NOVÁ DIZAJNOVÁ KOLEKCIA NAŠLA INŠPIRÁCIU VO VLASTNEJ HISTÓRII SPOLOČNOSTI IKEA
Autor(ka) : Lenka
Dátum a čas : 4.5.2012 00:00
Kategória : Štýl
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...

3. mája 2012 predstavila IKEA novú kolekciu IKEA PS 2012 aj v Bratislave. Kolekcia obsahuje 46 výrobkov od 19 dizajnérov, ktorí pri ich navrhovaní hľadali inšpiráciu vo viac ako 60 rokov starých katalógoch IKEA a archívoch. Nešlo však len o jednoduchý pohľad späť do minulosti. Dizajnéri mali za úlohu navrhnúť výrobky s vylepšenou funkciou, zdokonalenou formou, vyrobené z nových materiálov a samozrejme, trvalo udržateľné. Zároveň museli spĺňať to, čo je pre IKEA jedinečné – cenovú dostupnosť a vysokú kvalitu.

Kolekcia IKEA PS 2012 čerpá inšpiráciu vo viac ako 60-ročnom plochom dizajne

 

3. mája 2012 predstavila IKEA novú kolekciu IKEA PS 2012 aj v Bratislave. Kolekcia obsahuje 46 výrobkov od 19 dizajnérov, ktorí pri ich navrhovaní hľadali inšpiráciu vo viac ako 60 rokov starých katalógoch IKEA a archívoch. Nešlo však len o jednoduchý pohľad späť do minulosti. Dizajnéri mali za úlohu navrhnúť výrobky s vylepšenou funkciou, zdokonalenou formou, vyrobené z nových materiálov a samozrejme, trvalo udržateľné. Zároveň museli spĺňať to, čo je pre IKEA jedinečné – cenovú dostupnosť a vysokú kvalitu.

 

„Kolekcia IKEA PS 2012 neprináša nový nábytok v starom štýle,“ hovorí obchodný riaditeľ pre Česko/Maďarsko/Slovensko Andrew North. „Čerpá síce inšpiráciu v minulosti, no výsledkom je zdokonalený dizajn, ktorý priam patrí do domovov súčasnosti i budúcnosti.“

 

 

Stoličky, stoly, lampy, misy, textílie, obrazy a oveľa viac, všetky výrobky kolekcie IKEA PS 2012 sú užitočné, relevantné, stohovateľné, trvalo udržateľné, flexibilné, zábavné a prekvapujúce, vyrobené z rôznorodých materiálov a dostupné v jasných, výrazných farbách.

 

„Rodiny s deťmi, ľudia žijúci v malých priestoroch, ľudia s obmedzeným rozpočtom – v kolekcii IKEA PS sa nájde niečo pre každého,“ hovorí Mats Nilsson, stratég pre sortiment v IKEA of Sweden. „Či už je to jeden alebo viac výrobkov, ich cieľom je ľudí inšpirovať a zároveň splniť ich potreby a túžby, o ktorých doma snívajú.“

 

Aby sa tak mohlo stať, dizajnéri obohatili kolekciu IKEA PS 2012 o:

 

Formu a funkciu: Lisa Norinder, dizajnérka novej farebnej stoličky IKEA PS 2012, premenila starú stoličku svojho otca, ktorý ju pre IKEA navrhol v 80-tych rokoch tak, aby sa dala stohovať. Súrodenecké dizajnérske duo Knut Hagberg a Marianne Hagberg pretransformovali detskú penovú stoličku, jeden zo svojich starých návrhov, do stohovateľnej plastovej detskej stoličky IKEA PS 2012, ktorú možno používať vnútri i vonku. Taktiež sú autormi detského stolíka IKEA PS 2012 so zabudovaným úložným priestorom.

 

Trvalú udržateľnosť: Dizajnérka Wiebke Braasch premenila nenápadnú stolovú lampu s tylovým tienidlom z 50-tych rokov na majestátnu, baletku pripomínajúcu, stojaciu lampu IKEA PS 2012, ktorá využíva modernú technológiu LED. Vďaka využitiu LED technológie vytvorila Wiebke osvetlenie, ktoré spotrebuje o 85 % menej energie ako bežné žiarovky. Inšpirovaný kvetom slnečnice, navrhol dizajnér Marcus Arvonen dve misy IKEA PS 2012, vyrobené z dvoch rozličných udržateľných materiálov. Zelená využíva kompozit s plastu a drevených pilín, pričom čierna je vyrobená z PET plastu. Každý materiál má nepochybne svoje výhody. Ktorý je však lepší, je témou na ďalšiu diskusiu.

 

Materiály: Pri navrhovaní 3-pohovky IKEA PS 2012 sa Nike Karlsson inšpiroval kovovými trubicovými rámami pohoviek zo 70-tych rokov, ktoré vyplnil kapsulovými pružinami. Kapsulové pružiny sa používajú na výrobu matracov. Ich veľkou výhodou je, že sa ľahšie

 

recyklujú. Mnoho výrobkov z tejto kolekcie, ako napr. príručný stolík IKEA PS 2012 alebo zásuvky IKEA PS 2012 využívajú bambus, silnú a rýchlo rastúcu prírodnú surovinu, ktorá pomáha chrániť lesy s vysokou ochranárskou hodnotou.



©2016 Fornet. Všetky práva vyhradené.