6 mýtov a faktov o správnej životospráve a pitnom režime tehotných a dojčiacich Sloveniek
Autor(ka) : Lenka
Dátum a čas : 21.3.2012 00:00
Kategória : Rodina
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...

Takmer 550 tehotných žien a mamičiek z celého Slovenska sa vo februári tohto roku zapojilo do ojedinelého prieskumu verejnej mienky, zameraného na MÝTY A FAKTY ohľadom správnej životosprávy a pitného režimu slovenských žien v období tehotenstva a dojčenia. Prieskum, ktorý realizovali Únia materských centier a pramenitá voda Rajec, sa zameral na skúsenosti, zvyklosti a názory budúcich i skúsených mamičiek na zaužívané mýty a fakty o tehotenstve, dojčení a starostlivosti o dieťa. V spolupráci s odborníkmi zo strany slovenských gynekológov a pediatrov sa podarilo získať dôležité informácie o tom, do akej miery sa slovenské ženy riadia zásadami správnej životosprávy a pitného režimu v čase tehotenstva a dojčenia a do akej miery podliehajú mýtom či omylom.

Každá tretia slovenská mamička nepozná zásady správneho pitného režimu svojho bábätka!

 

Takmer 550 tehotných žien a mamičiek z celého Slovenska sa vo februári tohto roku zapojilo do ojedinelého prieskumu verejnej mienky, zameraného na MÝTY A FAKTY ohľadom správnej životosprávy a pitného režimu slovenských žien v období tehotenstva a dojčenia. Prieskum, ktorý realizovali Únia materských centier a pramenitá voda Rajec, sa zameral na skúsenosti, zvyklosti a názory budúcich i skúsených mamičiek na zaužívané mýty a fakty o tehotenstve, dojčení a starostlivosti o dieťa. V spolupráci s odborníkmi zo strany slovenských gynekológov a pediatrov sa podarilo získať dôležité informácie o tom, do akej miery sa slovenské ženy riadia zásadami správnej životosprávy a pitného režimu v čase tehotenstva a dojčenia a do akej miery podliehajú mýtom či omylom.

 

Dotazníkový prieskum prebiehal od 16. do 24. februára 2012 a zapojilo sa doň presne 545 tehotných žien a mamičiek. Ide o ojedinelý prieskum na Slovensku, pretože je výnimočný presným cielením a oslovením konkrétnej skupiny respondentiek – tehotných žien a dojčiacich matiek.

 

Unikátny celoslovenský prieskum vznikol na základe spolupráce Únie materských centier a dojčenskej vody Rajec. „Pramenitá voda Rajec vstupuje na trh dojčenských vôd a pri tejto príležitosti sme sa stali partnerom aktivít Únie materských centier. Slovenské mamičky sú veľmi aktívne a neustále vyhľadajú praktické a spoľahlivé informácie, ktoré sú im nápomocné počas celého obdobia tehotenstva a dojčenia“, hovorí Marián Šefčovič zo spoločnosti Kofola. „Pri spoločnej diskusii a komunikácii s Úniou tak veľmi prirodzene vznikol nápad zrealizovať prieskum, ktorý by priniesol odborníkmi overené informácie a potvrdil alebo vyvrátil známe a zaužívané mýty o správnej životospráve a pitnom režime, s ktorými sa Slovenky stretávajú,“ ďalej vysvetľuje myšlienku vzniku prieskumu M. Šefčovič.

 

Únia materských centier zastrešuje viac ako 80 materských a rodinných centier na Slovensku a jednou z hlavných aktivít je prinášať mamičkám správne a užitočné informácie a vzdelávacie aktivity. „Informácie o správnej životospráve a pitnom režime sú každodennou témou mamičiek v našich centrách. Práve preto vítame výsledky prieskumu, ktoré budú pre našu prácu skvelou navigáciou. V spolupráci s gynekológmi a pediatrami, ktorí nám pomáhali s prieskumom, mýtami a faktami, máme ďalšie témy, ktorým sa v rámci našich edukačných aktivít budeme venovať“, uviedla Soňa Holíková z Únie materských centier.

 

6 MÝTOV A FAKTOV o životospráve a správnom pitnom režime tehotných žien a mamičiek:

 

1.      Tehotné ženy musia zdvojnásobiť svoj príjem potravy a majú sa riadiť tehotenskými chuťami.

2.      Ženy v tehotenstve ani dojčiace mamičky nepotrebujú špeciálnu stravu a úpravu pitného režimu.

3.      Tvorba mlieka (laktácia) je geneticky daná a nedá sa ovplyvniť pitným režimom ani úpravou stravy.

4.      Bábätkám je treba podávať pitný režim hneď od narodenia.

5.      Dieťa si vypýta piť, keď je smädné.

6.      Dojčenská voda môže byť akákoľvek čistá voda. Prevarením vody z vodovodu sa z nej stane dojčenská voda.

 

Realizovaný prieskum potvrdil, že v období tehotenstva pripisuje význam správnej životospráve takmer 90% opýtaných žien. Slovenky k stravovaniu pristupujú skutočne zodpovedne, o čom svedčí aj ďalší získaný údaj – viac ako polovica opýtaných žien (51,2%) dodržiavalo zásady správneho spravovania alebo si stravu počas tehotenstva strážila, aj keď občas zjedla na čo mala chuť. Až 65,7% opýtaných žien pribralo počas tehotenstva menej alebo presne toľko, koľko odporúčajú lekári, teda 12-15 kg.

 

Aj optimálny  pitný režim v období tehotenstva a dojčenia je slovenským ženám dôverne známy - svoj pitný režim počas dojčenia prirodzene zvýšilo vyše 72% opýtaných. Len cca 16%  opýtaných pilo nedostatočne resp. svoj pitný režim nijako nezvyšovalo (priemerný príjem do 1litra vody denne). V otázke tvorby mlieka (laktácie) majú slovenské mamičky jasno. Až 68,4% opýtaných žien nesúhlasilo s tvrdením, že tvorba mlieka (laktácia) je geneticky daná a nedá sa ovplyvniť pitným režimom a úpravou stravy.

 

Prieskum poukázal na pomerne výraznú absenciu správnych návykov mamičiek pri nastavovaní pitného režimu dojčených detičiek. Pri skúmaní, do akej miery mamičky súhlasia s tvrdením, že bábätkám je možné podávať tekutiny hneď od narodenia, prieskum odhalil, že až jedna tretina opýtaných mamičiek považuje tento mýtus za pravdu a 37 % mamičiek dokonca dáva svojmu dieťaťu vodu od prvého, resp. tretieho mesiaca. Odborníci varujú, že dojčatám do 6. mesiaca života  vodu nie je potrebné dávať.  

 

Zabezpečenie pitného režimu u starších detí podľa prieskumu tiež podlieha mýtom. Viac ako 20% opýtaných mamičiek dáva svojim deťom napiť až vo chvíli, keď si dieťa vypýta piť samo, prípadne zaznamená prvé príznaky smädu, resp. pitnému režimu detí neprikladá veľký význam. V skutočnosti si však malé deti nedokážu vypýtať piť samé a je potrebné im tekutiny ponúkať priebežne, počas celého dňa a nečakať na smäd.

 

 

Výsledky prieskumu ďalej odhalili pomerne alarmujúcu skutočnosť: na Slovensku si až 22% mamičiek myslí, že prevarením vody z vodovodu vzniká dojčenská voda. Pri prevarení sa vo vode ničia prípadné baktérie, neodstránia sa však dusičnany, dusitany a sodík. Dojčenskú vodu Rajec môžete s istotou použiť bez prevárania. Dojčenská voda je iba taká voda, ktorá spĺňa najprísnejšie kritériá. Okrem nízkeho obsahu minerálov je pri nej dôležitý predovšetkým nízky obsah dusičnanov, ktorým sa odlišuje napríklad od vody z vodovodného kohútika. Taktiež sa pri nej zakazuje dezinfekcia akýmikoľvek prostriedkami (chlórom). Je to jediná voda, pri ktorej je zaručené prírodné zloženie.

 

 

MÝTUS 1

Tehotné ženy musia zdvojnásobiť svoj príjem potravy a  majú sa riadiť tehotenskými chuťami, lebo telo najlepšie vie, čo potrebuje a to si vypýta.

 

Podľa Rajec prieskumu prekonaný na: 90%

Moderné slovenské mamičky vedia, že tento mýtus je už dávno prekonaný. Takmer 90% opýtaných tehotných žien a matiek s uvedeným tvrdením nesúhlasilo.

 

 Vyhýbala som sa potravinám, ktoré sa v tehotenstve neodporúčajú, inak som jedla tak ako inokedy, ale viac som pila – vodu“, uviedla jedna z opýtaných mamičiek. Viac ako polovica opýtaných žien (51,2%) dodržiavalo zásady správneho spravovania alebo si stravu počas tehotenstva strážila, aj keď občas zjedla na čo mala chuť. Menej ako tretina (31,4%) sa napríklad v stravovaní počas tehotenstva neobmedzovala vôbec.

 

Výsledky prieskumu naznačujú, že Slovenky sa vo všeobecnosti stravujú zdravo a vyvážene, pretože aj keď z času na čas podľahli tehotenským chúťkam, na ich celkovej váhe sa tieto prehrešky extrémne neodrazili. Práve naopak, 65,7% opýtaných žien pribralo počas tehotenstva menej alebo presne toľko, koľko odporúčajú lekári, teda 12-15 kg.

 

Slovo odborníka

Príjem potravy býva ovplyvňovaný rannými nevoľnosťami v prvom trimestri, avšak v druhom a treťom trimestri sa príjem potravy normalizuje,“ hovorí gynekologička MUDr. Katarína Greksová, a dodáva: „Optimálny nárast váhy v tehotenstve je 12-15 kg, teda  prírastok cca 1-2 kg za mesiac. Denný príjem kalórií by si budúce mamičky mali zvýšiť o 300 kcal.

 

Zabudnite na diéty, hmotnosť vám pomôže udržať aj voda

Optimálnu hmotnosť bez stresu a obmedzovania pomáha udržať aj dostatočný príjem tekutín. Ten je dôležitý nielen kvôli hydratácii organizmu. V tehotenstve je pre budúcu mamičku  nevyhnutná  racionálna a vyvážená strava obsahujúca zeleninu, chudé mäso, sladkovodné ryby, vlákninu, ovocie, ryžu, cestoviny, mliečne výrobky, syry. Príjem potravy by mal byť rozdelený na rovnomerný prísun všetkých dôležitých živín 5 krát denne. Strava má byť bohatá na vápnik, železo, bielkoviny, omega mastné kyseliny  a kyselinu listovú. „V tehotenstve je potrebná vyvážená racionálna strava a dostatočný prísun tekutín. Rozhodne sú zakázané akékoľvek diéty“, hovorí MUDr, Katarína Greksová.

 

MÝTUS 2

Ženy v tehotenstve ani dojčiace mamičky nepotrebujú špeciálnu stravu a úpravu pitného režimu.

                                  

Podľa Rajec prieskumu prekonaný na: 67%

Tvrdenie, že ženy v tehotenstve ani dojčiace mamičky nepotrebujú špeciálnu stravu a úpravu pitného režimu, u oslovených mamičiek neobstálo. Dve tretiny (67%) žien s týmto tvrdením nesúhlasilo v súvislosti so stravou.

 

Všetko, čo mamička zje, ide do materského mlieka – preto je potrebná starostlivo pripravená a plánované strava – bohatá na železo, vápnik, bielkoviny, omega mastné kyseliny. Dojčiaca mamička by mala na úvod dojčenia preferovať najmä chudé, nemastne pripravené mäso, ryžu, zemiaky, cestoviny. Neskôr možno pridať aj zeleninu, opatrne však treba pristupovať k alergénom, ako sú paradajky, vajíčka“, radí gynekologička MUDr. Katarína Greksová.  

 

Hypotenzia je pomerne rozšírený problém u žien a má za následok točenie hlavy, čierňavu pred očami, nevoľnosť alebo omdlievanie. "Tehotné ženy, ktoré nedodržiavajú pitný režim sú hypotenzné /teda majú nízky tlak/, čo spôsobuje závrate až omdlievanie. Omdlievanie nie je ani pre matku ani pre plod nebezpečné, ak nie sú v bezvedomí dlhší čas, a to vplyvom nedostatočného zásobenia mozgu krvou alebo ak nebol pád na zem silný. Pri väčšom páde totiž hrozí riziko potratu“, upozorňuje gynekologička MUDr. Katarína Greksová. Pitný režim pre tehotné ženy je odborníkmi odporúčaný v podobe nízkomineralizovanej vody, čajov, riedených ovocných štiav z domáceho ovocia (napr. jablka).

 

MÝTUS 3

Tvorba mlieka (laktácia) je geneticky daná a nedá sa ovplyvniť pitným režimom a úpravou stravy.

 

Podľa Rajec prieskumu prekonaný na: 70%

Pitnému režimu sa mamičky na Slovensku venujú vzorne a prikladajú mu veľký význam. Svoj pitný režim počas dojčenia zvýšilo  viac ako  72% opýtaných. Len  cca 16%  opýtaných pilo nedostatočne, resp. svoj pitný režim nezvyšovalo (do 1litra vody denne). Až 68,4% mamičiek si myslí, že laktáciu je možné ovplyvniť pitným režimom a úpravou stravy.

 

Dojčiace mamičky musia dbať na pravidelný pitný režim, ktorý je odporúčaný na  2,5 litra + 0,5 litra pre laktáciu (spolu 3 litre denne). Odborníci odporúčajú rozdeliť si príjem tekutín na celý deň a piť maximálne v 2dcl dúškoch.  Aj počas samotného dojčenia je vhodné, aby si mamička dopriala pitný režim, či už v podobe nízkomineralizovanej alebo dojčenskej vody, prípadne čaju stimulujúceho dojčenie. Do pitného režimu dojčiacej mamičky nepatria žiadne kolové nápoje ani nápoje obsahujúce exotické ovocie. „Dojčenie je náročné - pitný režim a strava pomáhajú tvorbe mlieka, dôležitá je však aj trpezlivosť a neustále prikladanie bábätka v pravidelných intervaloch“,  odporúča pediatrička MUDr. Katarína Greksová.

 

MÝTUS 4

Bábätkám je treba podávať pitný režim hneď od narodenia.

 

Podľa Rajec prieskumu prekonaný na: 42%

Pri skúmaní, do akej miery mamičky súhlasia s tvrdením, že bábätkám je možné podávať tekutiny hneď od narodenia, prieskum ukázal, že až jedna tretina opýtaných mamičiek považuje tento mýtus za pravdu a dokonca až 37,8% mamičiek dáva svojmu dieťaťu vodu od prvého, resp. tretieho mesiaca.   

 

Takýto postup rozhodne nie je správny,“ hovorí pediatrička MUDr. Elena Prokopová. Predčasné zavádzanie tekutín do stravy dojčiat vedie k zníženiu frekvencie dojčení a tým i poklesu produkcie mlieka. Optimálne  je dojčiť deti do 6 mesiacov iba materským mliekom – dokonca ani v lete pri horúčavách nie je potrebné dávať vodu, ale radšej častejšie dojčiť. Materské mlieko obsahuje 87% vody, a preto bábätko, dojčené viackrát za deň, zvyčajne iné tekutiny nepotrebuje. Malým množstvom dojčenskej vody je možné pitný režim bábätka doplniť vtedy, ak je kratšie dojčené a dostáva umelú mliečnu výživu. Bábätká by mali za 24 hodín prijať cca 400 – 600ml tekutín (okrem 200 – 700ml vody skrytej v umelom mlieku či príkrmoch). Správny pitný režim svojim bábätkám zabezpečuje až 65,3% mamičiek, ktoré vodu svojim deťom do pitného režimu zaradili až od 6. mesiaca života.

 

Správnemu nastaveniu pitného režimu detí sa budeme vo svojich edukačných aktivitách dôkladne venovať. Výsledky prieskumu v tejto oblasti ukazujú, že ešte stále sú medzi mamičkami udomácnené mýty, ktoré môžu viac či menej negatívne ovplyvniť zdravý vývoj detí“, povedala na margo výsledkov prieskumu Soňa Holíková z Únie materských centier.

 

MÝTUS 5

Dieťa si vypýta piť, keď je smädné.

 

Podľa Rajec prieskumu prekonaný na: 64,6%

„Prekvapilo ma, ako mamičky vnímajú tvrdenie, že si dieťa vypýta piť, keď je smädné,“ povedala MUDr. Elena Prokopová. Až viac ako 20% opýtaných mamičiek  totiž dáva svojim deťom piť až vo chvíli, keď si dieťa vypýta piť samo, prípadne zaznamená prvé príznaky smädu, resp. pitnému režimu detí neprikladá veľký význam.

 

„Dieťaťu treba vodu pravidelne ponúkať, samo si nevie vypýtať, keď je smädné,“ radí  pediatrička MUDr. Elena Prokopová.  Výmena látok v detskom tele prebieha oveľa rýchlejšie než u dospelých, preto  dieťa musí počas dňa rovnomerne prijímať väčšie množstvo vody.

 

Mamičky, ktoré svojim ratolestiam núkajú piť priebežne počas celého dňa, tvorí podľa prieskumu 55% zo všetkých opýtaných.  Viac ako 20% mamičiek  však  podáva pitie deťom až po tom, ako zbadajú u detí príznaky smädu.

 

Čím je človek mladší, tým väčší podiel v jeho tele voda zaberá. Zatiaľ čo u seniorov je to 45% a u dospelých okolo 50%, u detí je percento vody v tele oveľa vyššie – u dojčiat dosahuje až 85%. Z tohto dôvodu je detské telíčko oveľa citlivejšie na nedostatok tekutín a  veľmi rýchlo sa dehydruje.

 

MÝTUS 6

Dojčenská voda môže byť akákoľvek čistá voda a prevarením vody z vodovodu sa z nej stáva dojčenská voda.

 

Podľa Rajec prieskumu prekonaný na: 80%

Špecifickosť a jedinečnosť dojčenskej vody si uvedomuje 80,6% mamičiek.

 

Dojčenskú vodu pozná takmer 100% mamičiek a skoro 60% ju používa pre svoje dieťa, z toho 16,1% používa výlučne dojčenskú vodu a žiadnu inú. Mamičky, ktoré používajú dojčenskú vodu, sa vo viac ako v 12% zhodli na tom, že dojčenská voda je najkvalitnejší zdroj vody ako pre dieťa, tak pre ženu. Obľúbenosť dojčenskej vody podčiarkuje aj dobrá manipulácia s ňou – voda je dostupná všade, kam si ju mamička so sebou vezme a ak je to označené na obale, nie je potrebné ju prevárať.

 

Výsledky prieskumu však odhalili pomerne závažnú skutočnosť: 22% mamičiek si myslí, že prevarením vody z vodovodu sa stáva dojčenská voda. V skutočnosti je stále skoro 17% mamičiek používajúcich iba prevarenú vodu z vodovodu pre svoje deti.

 

„Prevarená voda z vodovodu nie je v žiadnom prípade náhradou za dojčenskú vodu. Prevarením sa síce môžu zničiť niektoré baktérie, ale nemení sa chemické zloženie vody, a teda ani obsah minerálov a dusičnanov v nej. Dokonca ani filtre na vodovode nemenia chemické zloženie vody“, upozorňuje MUDr. Elena Prokopová.

 

Prieskum ukázal, že jedna tretina opýtaných dojčenskú vodu nekupuje vôbec a z toho 42% uvádza ako dôvod to, že majú doma kvalitnú vodu z vodovodu. Dojčenská voda je však iba taká voda, ktorá spĺňa sériu prísnych kritérií. U dojčenskej vody je okrem nízkeho obsahu minerálov dôležitý predovšetkým nízky obsah dusičnanov, ktorým sa odlišuje napríklad od vody z vodovodného kohútika. Taktiež sa pri nej zakazuje dezinfekcia akýmikoľvek prostriedkami (chlórom). Je to jediná voda, pri ktorej je zaručené prírodné zloženie. Ak nie je stabilizovaná oxidom uhličitým, môžete ju bez obavy použiť bez prevárania.

 

 



©2016 Fornet. Všetky práva vyhradené.