Jana Osuska
Dátum a čas : 18.5.2001 03:00
Kategória : Koktail
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...

Slnko zaklopalo na dvere, my sme ho vpustili a ono zostalo. Tak sa začalo krásne obdobie cestovania, dovoleniek, občasného oddychu a stabilnej túžby po oddychu. Rovnako ako po iné roky, aj tento rok sa tisíce Slovákov vyberú do Chorvátska. Pre tých, ktorí budú „prvocestovateľmi“, máme pár rád.

Ak budete na cestách po Chorvátsku alebo Slovinsku predbiehať, predbiehajte tak, aby ste sa s istotou zaradili naspäť. Nikdy neriskujte ! Tu nemôžete počítať s tým, že keby malo prísť ku kolízii, tak sa vám autá vyhnú, či pribrzdia, aby vám umožnili zaradiť sa! S pravdepodobnosťou hraničiacou s istotou, to neurobia. Aj keď ide o život, toto nepísané pravidlo na cestách po týchto krajinách platí.

Ak prekročíte rýchlosť, počítajte s tým, že natešení policajti vám naparia pokutu od 100 do 500 DEM za rýchlosť, samozrejme do vrecka, inak vás do 24 hodín predvolajú na súd. Zahraniční turisti sú pre nich skvelým zdrojom zábavy a zárobku. Tak ako vo všetkých post komunistických krajinách , aj tu vládne korupcia a túžba rýchlo zbohatnúť. Buďte radšej opatrní! Je nepríjemné, keď vás takto chytia v Slovinsku - na ceste do Chorvátska a predvolajú vás na druhý deň na súd do Ljubljany. Pri dopravnej nehode, ktorej účastníkom je zahraničný šofér sa musí konať do 24-och hodín súd.
Ak vám vznikne škoda, dbajte na to, aby bola v zápisnici uvedená nielen vzniknutá materiálna škoda, ale aj ujma na zdraví!!! A akýmkoľvek spôsobom si zabezpečte pravdivé údaje /meno, adresa, číslo pasu, vodičského preukazu, ŠPZ auta atď./ o vinníkovi.

Pozor si dávajte aj pri parkovaní. Odporúčame vám parkovať radšej za poplatok na platených parkoviskách, ako sa riadiť zvykmi domácich. Ak sa vy postavíte na voľné miesto vedľa nich určite vás odtiahnú a pokuta cca 120 mariek vás neminie. Už dávno tu neplatí slovanská súdržnosť. Zahraničný turista ako zahraničný turista.

Najhoršie sa cestuje z piatka na sobotu. Cesty sú preplnené, platí to o oboch smeroch. Nájdite si iný deň alebo cestujte neskoro v noci. Dobrá noc je z nedele na pondelok.

Napokon rada pre tých, ktorí pôjdu na Istriu.
Okrem ciest cez serpentínky popri pobreží existuje už viac ako rok nová cesta. Prídete na ňu tak, že za Postojnou, keď budete smerovať na Koper, pôjdete tým smerom len kúsok. Všímajte si tabule - na jednej bude označenie: BUZET vľavo, KOPER vpravo. Choďte na Buzet. Takto prídete na prázdny hraničný priechod v horách, je to len niekoľko kilometrov a čo je najdôležitejšie: vyhnete sa kolónam a serpentínam, ktoré sa tiahnú smerom na Koper. Ušetríte čas /asi hodinu/ a nervy /podľa temperamentu/. Nemôžete nikde zablúdiť, všade sú tabule označujúce smer. Cesta síce nepovedie popri pobreží, ale dovedie vás spoľahlivo do stredu Istrie. Odtiaľ sa spúšťate na Pulu a odbočíte z nej na ktorékoľvek mestečko /Poreč, Novigrad, Vrsar, Rovinj, alebo opačne na Rjeku, Labin, Rabac...Nemusíte sa trepať 40km rýchlosťou, môžete ísť stovkou. Nijaké serpentíny, všade okolo vás budú skaly a stromy. Je to pekná cesta. Nedajte sa pomýliť mapami. Na mnohých ešte táto cesta nie je.
Väčšinou je tam len Buzet a potom nejaká krivolaká čiara smerom na juh.

Ďalšia možnosť je ísť až do Klagenfurtu, potom cez Alpy /len pre osobne vozidla/ do Slovinska smer Krajn, Ljubljana a tam sa napojiť na diaľnicu smerom dolu na Postojnu. Na rozdiel od diaľnice z Mariboru na Celje a Ljubljanu, sa vyhnete mýtam a zápcham a kamiónom. Nadbehnete si síce 60 km, ale sú tu len dve mýta, takže v podstate ušetríte.
Šťastnú cestu.


©2016 Fornet. Všetky práva vyhradené.