Láska ide cez žalúdok II.
Autor(ka) : Kristína Farkašová
Dátum a čas : 25.5.2001 03:00
Kategória : Štýl
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...

Navždy štíhla?
Po jedle nesiahame iba z túžby po vášnivej noci. Prvé mesiace stáleho partnerstva sú časom dokonalej symbiózy. Vynikajúco sa k sebe hodíme, chceme byť iba spolu, vo dvojici, nechce sa nám nikde chodiť, radšej sa obložíme dobrotami v posteli a pustíme si telku. K programu si pridáme oriešky a keksíky. Psychológovia tomu hovoria syndróm usadenia. Má však aj určité úskalia. Žena sa cíti byť svojim partnerom istá a prestáva dbať o svoj vzhľad. Zriedkavejšie chodí ku kaderníkovi, kozmetičke, popúšťa si uzdu aj v jedení – a priberá.

Po ôsmich rokoch manželstva a dvoch tehotenstvách, o desať rokov staršia ako keď sa spoznali, naozaj žena málokedy vyzerá ako toľko obdivované manekýnky a herečky, ktoré sú za svoj vzhľad platené a preto patrí do ich náplne práce starať sa o seba. Keď zostarnú alebo stlstnú neobjavia sa viac na stránkach časopisov.
Stáva sa, že jedením potláčame svoje frustrácie. Veľké brucho býva často znakom manželských problémov a nedostatku sexu.
Žena chodí po dome v starých džínsoch, objedá sa slanými tyčinkami a on prichádza z práce čoraz neskôr. Potom sa prizná, že je znechutený z nebezpečne rastúcej hmotnosti svojej manželky. Pritom sa nedokáže vzdať neskorých večerí a mlsania pri televízore. Veď on predsa s váhou nemá problémy. Ani jeden nehľadá východisko a postupne sa od seba vzďaľujú. Najlepšia rada v takomto prípade je: zmôcť sa na úprimnosť. Ak má muž rád neskoré večere, vysvetlite mu, že vy tú svoju zjete skôr a budete mu robiť spoločnosť, ale jesť už iba šalátik. Takisto sa s partnerom skúste porozprávať o zmene stravy. Príliš tučné jedlá oslabujú pohlavný pud. V „ľúbostnej diéte“ treba obmedziť výrobky bohaté na rastlinné tuky. Hot-dogy a hamburgery zle vplývajú na srdcovocievny systém a u mužov znižujú hladinu testosterónu.

Ľúbte, ale nepriberajte
Jedzte päťkrát denne. Najbohatšie by mali byť raňajky, desiata symbolická, obed o čosi menší, na olovrant ovocie a večera minimálna a nie neskôr ako o 19,00 hod.
Pri každom jedle sa usilujte o čo najväčšiu rôznorodosť produktov.
Vyhýbajte sa kombinovaniu uhľohydrátov a tuku (napr. cestoviny alebo zemiaky s omáčkou).
Ak máte radi uhľohydrátové potraviny, uprednostňujte tmavý chlieb a pečivo, ryžu natural.
Mäso jedzte maximálne dvakrát týždenne, v ostatné dni hydinu a ryby.
Namiesto tuku používajte slnečnicový alebo olivový olej.
Jedzte veľa zeleniny a ovocia, ale nezabúdajte, že ovocie je tiež kalorické.
Nesiahajte po jedle keď ste stresovaná, unavená, nahnevaná.
Je vhodné obmedziť aj alkohol, pretože je kalorický. Ak ho pijete, potom najlepšie počas jedla alebo po ňom. Pred jedením príliš povzbudzuje apetít, pretože zvyšuje vylučovanie tráviacich štiav.


©2016 Fornet. Všetky práva vyhradené.