Naštartujme sa správne do nového dňa - Penam chlebíky sú skvelý tip na chutné raňajky
Autor(ka) : Petra
Dátum a čas : 3.4.2012 00:00
Kategória : Výživa
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...

Čaká vás dnes mimoriadne ťažký deň? Nič to, usmejte sa na seba v zrkadle a hor sa pripraviť sebe i deťom chutné a pestré raňajky! Chlieb dodá nášmu telu energiu potrebnú na to, aby sme sa dokázali sústrediť na prácu a zvládli aj náročné úlohy v pohode.

Čaká vás dnes mimoriadne ťažký deň? Nič to, usmejte sa na seba v zrkadle a hor sa pripraviť sebe i deťom chutné a pestré raňajky! Chlieb dodá nášmu telu energiu potrebnú na to, aby sme sa dokázali sústrediť na prácu a zvládli aj náročné úlohy v pohode.

 

Šálka narýchlo vypitej kávy či čaju určite nestačí. Ráno by sme mali prijať štvrtinu z celkového množstva kalórií, ktoré potrebuje naše telo za celý deň. Ak si nedoprajeme raňajky, často potom zaháňame hlad sladkosťami alebo málo hodnotnými potravinami, ktoré máme práve poruke. Slovenská klasika – chlieb – je aj podľa odborníkov výborným základom zdravých raňajok.

 

Patríte medzi telesne aktívnych ľudí?

 

V takom prípade náš organizmus potrebuje vyšší prísun energie a živín. „Podľa zásad správnej výživy by sme mali asi 60 % z denného množstva kalórií prijať vo forme sacharidov, najmä škrobu,“ hovorí odborníčka na výživu MUDr. Katarína Babinská a dodáva: „Preto by mal byť tradičnou súčasťou vašich raňajok chlieb, ktorý okrem škrobu ponúka organizmu aj nemalú časť z dennej potreby bielkovín. Je tiež prirodzeným zdrojom ďalších cenných živín – vlákniny, vitamínov B a E, minerálnych látok, najmä horčíka, draslíka, vápnika, fosforu a zinku.“ Ak pracujeme najmä telesne, môžeme si k chlebu dopriať šunku, syr, vajíčko a mliečny nápoj či bielu kávu.

 

Náš tip: Penam Chlieb čert – pšenično-ražný chlieb s ľanovými semienkami, ktoré obsahujú zdraviu prospešné omega3 nenasýtené mastné kyseliny, množstvo vitamínov a minerálov. Chlieb je balený (500g), takže vydrží dlhšie čerstvý.

 

Ak v práci sedíte

 

Aby sme sa vyhli nežiaducim kilám navyše, mali by sme si strážiť príjem vlákniny v strave.  Odborníci totiž zistili, že ľudia, ktorí konzumujú dostatok vlákniny, jedávajú ľahšiu a menej kalorickú stravu. „Vláknina viaže vodu, takže sa nasýtime skôr a nezjeme viac, ako organizmus potrebuje. Pomáha tiež udržiavať hladinu cukru v krvi bez výkyvov, čo tiež ovplyvňuje pocit sýtosti. Vláknina zlepšuje i činnosť čriev, ktorá pri dlhšom sedení neraz viazne,“ vysvetľuje MUDr. Babinská. K celozrnnému chlebíku si ľudia so sedavým zamestnaním môžu dopriať syry i jogurty so zníženým obsahom tuku, nátierky z tofu a veľa zeleniny.  Ako nápoj je vhodná napríklad 100-percentná ovocná šťava riedená vodou v pomere 1:1.

 

Náš tip: Penam Fit deň slnečnicový celozrnný chlieb - patrí medzi bohaté zdroje vlákniny. S jedným plátkom celozrnného slnečnicového chleba Penam prijímame až pätinu dennej potreby vlákniny. Praktické 250 g balenie si môžeme na raňajky rozdeliť s partnerom alebo pribaliť na desiatu.

 

 

Deti potrebujú raňajkovať

 

Ak máme doma školáčika, chce to vstať o desať minút skôr, aby sme mu pripravili chutné raňajky. Mali by sa stať pre neho dobrým zvykom. Deti potrebujú menej vlákniny ako dospelí a do ich stravy patrí aj biele pečivo. Toastový chlieb je chuťovo atraktívny a ľahko stráviteľný. Môžeme ho použiť na prípravu obložených chlebíkov či rozmanitých chuťoviek. „Zvykajme našich najmenších, že na chlebíku s nátierkou a syrom či šunkou by rozhodne nemala chýbať zelenina. Vítaným spestrením detských raňajok môžu byť i zapekané toasty,“ dáva tip MUDr. Katarína Babinská. „Ak dieťa neraňajkuje, zhoršuje sa jeho pozornosť a schopnosť sústrediť sa na učenie. To sa môže nepriaznivo odraziť aj na jeho prospechu. Podľa odborníkov je medzi deťmi, ktoré neraňajkujú, častejší výskyt obezity.“

 

Náš tip: Penam svetlý pšeničný chlieb toastový – ponúka veľa možností na pestré a chutné raňajky. Možno ho pripraviť so slanou nátierkou aj sladkým džemom, nastudeno, aj ako toast. Praktické balenie (500 g) ho udrží čerstvý  na dlhší čas.

 



©2016 Fornet. Všetky práva vyhradené.