Nepodceňujte bolesť nôh! Je prvým varovným signálom ochorenia žíl.
Autor(ka) : Gabika
Dátum a čas : 5.3.2012 00:00
Kategória : Zdravie
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...

Bolesť, pocit ťažkých nôh, opuchy. Na prvý pohľad banálne a neraz ignorované ťažkosti, ktoré pacienti uvádzajú najčastejšie v súvislosti s rozvíjajúcim sa chronickým žilovým ochorením (CHVO), ktoré trápi takmer 60% slovenskej populácie a stáva sa nechceným celoživotným údelom. Aby počiatočné problémy neprerástli do štádií, ktoré si vyžadujú radikálne a invazívne riešenia, musíme sa naučiť svoje nohy počúvať a brať vážne signály, ktoré nám vysielajú.

Bolesť, pocit ťažkých nôh, opuchy. Na prvý pohľad banálne a neraz ignorované ťažkosti, ktoré pacienti uvádzajú najčastejšie v súvislosti s rozvíjajúcim sa chronickým žilovým ochorením (CHVO), ktoré trápi takmer 60% slovenskej populácie a stáva sa nechceným celoživotným údelom. Aby počiatočné problémy neprerástli do štádií, ktoré si vyžadujú radikálne a invazívne riešenia, musíme sa naučiť svoje nohy počúvať a brať vážne signály, ktoré nám vysielajú.

 

Boleli vás niekedy nohy po celodennom sedení či státí v práci alebo len tak, bez zjavnej príčiny? Ak áno, s veľkou pravdepodobnosťou sa hlásia o slovo práve vaše žily. Aj keď ste na svojich nohách nespozorovali žiadne iné príznaky ako sú napríklad viditeľné modré žilky, patríte do skupiny viac ako 20% pacientov, u ktorých sa prejavilo prvé štádium chronického žilového ochorenia ľudovo nazývaného i kŕčové žily. Nedávne výskumy dokázali, že za bolesť, ktorú pacienti pociťujú v oblasti nôh, sú zodpovedné tzv. C-nociceptory, ktoré sa aktivujú pri vzniku lokálnych zápalov ciev. Analgetiká problém nevyriešia, pocit bolesti iba potlačia, čím sa zvyšuje riziko vzniku komplikácií spojených s rozširujúcim sa zápalom.

Poukázať na závažnosť chronického žilového ochorenia je cieľom tretieho ročníka projektu Dni zdravých žíl, ktorý sa tento rok uskutoční v období od 13. do 30. marca v takmer 800 ambulanciách všeobecných lekárov po celom Slovensku. Zámerom projektu je naučiť pacientov neignorovať prvé príznaky, zachytiť čo najviac počiatočných štádií a pacientov trpiacich závažnejšími štádiami odporučiť priamo k špecialistom – angiológom a cievnym chirurgom.

Minulý rok sa projektu Dni zdravých žíl zúčastnilo 2444 pacientov, pričom výsledky sú viac ako alarmujúce. Ukázali, že 8 z 10 pacientov trpí chronickým žilovým ochorením a až tri štvrtiny pacientov ostáva neliečených! Tieto výsledky svedčia o tom, že zvyšovanie informovanosti a budovanie zodpovedného prístupu pacientov k svojmu zdraviu sú mimoriadne dôležité.

„Málokto si uvedomuje, že CHVO je závažné celoživotné, zápalové progresívne ochorenie. Jeho počiatočné štádiá berie väčšina pacientov na ľahkú váhu alebo ich úplne ignoruje. Projekt Dni zdravých žíl sa snaží upozorniť na spoločenskú závažnosť tohto ochorenia, ktoré je celosvetovým problémom s neustálym vzostupom počtu pacientov. Kľúčom k zabráneniu prechodu ochorenia do vyšších štádií je skorá diagnostika a následne systematická a efektívna protizápalová liečba,“ uviedol MUDr. Peter Lipták zo Slovenskej spoločnosti všeobecného praktického lekárstva SLS, ktorá prebrala nad projektom záštitu.

Nakoľko práve všeobecní lekári zohrávajú dôležitú úlohu pri diagnostike najrannejších štádií ochorenia, kampaň prebehne v ambulanciách všeobecných lekárov, kde budú mať pacienti možnosť dozvedieť sa viac o chronickom žilovom ochorení prostredníctvom individuálneho poradenstva a edukačných materiálov.  



©2016 Fornet. Všetky práva vyhradené.