Na cestách dopĺňajte tekutiny nielen do vášho štvorkolesového miláčika
Autor(ka) : Monika
Dátum a čas : 29.7.2012 00:00
Kategória : Výživa
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...

Dehydratácia obmedzuje krátkodobú pamäť a oslabuje koncentráciu. Preto je pri cestovaní mimoriadne dôležité robiť si pravidelné prestávky a dopĺňať tekutiny a energiu. V rámci predstavenia svojej novej ponuky občerstvenia deli2go prináša spoločnosť SHELL Slovakia, s.r.o. spolu so známou cvičiteľkou Zorou Czoborovou niekoľko rád a tipov, ako zostať na cestách fit.

Dehydratácia obmedzuje krátkodobú pamäť a oslabuje koncentráciu. Preto je pri cestovaní mimoriadne dôležité robiť si pravidelné prestávky a dopĺňať tekutiny a energiu. V rámci predstavenia svojej novej ponuky občerstvenia deli2go prináša spoločnosť SHELL Slovakia, s.r.o. spolu so známou cvičiteľkou Zorou Czoborovou niekoľko rád a tipov, ako zostať na cestách fit.

 

„Dehydratácia je veľmi nebezpečná, či už pri cvičení, alebo šoférovaní. Môže totiž obmedziť krátkodobú pamäť až o 7 % a znížiť tak úroveň pozornosti a schopnosti koncentrácie až o 13 %. Každý dospelý by si mal denne dopriať 2 – 3 l tekutín, pričom v horúcom počasí je nutné toto množstvo ešte zvýšiť,“ odporúča známa slovenská cvičiteľka Zora Czoborová.

 

Vodiči však často na pravidelné dopĺňanie tekutín zabúdajú, a to najmä počas dlhých ciest. Nedostatočný príjem tekutín môže spôsobiť aj veľmi nepríjemné príznaky ako sú napríklad bolesti hlavy, podráždenosť, závrat alebo aj poruchy sústredenia či nevoľnosť.

 

Shell preto prináša v rámci predstavenia svojej novej ponuky čerstvého a chutného občerstvenia deli2go jednoduchý návod, ktorý vodičom pomôže zostať na cestách stále v strehu:

 

·         Rutina: zvyknite si pravidelne piť, aj keď nie ste práve smädní.

 

·         Pite ráno: vaše telo stráca vodu aj počas spánku, preto je potrebné sa po prebudení napiť.

 

·         Vyberajte si nápoje, ktoré máte radi: pokiaľ pijeme ochutené nápoje, sme schopní prijať o 45 – 50 % tekutín viac, než keby sme pili iba čistú vodu.

 

·         Pite malé dávky, ale často: pomaly a pravidelne prijímajte tekutiny v priebehu celého dňa.

 

·         Pite skôr, než budete smädní: pokiaľ ste smädní, znamená to, že ste už dehydratovaní.

 

·         Pozorujte svoje telo: všímajte si známky dehydratácie na svojom tele (suché pery a ústa, sčervenanie pokožky, únava, podráždenosť, bolesti hlavy, tmavý moč)

 

·         Buďte pripravení: vozte so sebou vo vozidle dostatok nealkoholických nápojov. Nezabudnite, že keď šoférujete za horúceho počasia, musíte piť ešte viac než obvykle.

 

·         Bezpečnosť je pri šoférovaní na prvom mieste: pravidelne preto zastavujte a osviežujte sa nápojmi počas prestávok na odpočinok.

 

„Najvhodnejšími nápojmi na cestu sú voda, čaj, minerálka, šťava alebo 100 % džús riedený vodou. Aby vodiči predišli nepríjemnostiam spojenými s dehydratáciou a únavou, odporúčam mať nápoj stále po ruke a zároveň kombinovať cestu  s pravidelnými prestávkami, pri ktorých sa môžete nielen osviežiť, ale sa aj natiahnuť a odpočinúť si,“ povedal Petr Šindler, manažér komunikácie spoločnosti Shell Slovakia, s.r.o. „Spoločnosť Shell kladie veľký dôraz na bezpečnosť, či už ide o pravidlá ochrany zdravia a bezpečnosti vodičov na čerpacích staniciach, alebo aj pri šoférovaní na dlhých cestách. Dodržiavanie pravidelného pitného režimu je veľmi dôležitým pravidlom, na ktoré sa často zabúda, a my naň chceme touto cestou upozorniť,“ dodal Petr Šindler.

 



©2016 Fornet. Všetky práva vyhradené.