Svetový deň chronickej obštrukčnej choroby pľúc
Autor(ka) : Gabika
Dátum a čas : 12.11.2012 00:00
Kategória : Zdravie
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...

O chronickej obštrukčnej chorobe pľúc sa hovorí len málo, pritom každoročne zabíja viac ľudí, ako rakovina pľúc a prsníka dohromady. Tomuto ochoreniu je možné účinne predchádzať a aj ho liečiť, no poškodenie, ktoré už na pľúcach spôsobí, je nezvratné, kľúčová je preto včasná diagnostika. Slováci si budú môcť dať svoje pľúca skontrolovať v rámci podujatia „Vlak zdravých pľúc“ už 19. novembra.

O chronickej obštrukčnej chorobe pľúc sa hovorí len málo, pritom každoročne zabíja viac ľudí, ako rakovina pľúc a prsníka dohromady. Tomuto ochoreniu je možné účinne predchádzať a aj ho liečiť, no poškodenie, ktoré už na pľúcach spôsobí, je nezvratné, kľúčová je preto včasná diagnostika. Slováci si budú môcť dať svoje pľúca skontrolovať v rámci podujatia „Vlak zdravých pľúc“ už 21. novembra.

 

Chronická obštrukčná choroba pľúc (CHOCHP) je závažné chronické respiračné ochorenie. Na celom svete postihuje 210 miliónov ľudí a spôsobuje až 3 milióny úmrtí ročne, čo je viac, ako rakovina pľúc a rakovina prsníka dohromady. Podľa odhadov umiera každú hodinu viac ako 250 pacientov s CHOCHP. Je to zároveň jediná hlavná príčina úmrtia, ktorá má vo vyspelých štátoch sveta stúpajúci trend.

 

Cieľom Svetového dňa CHOCHP, ktorý tento rok pripadá na 14. november, je upriamiť pozornosť na toto rozšírené a život ohrozujúce ochorenie, zvýšiť povedomie o jeho príznakoch a podporiť ľudí, aby neodkladali návštevu lekára, pokiaľ sa u nich objavia problémy s dýchaním alebo pretrvávajúci kašeľ. Celosvetovo je toto ochorenie štvrtou najčastejšou príčinou smrti, no napriek tomu mu verejnosť ani médiá nevenujú pozornosť, príznaky ochorenia sú podceňované, dlho ostáva nerozpoznané a pacienti zanedbávajú jeho liečbu. Mnohí sa utešujú, že príčinou kašľa je bežné prechladnutie alebo že problémy s dýchaním sú len prirodzeným dôsledkom starnutia. Väčšina pacientov je preto diagnostikovaných v neskorých štádiách ochorenia a vo vyššom veku, kedy ochorenie často komplikujú aj ďalšie zdravotné problémy.

 

CHOCHP je progresívne ochorenie, bez správnej liečby postupuje a spôsobuje nezvratné zmeny na pľúcach. Pacient stále intenzívnejšie kašle, pociťuje čoraz závažnejšiu dýchavičnosť, postupne stráca schopnosť vykonávať bežné činnosti. V závažnejších štádiách už vôbec nie je schopný pracovať, každý pohyb mu spôsobuje enormnú námahu a dýchavičnosť, je odkázaný na dopĺňanie kyslíka prístrojom, a to aj v domácom prostredí.

 

Aj keď sa CHOCHP nedá vyliečiť, včasná diagnostika, individuálny prístup a užívanie správnej liečby môžu pacientovi priniesť veľa rokov kvalitného života. Škody, ktoré už v dýchacích cestách vznikli, sa však liečbou nedajú zvrátiť a „napraviť“, preto čím skôr sa pacient dostane do starostlivosti odborníka, tým lepšie sú jeho prognózy.

 

Pri príležitosti Svetového dňa CHOCHP 2012 sa na Slovensku už tradične uskutoční podujatie „Vlak zdravých pľúc“. Vlak, v ktorom bude jedno kupé slúžiť ako „mobilná klinika“, v ktorej budú pľúcni lekári a zdravotné sestry merať vitálnu kapacitu pľúc a poskytovať poradenstvo o pľúcnych chorobách a odvykaní od fajčenia, odštartuje z Bratislavy do Košíc 21. novembra. Cestujúci si budú môcť dať zmerať aj úroveň oxidu uhoľnatého (CO) vo vydýchnutom vzduchu tzv. smokelyzerom. Hodnota CO pomáha odhaliť, nakoľko sú orgány ochudobnené o kyslík a býva zvýšená najmä u fajčiarov, no môže byť vysoká aj u ľudí, ktorí žijú v znečistenom ovzduší či v rušných mestách. Odborníci budú poskytovať poradenstvo a merať pľúcne funkcie aj na vlakových staniciach v Bratislave, Poprade a v Košiciach.

 



©2016 Fornet. Všetky práva vyhradené.