TIPY NA NAJLEPŠIE ZIMNÉ ZÁŽITKY V DOLNOM RAKÚSKU
Autor(ka) : Lenka
Dátum a čas : 6.12.2012 00:00
Kategória : Cestovanie
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...

„Tak tu stojí Schneeberg, starý a biely. Zo skál koruna, z ľadu brada, ako kráľ nórskych Álp,“ básni Franz Grillparzer o najvyššom vrchu viedenských Álp a Dolného Rakúska. Tento vznešený kopec možno za dobrej viditeľnosti zazrieť až z Bratislavy.

VIEDENSKÉ ALPY - Vzrušujúce zážitky v raji výhľadov

 

Schneeberg: Vládca zimy pre všetkých

„Tak tu stojí Schneeberg, starý a biely. Zo skál koruna, z ľadu brada, ako kráľ nórskych Álp,“ básni  Franz Grillparzer o najvyššom vrchu viedenských Álp a Dolného Rakúska. Tento vznešený kopec možno za dobrej viditeľnosti zazrieť až z Bratislavy. Biele fľaky na jeho končiaroch, ktoré zvestujú, kedy začína, a kedy končí zima, dlho do jari svietia až na Slovensko. Vo svojom širokom horskom objatí ponúka dostatok priestoru pre lyžiarov, snowboardistov, aj pre romantické prechádzky v zasnežených lesoch, ponorenie sa do zimných rozprávok, a pohostinnosť chatiek a hostincov, do ktorých chodievali už v minulosti umelci a básnici. A práve atmosféra z tých dní, tento elegantný flair, je tu priam hmatateľný ešte aj dnes.

 

SALAMANDER AM SCHNEEBERG

Malá lokalita pri bránach Schneebergu ponúka predovšetkým istotu snehu pre športovcov, upravené trate, ako aj výborné gastronomické zariadenia a prekvapenie pre najmenších hostí. V novom svete pre deti Salamander ich čaká detský raj so zázračným kobercom, skúšobným vlekom, slalomom s rozprávkovými postavami a dopravnými značkami. A samozrejme, detská lyžiarska škola, ktorá sa hravou formou postará o výučbu lyžovania a snowboardovania detí, zatiaľ čo vy si budete užívať zimné dobrodružstvá. V ponuke sú aj zimné lyžiarské túry so sprievodcom.

 

Zau[:ber:]g Semmering: Čarovný kopec a stredisko s tradíciou

Viedenské Alpy v Dolnom Rakúsku, majú dlhú tradíciu ako športový región a práve Semmering bol začiatkom 20. storočia jedným z najmodernejších miest Rakúska na zimný aj letný šport. Práve to je jeden z dôvodov, prečo je Hirschenkogel vo Viedenských Alpách arénou, kde sa koná Svetový pohár FIS žien. Tento rok  sa bude konať 28. - 29. decembra, rovnako ako preslávený nočný slalom. Prípravy na 10. ročník sú už v plnom prúde. Organizátori pre zvýšenie bezpečnosti zväčšili cieľovú dráhu, zabezpečili nové priestory, aby ešte zvýšili úroveň vysokého servisu a na podujatí očakávajú až 25 tisíc divákov. Opäť bude vybudovaná fanklub tribúna a aj 2. premietacia stena, aby športoví nadšenci mohli ešte lepšie pozorovať súboj na snehu. Na dvoch pódiách bude prebiehať sprievodný program.

 

Každoročne sa konajú aj Charitatívne lyžiarske preteky prominentov. A špeciálne pre dámy pripravil Intersport eybl Ladies Skitag, dámsky lyžiarsky deň. Snowboardisti a friskieri si prídu na svoje v marci počas Raiffeisen Club Eastcup Slopestyle Contest. A celá sezóna pretekov vyvrcholí eventom 3. White Down. V tíme je vždy jeden MTB downhiller na bicykli a  zjazdový lyžiar alebo snowboardista. Tí sa navzájom pretekajú počas noci na zjazdovke.

 

Pokiaľ pred sledovaním druhých, uprednostňujete zalyžovať si radšej osobne, čaká na vás denne počas celej zimy 7 denných a 6 nočných zjazdoviek. Vyskúšať si môžete aj zábavu na troch kilometroch osvetlenej prírodnej sánkarskej dráhy, ktorá vedie cez zákruty a tunely popri fantastických a rozprávkových postavičkách naspäť do doliny.

 

Dôležité upozornenie: Nečaká vás žiadne zvýšenie cien v porovnaní s minulým rokom. Keďže lyžovanie je už aj tak pre mnohých ľudí finančne náročným športom, na Semmeringu sa rozhodli ísť inou cestou. Namiesto zvyšovania cien radšej rozšíriť ponuku rôznych aktivít a akcií.

 

Mönichkirchen: Domácke a pri tom veľkorysé

Toto lyžiarske stredisko je skvelým tipom pre všetkých, čo majú radi rodinnú atmosféru. Mierne zjazdovky, ale aj čierna pre odvážlivcov a ako ďalšia výhoda: tri lyžiarske školy s príjemnými cenami a rozsiahlym servisom pre rodiny. Vďaka zasnežovaniu je sneh istý od decembra do marca. Bežkári uvítajú  pripojenie na trasu Wechcel Semmering Panorama Loipe. K dispozícii sú aj 2 km sánkarskej dráhy a 5 km upravených zimných ciest určených na prechádzky.

 

Viac informácií o Viedenských alpách

Büro LR:

Dr. Petra Bohuslav, Mag. Lukas Reutterer, Tel: 02742/9005-12026, lukas.reutterer@noel.gv.at

Niederösterreich-Werbung:

Mag. Gabriele Pomper, Tel: 02742/9000-19844, gabriele.pomper@noe.co.at

www.niederoesterreich.at/presse

 

MOSTVIERTELSKÉ ALPY 

Rôznorodá lyžiarska zábava na snehu a ľade

 

Hochkar bei Göstling/Ybbs: Bohatý na sneh

Najvyššie položené lyžiarske stredisko východného Rakúska sa nachádza vo výške 1800 metrov nad morom. Návštevníkom ponúka 18 km zjazdoviek a 9 vlekov, ktoré fungujú naplno až do začiatku apríla. Stredisko je výborne vybavené aj pokiaľ ide o terén - stupeň obtiaže je variabilný podľa potreby od detských zjazdoviek až po náročné. Snowboardisti si prídu na svoje vo fun parku, v ktorom sú ideálne podmienky na freestyle. Pokoj hôr si môžete vychutnať na mnohých, 50 km dlhých zimných cestičkách, či upravených bežkárskych trasách vhodných aj pre výlet na snežniciach. Atmosféru mimo lyžiarskeho svahu si hostia môžu vychutnať tiež na sánkarskej dráhe alebo na korčuliach.

 

Extra tip: Ybbstalerské soľné kúpele v Göstlingu s bazénom, saunovým svetom, a tzv. Emotion Life Centrom sú ideálnym miestom pre oddych tela aj duše.

Top ponuka: 3 prenocovania s polpenziou, skipassom a vstupom do kúpeľov za 190 euro. Platí do 21. decembra.

Viac na www.goestling-hochkar.at a www.nordic-sports-academy.at

 

Mariazeller-Gemeindealpe bei Mitterbach: Panoramatický kopec

Táto časť Álp je známa najmä pre svoje neuveriteľne nádherné výhľady a krásnu panorámu. Tie si turisti môžu vychutnať na 13 km zjazdoviek s rozdielnymi stupňami obtiažnosti, kde sa o prepravu starajú 2 moderné kabínkové lanovky. Na milovníkov adrenalínu čaká čierna zjazdovka so 70 % sklonom, ktorá je najstrmšia v Dolnom Rakúsku. Rodiny sa môžu vyšantiť na 8 km dráhe pre najmenších, ktorá je najdlhším dolnorakúskym rodinným zjazdom. K dispozícii je aj 10 km bežkárskych tratí, kde si každý vyberie.

 

Extra tip: Priamo na zjazdovke je chata Terzerhaus s tradičným jedlom a nebeskými výhľadmi. Rovnaku v lyžiarskej chate „Zum Bäreneck“ si môžete vychutnať miestne, po domácky vyrobené, pochúťky a úžasné prírodné scenérie.

Cena za celodenné lístky na zjazdovkách:

Dospelý: 30 eur

Dieťa: 15 eur

Viac na www.gemeindealpe.at

 

Lackenhof am Ötscher: Lyžovanie ako životný štýl

Lyžovanie až pred dvere domu nie je v Lackenhofe ničím výnimočným. „Z postele rovno na zjazdovku!“ je priam miestnym mottom. Táto útulná dedinka na úpätí hory Ötscher leží doslova takmer na zjazdovke, ktorá disponuje 9 vlekmi a 19 km dobre rozložených svahov a snowparkom pre expertov. Bežkári sa môžu tešiť na 21 km upravených trás s 3 stupňami obtiažnosti a milovníci prechádzok na 10 km upravených zimných chodníkov. Veľkým trendom je aj lyžiarska turistika.  Najvyššie položená chata v oblasti, Schutzhaus na Ötscheri, ktorá sa nachádza vo výške 1418 metrov nad morom, je obľúbeným miestom, kde sa stretávajú priaznivci lyžiarskej turistiky. Každý štvrtok a piatok si tu vychutnávajú domáce lahôdky, chatovú zábavu a muziku.

 

Extra tip: Prechádzky po okolí je možné absolvovať s ötscherskými sprievodcami, ktorí sa postarajú o spríjemnenie vášho programu, aj o to, aby ste sa z výletu bezpečne vrátili.

Viac na www.lackenhof.at a www.oetscher.at

 

Annaberg: Rodinný raj

Annaberg ponúka presne to, čo potrebuje každá rodinná dovolenka. Všetky typy zjazdoviek rozložené na 20tich kilometroch, 9 moderných vlekov, zimné sánky, koče a 18 km trás pre bežkárov. Tie sú rozdelené na dráhu Annaberg s niektorými náročnejšími úsekmi, ktoré vedú až na náhornú plošinu. Pre bežkárov, ktorí vyhľadávajú pohodovejšie výlety, je vhodná 11 kilometrová dráha Lassingtal-Joachimsberg-Loipe, ktorá ponúka nádherné výhľady na majestátny Ötscher. K dispozícii je ľadová plocha na klasické, ale aj rýchlostné korčuľovanie. Samozrejmosťou sú chodníky na zasnené zimné prechádzky. Kto si chce pozrieť Annaberg zhora, nech vyšliape na Tirolerkogel (1.377 m). Odmenou za jeden a pol hodinový výstup upravenou cestou alebo lyžiarskou stopou je nádherný rozprávkový výhľad.

Annaberg.info

 

Extra tip: Čarovná chata Anna-Alm je príkladom historickej chaty s tradičnou atmosférou, ktorá vo svojom útulnom prostredí ponúka výhľad na krásne zasnežené okolité panorámy.

Top Ponuka: Zimný zázrak Annaberg za 183 euro na osobu zahŕňa 2 prenocovania, 3dňový skipass, sprievodcu na putovanie zasneženou krajinou a saunu. Pre deti výrazné zľavy.

Cena za celodenné lístky na zjazdovkách:

Dospelý: 30 eur

Dieťa: 15 eur

Viac na www.annabergerlifte.at a www.annaberg.info

 

TIPY NA MALÉ MILÉ LYŽIARSKE LOKALITY

 

- Die Forsteralm

Ponúka 18 km zjazdoviek, 8 vlekov. V ponuke sú aj hodinové lístky. Počas prázdnin a víkendov, je o vaše ratolesti celodenne postarané v lyžiarskej škôlke.

Cena za celodenné lístky na zjazdovkách:

Dospelý: 24eur

Dieťa: 12 eur

Viac na www.forsteralm.com

 

- Lunz am See

Meiszinken je so svojou 4,5 km dlhou trasou obľúbený najmä u rodín. Vlek v Kastene ponúka v utorok, piatok a sobotu aj večerné lyžovanie.

Cena za celodenné lístky na zjazdovkách:

Dospelý: 18 eur

Dieťa: 11 eur

 

Oblasť ponúka aj nádherné túry. Každý piatok o druhej hodine sa v prípade dobrých snehových podmienok koná cca dvojhodinová túra na snežniciach okolo jazera Lunz am See pre malých aj veľkých.

Cena za zapožiačanie kompletnej výstroje a sprievodcu

Dospelý: 25

Dieťa: 11

Viac na www.wurzerin.at

 

- St. Aegyd am Neuwalde

Malá zjazdovka dlhá 2 km je skvelým tipom najmä pre začiatočníkov. Na mieste je aj vlek pre deti zdarma. V nordickom centre obklopenom končiarmi a hrebeňmi je šesť bežkárskych tratí o celkovej dĺžke cca 100 km. Nordická akadémia, ponúka ambicióznym bežkárom aj špeciálne tréningy. A o kulinársky program sa postarajú hostince Gasthof Gnedt, Gasthof Perthold, Gasthof „Zum Blumentritt“ und den MAHO-Stub’n.

Cena za celodenné lístky na zjazdovkách:

Dospelý: 23 eur

Dieťa: 12,50 eur

Viac na www.goeller-lifte.at a www.genusstourismus.at

 

- Der Muckenkogel

Táto zjazdovka je obľúbená najmä u tých, čo majú radi lyžiarske túry. Zalesnený kopec je vo výške 1248 metrov nad morom a skvelým zážitkom, ktorý ponúka, je nostalgický lyžiarsky pretek 18. marca. Akcia je spomienkou na lyžiarskeho pioniera Mathiasa Zdarsky.

Cena za celodenné lístky na zjazdovkách:

Dospelý: 19 eur

Dieťa: 10 eur

Viac na www.lilienfeld.at

 

- Puchenstuben

Uprostred národného parku Ötscher-Tormäuer ponúka stredisko Puchenstuben zimný šport pre celú rodinu. K dispozícii sú 2 vleky pre dospelých a jeden detský na čarovnom kopci pre najmenších. Nachádza sa tu aj bežkárske centrum Turmkogel, kde je dokopy 30 kilometrov bežkárskych trás a 5 kilometrová tréningová stopa pre skaterov.

Cena za celodenné lístky na zjazdovkách:

Dospelý: 18eur

Dieťa: 12 eur

Viac na www.puchenstuben.at

 

 

VYHRADENÉ PRE BEŽKÁROV

 

- Hochreiter

Dráha Hochreiter na náhornej plošine medzi Hochkar und Dürrenstein má 6 rôznych trás na rôznych úrovniach obtiažnosti. Cesta je lemovaná chatami, kde si môžete oddýchnuť a posilniť sa výdatnými desiatami. Odtiaľ vzniklo aj milé pomenovanie tejto dráhy: „Speckjausenloipe“ - Dráha mastných chlebov. Za jej využitie je poplatok 3 eurá.

Viac na www.goestling-hochkar.at

 

- Lakenhoff

21 kilometrov bežkárskej siete je k dispozícii v Lakenhoffe. 7,5 kilometrov je pre skaterov a GMoa je 5 km dlhá dráha s nadhernými výhľadmi na horu Ötscher.

Viac na www.lackenhof.at

 

-  Mitterbach am Erlaufsee

12 kilometrov panoramatickej bežkárskej trate je  prepojených až s traťou v San Sebastiane.

Viac na www.mitterbach.at

 

- Prolling

Bežkárske centrum v Ybbsitzi leží v idylickej slnečnej doline, kde si môžete zapožiačiať aj kompletnú výstroj. K dispozícii je dohromady 11 km tratí.

Viac na www.ybbsitz.at

 

-  St. Pölten

Bežkovať môžete dokonca aj v hlavnom meste Dolného Rakúska St. Pölten. Podľa snehových podmienok je k dispozícii až 3,6 km pre tento šport. 

Viac na www.st-poelten.gv.at

 

 

ZIMNÉ ZÁŽITKY NETRADIČNE

Turistika pri splne mesiaca a nočné túry

Zažiť romantickú atmosféru nočnej púte môžete aj pri zimnej turistike počas splnu mesiaca. V St. Aegyd v nasledujúcich termínoch: 30. novembra 2012, 26. januára a 22. februára 2013. Podmienkou je minimálny počet 6 osôb.

Cena vrátane výstroje je 25 eur na osobu.

Viac na sportshop.strametz@aon.at

 

Nočné túry ponúkajú aj v Göstling/Ybbs.

Cena za sprievodcu a výstroj je 18 eur na osobu.

 

Hochbärneck v St. Anton an der Jeßnitz využíva svoju polohu ďaleko od umelého osvetlenia. Popri zimnej turistike ponúkajú pozorovanie hviezd, ktoré tu vďaka neprítomnosti silného osvetlenia nádherne žiaria. 

Viac na www.atrostation.at

 

Poriadna sánkovačka

Už drevorubači a kováči využívali sánky na zvážanie svojich nákladov do doliny. Dnes ponúka kultúrny park Eisenstraße prírodnú dráhu v Opponitzi a Národnom parku Buchenberg pre celú rodinu. Vo výške 900 až 1500 metrov sa môžu nabrať odvážni jazdci poriadnu rýchlosť. V prípade, že je dostatočné množstvo snehu, je dráha otvorená každý piatok a sobotu.

Ďalšie sánkovacie dráhy nájdete v Pielachtale a St. Aegyde.

Viac na www.genusstourismus.at

 

Na cestách s konským záprahom a sánkami

Pre milovníkov jazdeckého športu je ideálnou destináciou Annaberg, ktorý sa pýši množstvom jazdeckých dvorov. Jedinečným zážitkom je jazda na sánkach, ktorú ponúka napríklad Schaglhof. Hodinový výlet so sánkami s kapacitou 5 pasažierov vyjde na 75 euro. 

Viac na www.schaglhof.at

 

Ďalším tipom na zimné vychádzky na koni je Reiterbauernhof MAHO v St. Aegyd, kde ponúkajú aj špeciálne jazdecké kurzy pre začiatkočníkov.

Viac na www.maho-pferde.at

 

Korčuľovanie na jazere

Keď mínusové teploty dosahujú hodnoty dvojmiestnych čísel  premení sa číra voda jazera Lunzer See na malebné prírodné klzisko. Aj Erlaufsee pri Mitterbachu ponúka svoju ľadovú plochu pre tých, ktorí radi korčuľujú.

 

©2016 Fornet. Všetky práva vyhradené.