Trávite s dieťaťom 2-3 hodiny denne? Ste priemerný rodič
Autor(ka) : Petra
Dátum a čas : 24.3.2012 00:00
Kategória : Rodina
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...

Doba sa zmenila. Je rýchla a všetci bojujeme s uponáhľaným svetom, množstvom informácií a príležitostí. Rýchlejšie dospievajú aj naše deti. Väčšina z nás sa napriek tomu snaží využiť aj to málo času a venovať sa deťom aktívne. Trávime s nimi dostatočne veľa času? Aké rituály sa najčastejšie opakujú v slovenských rodinách? Kto sa stará o deti v rodine viac - mama alebo otec?

Doba sa zmenila. Je rýchla a všetci bojujeme s uponáhľaným svetom, množstvom informácií a príležitostí. Rýchlejšie dospievajú aj naše deti. Väčšina z nás sa napriek tomu snaží využiť aj to málo času a venovať sa deťom aktívne. Trávime s nimi dostatočne veľa času? Aké rituály sa najčastejšie opakujú v slovenských rodinách? Kto sa stará o deti v rodine viac - mama alebo otec?

„Spoločne strávené chvíle rodičov s deťmi prispievajú k uvedomeniu si spolupatričnosti, vzájomnosti, k stabilite, súdržnosti a citovej istote vo vzťahoch, hovorí riaditeľka a špeciálna pedagogička Mgr. Ingrid Kubovičová z Centra pedagogicko-psychologického poradenstva a prevencie (CPPPaP).

Deti s rodičmi najviac spájajú spoločné aktivity. Najčastejšie spolu doma pozerajú televíziu (83%), hrajú sa spolu rôzne hry (71%), večerajú (64%) a čítajú si (62%). Ďalší chodia na prechádzku do parku, rozprávajú si zážitky z predchádzajúceho dňa alebo spoločne raňajkujú.

Mamy majú s deťmi väčšiu citovú naviazanosť, rozprávajú sa viac o pocitoch a sú s deťmi aktívne - čítajú si s nimi, chodia na prechádzku, čas trávia spoločnými rozhovormi, preberajú zážitky a detské sny. „Matka zohráva podstatnú úlohu v bio-psycho-sociálnom vývine dieťaťa. Je základňou pre sprostredkovanie dôvery a lásky dieťaťu, pocitu istoty a bezpečia. Tvorí akoby most medzi otcom a dieťaťom a napomáha, aby si vytvorili väzbu,“ dodáva psychologička PhDr. Viera Ritomská z Centra pedagogicko-psychologického poradenstva a prevencie.

Otec v rodine viac trénuje detskú odvahu a bojovnosť. Medzi najobľúbenejšie rituály s ockom však patrí aj leňošenie v perinách pri rozprávkach (44%), strašenie sa (34%), stavanie bunkrov (32%) a čítanie si v posteli (32%).

Mamy sa najviac starajú o domácnosť a sú vo väčšine prípadov tvorkyne rituálov v rodine. Uvedomujú si zodpovednosť za teplo domova, a preto sa starajú o to, aby rituály udržali pri živote. S deťmi spoločne nakupujú, pečú a varia. Podporujú detskú kreativitu – tvoria a zdobia si byt vlastnými výtvormi, maľujú. Snažia sa deti zapojiť do bežných rutinných aktivít hravou formou. Myslia na to, aby mali ich deti všetko do školy a boli spokojné.

Oteckovia majú často skreslený pohľad na fungovanie rodiny. O mnohých rituáloch netušia, nepoznajú tak detailne čo deti robia, čo obľubujú. „Otec je po matke ďalším dôležitým človekom, poskytujúcim dieťaťu pozornosť, láskavú starostlivosť a nežné dotyky. Vie byť tvorcom dobrej zábavy, šantenia. Chlapci s otcami radi zápasia a merajú si sily, otcovia v porovnaní s matkami vymýšľajú viac dobrodružných aktivít, hodnotí špeciálna pedagogička Ingrid Kubovičová. Medzi obľúbené rodinné rituály s otcami patrí šteklenie v posteli, zápasenie, či večerné kúpanie. Takmer tretina oteckov spoločne s deťmi pripravuje jedlo, aj keď by sme od nich očakávali skôr návštevy športových zápasov. Otcovia prekvapivo častejšie trávia čas s deťmi v obchodných centrách ako matky.

Oproti minulosti chodí menej rodín spoločne do divadla alebo kina. Rovnako sa znížil počet rodín, ktoré navštevujú starých rodičov. Rodinný čas už netrávia na pikniku, ale viac grilujú. Medzi najobľúbenejšie rodinné rituály patria oslavy narodenín (88%) a menín (82%) všetkých členov rodiny.  Až 80% rodín si pred spaním popraje sladké sny. „Tým, že sa rituály opakujú, stabilizujú a harmonizujú rodinné prostredie. Budujú vzájomnú blízkosť, stabilizujú rodinné spolužitie, vnášajú do veci poriadok a zmysel a uľahčujú proces zmeny,“ uvádza psychologička Viera Ritomská z Centra pedagogicko-psychologického poradenstva a prevencie.

Najčastejšie trávia rodičia s deťmi 2 – 3 hodiny denne. Pokiaľ ste na tom podobne, patríte k 34% populácie, ktoré sú na tom podobne. Čas strávený s deťmi závisí vo veľkej miere aj od veku dieťaťa. No z prieskumu, ktorý realizovalo OREO jasne vyplýva, že väčšiu časť dňa trávia deti práve s mamou. Obľubujete v rodine pitie kakaa, prípadne jedenie sušienok spolu s mliekom? Potom ich zaručene jete tak, že olížete najskôr plnku, a až potom zjete sušienky, prípadne si ich namáčate do mlieka ako sušienku OREO, ktorá sa spája s rodinným rituálom Otoč! Oblíž! Omliekuj!. Podľa prieskumu je mlieko u detí veľmi obľúbené a vôbec sa mu nevyhýbajú. Práve naopak, žiadajú si ho samé. Najčastejšie ho pijú na raňajky (71%) spolu s cereáliami (67%) alebo samostatne (46%). Večer si dopraje mlieko 63% detí. Obľúbené pochúťky k mlieku sú tiež chleba alebo pečivo. Nevedia si ho však predstaviť bez svojho obľúbeného hrnčeka.

Rodinný rituál, ktorý sa šíri svetom

Zasvätený ho už poznajú, iní sa ho ešte len učia od detí. Už aj na Slovensko prenikol rituál Otoč! Oblíž! Omliekuj!, ktorý učí malých aj veľkých ako si vychutnať pohodové chvíle strávené s blízkymi.

Ak rituál ešte nepoznáte, prekvapte deti a manžela. Pripravte si k lahodnej sušienke pohár mlieka. Hneď ako chytíte do rúk OREO, OTOČTE dve čokoládové kolieska sušienky, každé opačným smerom. Keď oddelíte okrúhle kolieska OREO, jednoducho OBLÍŽTE lahodnú bielu náplň. Nakoniec kakaové kolieska OMLIEKUJTE, aby sa poriadne vykúpali v pohári s mliekom. A nezabudnite šíriť tento rituál ďalej. Spoločná rodinná hra povzbudí hravosť a zblíži celú rodinu tak, ako žiadna iná sušienka.



©2016 Fornet. Všetky práva vyhradené.