Umývame si ruky správne?
Autor(ka) : Zuzana
Dátum a čas : 24.10.2012 00:00
Kategória : Zdravie
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...

Snáď najčastejšou rodičovskou otázkou, ktorú si z detstva pamätáme, je: „Umyl/a si si ruky?“ Pre väčšinu z nás je umývanie rúk každodennou rutinou, napriek tomu však existuje niekoľko prekvapivých informácií, ktoré o tejto bežnej činnosti možno neviete.

Snáď najčastejšou rodičovskou otázkou, ktorú si z detstva pamätáme, je: „Umyl/a si si ruky?“ Pre väčšinu z nás je umývanie rúk každodennou rutinou, napriek tomu však existuje niekoľko prekvapivých informácií, ktoré o tejto bežnej činnosti možno neviete.

Úkryt pre baktérie: dlhé nechty a prstene

 „Pred umytím rúk je potrebné odložiť všetky šperky od hodiniek až po prstienky. Práve prstienky sú obľúbeným úkrytom baktérií,“ upozorňuje Roman Garaj zo spoločnosti Kimberly-Clark Professional. Umývanie dlaní alebo dokonca iba prstov je nedostatočné. Dôležitá je taktiež starostlivosť o nechty, obzvlášť za dlhšími sa totiž baktériám veľmi dobre darí. Pre dokonalú hygienu je ideálne používať malú ručnú kefku na čistenie nechtov.

Mydlo je nevyhnutnosť

Obyčajné oplachovanie rúk pod tečúcou vodou nestačí. Iba mydlo totiž dokáže skutočne zlikvidovať baktérie. Navyše obsahuje látky, ktoré zmäkčujú vodu a pomáhajú ruky dôkladne zbaviť špiny. Základom správneho umývania rúk je ich prvotné namočenie pred použitím mydla. Mnoho ľudí si nanáša mydlo práve na suché ruky a následne ich oplachuje vodou, čím väčšinu mydla spláchne. Po namočení sa na mokré ruky nanesie mydlo, ktoré sa rozotrie, ruky sa poriadne umyjú a až potom sa mydlo spláchne vodou.

Papierové utierky sú hygienickejšie

Rovnako dôležité ako umývanie rúk je aj ich vysušenie. Nedávny výskum londýnskej University of Westminster preukázal, že používanie elektrických sušičov výrazne zvyšuje množstvo baktérií na rukách užívateľa – v prípade sušiča rúk na báze teplého vzduchu je to v priemere o 254 % viac. Naopak použitím papierových utierok sa znížil celkový počet baktérií na rukách v priemere o 77 %. Ak môžete, dajte preto prednosť jednorazovým utierkam.

Pred jedlom nestačí

Že je potrebné umývať si ruky pred jedlom a po návšteve toalety vieme asi všetci. Okrem toho je taktiež dôležitá hygiena rúk  pred akoukoľvek manipuláciou s potravinami a pokiaľ upravujete surové mäso, ryby či vajcia, tak najlepšie aj v priebehu varenia. Ak máte psa, mačku alebo iného domáceho miláčika, umývajte si ruky po kontakte s ním. K umývadlu zamierte taktiež po smrkaní, kašlaní a kýchaní alebo pokiaľ ste boli v styku s infekčne chorým človekom v domácnosti. Na zoznam činností, po ktorých je nevyhnutné umytie rúk, patrí ešte prebaľovanie detí, cestovanie v MHD, tankovanie, nakupovanie, vynášanie odpadkov či práca v záhrade. Dámy by nemali zabudnúť na umývanie rúk pred nanášaním make-upu. Cez sliznice, ktoré máme na tvári, sa nám baktérie z neumytých rúk môžu ľahko dostať do tela.

Nie všetci si umývajú ruky

Sociologické prieskumy preukázali, že väčšina ľudí síce tvrdí, že si po použití toalety umyje ruky, ale len necelá polovica populácie to skutočne robí. Pokiaľ sa pred vami dotkne kľučky niekto, kto zabudol na umývadlo, vaše umývanie rúk, aj keď dôkladné, vychádza navnivoč. Dvere preto otvárajte lakťami alebo použite jednorazovú papierový utierku.



©2016 Fornet. Všetky práva vyhradené.