17. máj – Svetový deň hypertenzie
Autor(ka) : Lenka
Dátum a čas : 17.5.2012 00:00
Kategória : Zdravie
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...

Hypertenzia alebo Tichý zabijak. Aj tak často voláme vysoký krvný tlak, ktorý má podľa lekárov u mladších ľudí zväčša rovnakú príčinu – zlý životný štýl spôsobujúci, že pomer medzi denným príjmom a výdajom energie je nevyrovnaný. Paradoxom je, že napriek jednoduchej diagnostike zostáva toto ochorenie často neodhalené, napriek jednoduchej liečbe zanedbávané a hoci sú k dispozícii efektívne lieky, býva prípadná liečba pacientov mnohokrát neefektívna. Na rad prichádza otázka: Prečo je to tak?

Hypertenzia alebo Tichý zabijak. Aj tak často voláme vysoký krvný tlak, ktorý má podľa lekárov u mladších ľudí zväčša rovnakú príčinu – zlý životný štýl spôsobujúci, že pomer medzi denným príjmom a výdajom energie je nevyrovnaný. Paradoxom je, že napriek jednoduchej diagnostike zostáva toto ochorenie často neodhalené, napriek jednoduchej liečbe zanedbávané a hoci sú k dispozícii efektívne lieky, býva prípadná liečba pacientov mnohokrát neefektívna. Na rad prichádza otázka: Prečo je to tak?

 

Ľuďom chýba prirodzený pohyb

 

Odborníci varujú, že civilizácii platíme priveľkú daň za náš životný štýl! Na mozgové príhody zomiera až 18% Slovákov, alarmujúce však je, že až 16% predstavujú mladí ľudia. Ako je to možné? „Náš spôsob života a predovšetkým mladých ľudí je charakterizovaný rovnako aj sedavým spôsobom života. Desať až pätnásť hodín denne sedíme! Pokiaľ naši starí rodičia denne bežne prešli pešo desať až dvadsať kilometrov, moderný človek denne prejde priemerne dva! Všetci sa vozia autom, výťahom, ľudia sú schopní desať minút čakať na spoj MHD, namiesto toho, aby prešli jednu alebo dve zastávky pešo. Nedostatok pohybu úzko súvisí so zvýšeným príjmom kalórií (kilojoulov). Keďže sa málo pohybujeme, teda máme nízky výdaj energie, mali by sme veľmi málo jesť, teda mať aj nízky príjem energie,“ hovorí MUDr. Katarína Dulková z kardiologickej ambulancie v Bratislave.

 

Holdujeme nevhodnej strave

 

Kde inde by sa hodilo príslovie: sme to čo jeme, s takou presnosťou ako tu? Keď si so svojou rodinkou vychutnávame zlatisté fritované pochúťky, ani nám nenapadne, že si nad sebou čiarku po čiarke maľujeme pomyselnú šibenicu. Pri pohľade na fotografie ľudí na vidieku spred niekoľkých desiatok rokov, nevidieť takmer ani jedného obézneho človeka. V súčasnosti ľudský organizmus prijíma veľa stravy, ktorá obsahuje zvýšený obsah soli a nasýtených tukov, ktoré zdraviu neprospievajú. Pohodlný životný štýl odrádza moderné mamičky od svojej kuchyne, láka ich do takzvaných „babyfriendly“ reštaurácií a stravovacích zariadení. Či sú však tieto zariadenia na detského zákazníka skutočne pripravené, to potvrdiť nemožno. Bežným javom je skôr to, že v ponuke detského menu nájdeme smažené a solené hranolčeky s niečím ďalším vyprážaným, prípadné iné nevhodné jedlá. A tak zárodky hypertenzie, dobou podceňovanej choroby, pestujeme už v rannom detstve. „Kým sa rodičia snažia dopriať svojim deťom maximum, kŕmia ich prifarbovanými cukríkmi, chemicky ochutenými malinovkami a vyprážanými jedlami,“ hovorí krútiac hlavou MUDr. Dulková.

 

Stres náš každodenný

 

Ďalší významný negatívny faktor  životného štýlu je „rýchly", t.j. stresový životný štýl, ktorý dokáže narobiť šarapatu aj u úplne zdravého človeka. „Stres vedie k zvýšeniu krvného tlaku a tepovej frekvencie aj u zdravých osôb. Stres je dôležitým faktorom pri vzniku hypertenzie, ale keď sa hypertenzia zafixuje, nastupujú iné faktory zodpovedné za pretrvávanie vysokého tlaku,“ vysvetľuje ďalej MUDr. Dulková.

 

Fajčením si „dopomáhame“ k chorobe najviac

 

Možno by k zlepšeniu stavu srdcovo-cievnych ochorení na Slovensku viedla aj cesta v šľapajach Talianska alebo Írska, ktorých výsledky dokazujú, že rok po zavedení antitabakového zákona klesol výskyt akútneho infarktu až o 12%. Zákon totiž výrazne redukuje fajčenie tabaku a výsledkom je aj znížený počet hospitalizácii pre akútny infarkt myokardu a výskyt respiračných príznakov u ľudí zamestnaných v službách. Pomôcť by mohlo napríklad aj platenie vyššieho zdravotného poistenia u fajčiarov. Za takúto pozitívnu motiváciu nefajčiť by sa prihovorila aj odborníčka MUDr. Dulková. „Naozaj všetky demografické štúdie dokazujú, že fajčenie je najsilnejší rizikový faktor pre srdce. Nikotín a ďalších takmer dvetisíc toxických látok obsiahnutých v tabaku priamo poškodzujú ľudské tkanivá, endotel, teda cievnu výstelku sliznice dýchacích ciest. Pľúcami sa vstrebáva do krvného obehu a veľmi poškodzuje reprodukčné orgány u ženy aj muža. Je vedecky dokázaná nižšia kvalita spermiogramu u muža fajčiara a 90% extrauterinných gravidít sa vyskytuje u fajčiarok,“ dodáva.

 

Ženy majú stále výhodu

 

Ženská populácia si môže vďaka menštruačnému cyklu respektíve estrogénovému zabezpečeniu čiastočne vydýchnuť. Ten žene poskytuje približne do päťdesiatky, teda do menopauzy, ochranu pred srdcovo-cievnymi chorobami. Žiaľ, po päťdesiatke mužov rýchlym tempom dobiehajú. „Je pravda aj to, že u žien do štyridsiatych rokov života sa hypertenzia vyskytuje alebo vyskytovala relatívne zriedka. V súčasnosti je však vďaka životnému štýlu zaznamenávaný nárast hypertenzie rovnako aj u žien,“ naznačuje znepokojujúci vývin kardiologička MUDr. Katarína Dulková.

 

Prevencia znamená byť zodpovedný a chcieť žiť zdravo

 

Čo sa týka istej miery zodpovednosti, my Slováci vraj v tejto oblasti značne zlyhávame. Podľa prieskumov až 80% ľudí s mierne zvýšeným krvným tlakom sa v prvom štádiu vôbec nelieči, v druhom štádiu je to stále iba 45%. „Veľmi veľa ľudí o zvýšenom krvnom tlaku nevie, alebo aj vie, no sami si to pred sebou nepripúšťajú alebo bagatelizujú. Aj ja musím v ambulancii často ľudí presviedčať, že tlak, ktorý majú, už nie je v norme a vyžaduje liečbu,“ delí sa so svojimi skúsenosťami kardiologička. Pokiaľ sa toto týka samotnej liečby, inak to zrejme nebude ani s prevenciou. Pritom v súčasnosti existuje niekoľko možností, ako sa tejto zákerne sa zakrádajúcej chorobe ubrániť. „Všetky výživové doplnky, ktoré zlepšujú funkciu cievnej steny, logicky znižujú aj krvný tlak. Navyše poznať svoj krvný tlak by mal každý dospelý človek,“ pokračuje Dulková. Favoritom v prevencii je u odborníčky v prvom rade pestrá a zdravá strava, no dopomôcť k zdraviu nášho srdca môžu aj vhodné bylinky či panenský olivový olej, ktorý má po tisícročia overenú prospešnosť ľudskému zdraviu. „Nakoniec, každý človek si môže efekt vyskúšať osobne na následnej kontrole krvného tlaku. Samozrejme, ak má niekto krvný tlak 180/100, žiadne výživové doplnky mu nepomôžu, treba radikálne zmeniť životný štýl, užívať antihypertenzívnu liečbu, chodievať pravidelne k lekárovi a samozrejme, ak dôjde k zlepšeniu, možno ako podporný prostriedok použiť výživový doplnok,“ dodáva na záver kardiologička MUDr. Katarína Dulková.

 

 

Tip z lekárne:

 

OptiTensin - výživový doplnok pre zdravý krvný tlak. OptiTensin® je určený ľuďom s hraničnými hodnotami krvného tlaku, pacientom s vysokou hladinou cholesterolu a všetkým tým, ktorí sa chcú starať o svoje srdce. Výživový doplnok je ideálny aj pre mladých ľudí s nezdravým životným štýlom. Ide o unikátny prírodný doplnok výživy obsahujúci extrakt z listov Olivovníka európskeho, ktorý v sebe spája aktuálne vedecké poznatky so skúsenosťami našich predkov pre zdravý krvný tlak. Extrakt z listov olivovníka obsahuje aktívnu látku oleuropein, ktorá má pozitívne účinky na organizmus, podporuje udržanie zdravej hladiny krvného tlaku, tiež správny krvný obeh a cievny tlak. Prípravok má, navyše, silné antioxidačné účinky, ktoré chránia telo pred negatívnymi vplyvmi voľných radikálov a taktiež pomáha udržiavať správnu hladinu cukru v krvi, dobrú hladinu cholesterolu a zdravé srdce.

 



©2016 Fornet. Všetky práva vyhradené.