MZ SR zvyšuje riziká zdravotných a ekonomických problémov
Autor(ka) : Petra
Dátum a čas : 10.3.2012 00:00
Kategória : Zdravie
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...

Ministerstvo zdravotníctva pacientom zrušilo úhradu vysoko účinného a jedinečného lieku na chronické žilové ochorenie. Výdavky pacientov na tento liek tak dosiahnu spolu viac ako 16 miliónov eur ročne. Neexistuje pritom žiadne generikum ani iný alternatívny liek, ktorý by poisťovne aspoň čiastočne uhrádzali. Napriek zásadnému nesúhlasu popredných odborníkov, dôkazom z klinických štúdií i medzinárodne uznávaným odporúčaniam racionálnej liečby MZ SR svoje rozhodnutie potvrdilo.

Ministerstvo zdravotníctva pacientom zrušilo úhradu vysoko účinného a jedinečného lieku na chronické žilové ochorenie. Výdavky pacientov na tento liek tak dosiahnu spolu viac ako 16 miliónov eur ročne. Neexistuje pritom žiadne generikum ani iný alternatívny liek, ktorý by poisťovne aspoň čiastočne uhrádzali. Napriek zásadnému nesúhlasu popredných odborníkov, dôkazom z klinických štúdií i medzinárodne uznávaným odporúčaniam racionálnej liečby MZ SR svoje rozhodnutie potvrdilo.

Ministerstvo zdravotníctva v roku 2011 schválilo vyhlášku č. 434/2011, podľa ktorej niektoré lieky presunulo zo zoznamu kategorizovaných liekov do zoznamu liečiv určených na doplnkovú a podpornú liečbu, čím sa ťarcha doplatkov presunula zo zdravotných poisťovní na pacientov. MZ SR vo vyhláške tvrdí: „Ide o lieky, ktoré na základe analýzy ministerstva a Všeobecnej zdravotnej poisťovne možno považovať za neúčelné, nakoľko v mnohých prípadoch ide o liečivá obsolentné, bez dostatočne preukázaných dôkazov o klinickej účinnosti (klinické skúšky na princípoch medicíny založenej na dôkazoch).“ 

Už od novembra odborníci upozorňovali, že niektoré preradené liečivá predstavujú jedinečnú liečbu závažných ochorení a nemajú žiadnu generickú náhradu ani inú alternatívu, ktorá by bola hradená zdravotnými poisťovňami, preto je tento krok iracionálny a nepodložený. Ide najmä o liečbu chronického žilového ochorenia (CHVO), ktoré na Slovensku postihuje až 60 % populácie. Podľa slovenských i medzinárodne platných odporúčaní (guidelines) pre liečbu chronických žilových ochorení by mali pacienti užívať liek mikronizovaný diosmín, ktorý je v súčasnosti najúčinnejším liečivom na CHVO podľa kritérií medicíny založenej na dôkazoch (Evidence Based Medicine). Je to moderné a vysoko účinné venofarmakum, ktoré zlepšuje žilový krvný obeh aj pri najzávažnejších formách ochorenia, pôsobí proti opuchu, zápalu, bolesti, i ďalším prejavom CHVO. Dokázateľne urýchľuje hojenie vredov predkolenia, reparačné procesy po operáciách žíl, znižuje spotrebu analgetík, znižuje celkové náklady na liečbu a urýchľuje návrat pacientov do pracovného procesu. Tento liek sa však podľa novej vyhlášky napriek svojej jedinečnosti a mimoriadnej účinnosti dostal na zoznam doplnkových a pomocných liečiv. Už doterajšia úhrada poisťovní[1] ho pritom robila pre mnohých pacientov takmer nedostupným, no teraz by si mali priplácať na každé balenie lieku o ďalších 4,67 eur viac. Podľa predpokladov zaň tak pacienti spolu ročne zaplatia 16 - 17 miliónov eur z vlastnej peňaženky, čo je takmer o 6 miliónov eur viac, ako doteraz. Preto odborníci[2] vyjadrili svoj zásadný nesúhlas a apelovali na MZ SR, aby zaradenie mikronizovaného diosmínu a jeho kombinácií do zoznamu prehodnotilo. Písali odborné stanoviská, snažili sa o diskusiu, argumentovali, dokladali nespočetné výsledky štúdií, upozorňovali na príklady zo zahraničia, kde podobný krok spôsobil vysoký nárast nákladov na hospitalizácie a liečbu komplikácií nedostatočne liečeného žilového ochorenia. No MZ SR ich odborné názory a skúsenosti odignorovalo, ich stanovisko bez diskusie zamietlo a rozhodnutie potvrdilo so zdôvodnením: „Po posúdení predložených vyjadrení dospelo MZ SR k záveru, že vyradením lieku zo zoznamu kategorizovaných liekov nie je spochybnená účinnosť lieku ani bezpečnosť lieku. Liečivá obsiahnuté v lieku sú súčasťou zoznamu liečiv určených na podpornú alebo doplnkovú liečbu, čo znamená, že liek nespĺňa zákonom ustanovené kritériá kategorizácie liekov.“ Na jednej strane teda MZ SR nespochybňuje účinnosť lieku, no na druhej strane udáva, že nespĺňa podmienky potrebné ani na čiastočnú úhradu zdravotnými poisťovňami.

Odborníci sú rozčarovaní a pýtajú sa - aké kritériá vlastne rozhodujú o liečbe pacientov na Slovensku? Prečo MZ SR nerešpektuje odborné názory, klinickú prax, dôkazy klinických štúdií ani medzinárodne uznávané odporúčania liečby? Závažné formy CHVO predstavujú nezanedbateľný medicínsky a socio-ekonomický problém. Zaradenie mimoriadne efektívneho lieku do zoznamu liekov neuhrádzaných zo zdravotného poistenia nerešpektuje zásady účelnej farmakoterapie, prináša zdravotné a ekonomické riziká pre pacientov, ako aj reálny predpoklad zvýšenia výdavkov na hospitalizácie a liečbu závažnejších foriem a komplikácií nedostatočne liečeného ochorenia. Kto má z tohto rozhodnutia prospech a na základe čoho ho vlastne MZ SR opätovne potvrdilo?



[1] Úhrada lieku v roku 2011: 5,52 eur poisťovňa, 11 eur pacient

[2] Svoj zásadný nesúhlas a odborné námietky adresovali MZ SR odborníci zo Slovenskej angiologickej spoločnosti, Slovenskej spoločnosti cievnej chirurgie, Slovenskej asociácie aterosklerózy i Slovenskej internistickej spoločnosti



©2016 Fornet. Všetky práva vyhradené.