Piť dieťatku ponúknite s prvým nemliečnym príkrmom
Autor(ka) : Zuzana
Dátum a čas : 4.12.2012 02:27
Kategória : Výživa
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...

Správny pitný režim je pre zdravý vývin bábätka veľmi dôležitý. Keďže materské mlieko obsahuje 87% vody, v prvých mesiacoch zaženie jeho hlad i smäd a iné tekutiny dieťa rozhodne nepotrebuje. Keď však do jeho jedálnička začnete zaraďovať prvé nemliečne príkrmy, je čas zoznámiť ho aj s pohárikom vody.

Správny pitný režim je pre zdravý vývin bábätka veľmi dôležitý. Keďže materské mlieko obsahuje 87% vody, v prvých mesiacoch zaženie jeho hlad i smäd a iné tekutiny dieťa rozhodne nepotrebuje. Keď však do jeho jedálnička začnete zaraďovať prvé nemliečne príkrmy, je čas zoznámiť ho aj s pohárikom vody.

 

Vo všeobecnosti platí, že v období výhradne mliečnej výživy detičky okrem mlieka iné tekutiny prijímať nemusia. Okolo šiesteho mesiaca však nastáva fáza, keď dojčiatku popri mlieku môžete pomaly začať predstavovať aj príkrm v podobe jemných zeleninových či ovocných pyré. Pre nedojčené deti kŕmené mliečnymi formulami toto obdobie prichádza o niečo skôr, už okolo štvrtého mesiaca.

 

S prvými lyžičkami príkrmu začnite dieťatko zvykať aj na príjem tekutín. Keď sa totiž nemliečna strava stane stabilnou súčasťou jeho jedálneho lístka, mlieko už potreby jeho pitného režimu celkom nepokryje. „Deti, ktoré začali prechádzať na nemliečnu stravu, predovšetkým tie nedojčené, by už mali okrem vody skrytej v mlieku a príkrmoch za deň prijať okolo 300ml, v horúcich letných mesiacoch aj do 500ml tekutín. V začiatkoch však dojča do pitia zbytočne nenúťte, dávku sa vám iste podarí postupne zvyšovať. Ideálnou voľbou je dojčenská voda, ktorú netreba prevárať a obsahuje v optimálnom množstve aj minerálne látky potrebné pre telo dieťatka,“ odporúča skúsená pediatrička MUDr. Eva Beňová.

 

Čajíkom sa napriek radám starých mám aspoň v začiatkoch radšej vyhnite. Čaje, hlavne bylinkové, majú na organizmus rôzne účinky, na ktoré detské telíčko ešte nemusí byť celkom pripravené, mamičky navyše často podliehajú pokušeniu ich sladiť. Cukor nielen zvyšuje kazivosť zúbkov, ale deti si na sladký čaj rýchlo zvyknú a môžu potom začať odmietať iné, nesladené jedlá a tekutiny.

 

Bábätko by malo piť čistú vodu, ktorú na väčšine Slovenska našťastie máme dostatočne kvalitnú. Ak však chcete drobcovi dávať len to najlepšie, alternatívou je balená dojčenská voda, ktorej zloženie a mikrobiologická čistota podliehajú prísnym kritériám s ohľadom na tých najmenších. Napríklad u nás najobľúbenejšia Lucka vyniká vyváženým pomerom dôležitých minerálov a stopových prvkov či pre telo prospešným pH 7,6 . Dojčenskú vodu odborníci odporúčajú nielen ako základ pitného režimu, ale aj na prípravu jedál pre malé deti.

 

Môže sa stať, že na začiatku neutrálne chutiaca voda dieťatko veľmi neosloví, prípadne bude akúkoľvek tekutinu okrem „svojho“ mliečka odmietať. Tu radí detská psychologička Mgr. Katarína Stergar predovšetkým trpezlivosť a kreativitu: „Stretávam mnoho zúfalých mamičiek, ktoré už bez úspechu vyskúšali fľaše všetkých možných tvarov, veľkostí a materiálov. Riešenie je pritom jednoduché – dajte dieťaťu pohár! Učte ho už od prvých dúškov piť z malého pohárika s nástavcom, ktorý bude pre zvedavé bábätko zároveň atraktívnou novou hračkou. Je pravda, že spočiatku pooblieva seba i všetko naokolo. Ale pri každodennom tréningu bude stále viac vodičky končiť v brušku a menej na oblečení.“

 

Nezabúdajte teda pri prikrmovaní ani na vodu. Správne načasovaným rozvíjaním pitného režimu svojej ratolesti totiž nielen pomáhate správne sa vyvíjať, ale zároveň dieťatku vytvárate návyk piť. Keď potom drobec o pár mesiacov prejde výlučne na tuhú stravu, vyhnete sa takto nekonečným bojom o každú vypitú kvapku. Ak ho navyše dostatočne dlho ochránite pred presladenými farebnými nápojmi a naučíte ho brať ako samozrejmosť čistú vodu, dávate mu ešte jeden dar – chránite ho pred obezitou.

 



©2016 Fornet. Všetky práva vyhradené.