Finále Pilsner Urquell Master Bartender 2012 ovládli Košičania
Autor(ka) : Peter
Dátum a čas : 15.9.2012 00:00
Kategória : Koktail
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...

Dňa 6. septembra vyvrcholil v Bratislave piaty ročník súťaže o najlepšieho barmana - Pilsner Urquell Master Bartender. Víťazom národného kola sa stal Ján Obšatník z Pilsner Urquell pubu v Košiciach, ktorý získal výhru dvetisíc eur a bude reprezentovať Slovensko na svetovom finále súťaže v Plzni, kde zabojuje o titul víťaza International Master Bartender.

Dňa 6. septembra vyvrcholil v Bratislave piaty ročník súťaže o najlepšieho barmana - Pilsner Urquell Master Bartender. Víťazom národného kola sa stal Ján Obšatník z Pilsner Urquell pubu v Košiciach, ktorý získal výhru dvetisíc eur a bude reprezentovať Slovensko na svetovom finále súťaže v Plzni, kde zabojuje o titul víťaza International Master Bartender.  

 

„Tesne pred vyhlásením výsledkov sa mi neuveriteľne rozbúšilo srdce a následne sa dostavil neopísateľný pocit šťastia. Síce už cítim istý záväzok, pretože premýšľam nad tým, akú stratégiu a prípravu zvoliť na svetové finále, ale na druhej strane ešte dnes zavolám prevádzkarke, že zajtra do práce neprídem, aby som mohol celú noc oslavovať. Všetci v mojej rodine majú vyštudovanú vysokú školu. Ja som si zvolil cestu čašníka, barmana a som na to hrdý. Inšpirovali ma k tomu už v mladšom veku aj staré české filmy. Tento titul považujem za svoj najväčší doterajší úspech a víťazstvo – je to moja štátna skúška a dúfam, že sa mi podarí dosiahnuť čo najlepší výsledok aj v Plzni, kam sa už veľmi teším - samozrejme najviac na prehliadku legendárneho pivovaru,“ povedal bezprostredne po vyhlásení výsledkom nadšený víťaz, ktorý chce v priebehu najbližšieho mesiaca tvrdo pracovať na zdokonaľovaní svojej angličtiny pre potreby svetového finále.

 

Druhé miesto získal Marek Schulz z košického Camelotu a tretí skončil Martin Repaský z Pilsner Restaurantu v Banskej Bystrici.

 

O víťazovi rozhodli detaily

 

Piaty ročník súťaže nemal jasného favorita, finalisti boli veľmi vyrovnaní a porotu tak čakala neľahká úloha. O víťazovi vraj nakoniec rozhodli detaily.  

 

„Priznám sa, že sme mali divokú diskusiu o tom, kto by mal vyhrať. Každým ročníkom totiž naše očakávania stúpajú. Vedieť správne načapovať pivo je absolútna samozrejmosť a nutnosť. Popri znalostiach značky a jej histórie je veľmi dôležité aj samotné vystupovanie, šoumenstvo a schopnosť interaktívne komunikovať so svojím okolím. Často je to práve energia vyžarujúca z daného barmana, na základe ktorej sa ľudia rozhodnú navštíviť daný podnik a objednať si konkrétny produkt. Tohtoroční finalisti mali výbornú energiu a sebavedomé vystupovanie, a tak nám pripravili horúce chvíle pri rozhodovaní. Na víťazovi sme sa však nakoniec zhodli pomerne jednoznačne a myslím si, že bude skvelým reprezentantom Slovenska na svetovom finále. Hlavne by mal zostať sám sebou. Kombinácia jeho svojráznosti, energie, znalostí a zručností, šarmu a srdca, ktoré do svojej profesie dáva, mu dáva veľké šance na úspech,“ hovorí predseda poroty, obchodný sládok Plzeňského Prazdroja Vojtěch Homolka, ktorý bol na záver národného kola súťaže spokojný, pretože splnila svoj ciel na zvyšovanie kvality v prevádzkach, kde sa podáva pivo Pilsner Urquell.

 

Minuloročný víťaz národného kola súťaže, druhý vicemajster sveta a tohtoročný člen poroty Peter Škripko vidí najväčšiu devízu víťaza v jeho prirodzenosti: „Je to chalan, ktorého som si až tak nevšímal až do momentu, kým sa nepostavil za pípu. Odvtedy si ma získal a vedel som, že má niečo do seba a je výnimočný. Ak sa na mňa obráti, rád mu poradím, na čo treba najviac dbať na svetovom finále.“

 

 

Majster slova

 

Majstra remesla, v tomto prípade barmana, okrem znalostí a zručností charakterizuje aj komunikácia so zákazníkom a schopnosť prezentovať pivo Pilsner Urquell na vysokej úrovni pri jeho podávaní – svojho víťaza si tak zvolila aj špeciálna porota zložená z renomovaných novinárov, ktorá hodnotila dôležitú schopnosť finalistov, akou je majstrovstvo slova a prezentácie. Víťazom Press Award sa stal Martin Repaský z Pilsner Restaurantu v Banskej Bystrici.

 

Počas večera bol udelený aj titul Art Ambassador Pilsner Urquell. Získala ho džezová legenda, spevák Peter Lipa, ktorý prezradil, že pivo patrí k jeho obľúbeným pôžitkom: „Pivo k mojej hudbe akosi patrí. Vznikala totiž práve v prostredí, kde sa ho veľa vypilo. A keď je reč o najkvalitnejšom pive, Plzeň je jednoznačne číslom jeden v našej kapele. Ocenenie ma teší, pretože som sa dostal do dobrej spoločnosti Art Ambassadorov.“



©2016 Fornet. Všetky práva vyhradené.