Mobilná zdravotná starostlivosť môže ušetriť miliardy. emporia Telecom vie, ako na to.
Autor(ka) : Lenka
Dátum a čas : 2.3.2012 00:00
Kategória : Koktail
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...

Až 4,4 miliardy eur ročne sa dá v celosvetovom meradle ušetriť zavedením mobilnej zdravotnej starostlivosti, známej tiež ako mHealth. Tá zároveň užívateľom so zdravotnými problémami prináša komfort a bezpečie, čím výrazne zvyšuje úroveň zdravotnej starostlivosti. Vyplýva to zo štúdie amerického výskumného inštitútu Juniper Research. Narastajúcu dôležitosť mHealth si uvedomuje rakúska spoločnosť emporia Telecom. Tá teraz uvádza telefón SAFETYpremium, ktorý je určený práve na poskytovanie mobilnej zdravotnej starostlivosti.

Až 4,4 miliardy eur ročne sa dá v celosvetovom meradle ušetriť zavedením mobilnej zdravotnej starostlivosti, známej tiež ako mHealth. Tá zároveň užívateľom so zdravotnými problémami prináša komfort a bezpečie, čím výrazne zvyšuje úroveň zdravotnej starostlivosti. Vyplýva to zo štúdie amerického výskumného inštitútu Juniper Research. Narastajúcu dôležitosť mHealth si uvedomuje rakúska spoločnosť emporia Telecom. Tá teraz uvádza telefón SAFETYpremium, ktorý je určený práve na poskytovanie mobilnej zdravotnej starostlivosti.

 

„Masívne zavedenie služieb v oblasti mHealth by ročne mohlo znížiť  výdaje na zdravotníctvo o miliardy eur. Tieto finančné prostriedky pritom často v napätých rozpočtoch na zdravotnú starostlivosť chýbajú," komentuje výsledky štúdie Michael Rabenstein, ktorý má v spoločnosti emporia Telecom na starosti oblasť služieb a inovácií. „Štúdia odhalila päť kľúčových súčastí mobilnej zdravotnej starostlivosti, ktoré konečné úspory najviac ovplyvňujú. Sú to predovšetkým mapovanie a správa liečby chronicky chorých, upozorňovanie pacienta na pravidelné užívanie liekov, mobilná asistencia pacientovi v prípade núdze, jednoduchá dostupnosť informácií o zdravotnom stave a služby pre podporu telesného a duševného zdravia,“ dodáva Rabenstein.

 

Autori štúdie konštatovali, že úspešné zavedenie služieb mHealth je podmienené  schopnosťou koncových užívateľov porozumieť mobilným telefónom a príslušným aplikáciám. „Potenciál poskytovania mobilnej zdravotnej starostlivosti si plne uvedomujeme a požiadavky jeho koncových užívateľov v maximálnej možnej miere rešpektujeme," vysvetľuje Eveline Pupeter-Fellner, generálna riaditeľka emporia Telecom, a dodáva: „Na veľtrhu Mobile World Congress 2012 v Barcelone sme preto predstavili prístroj emporiaSAFETYpremium – priekopnícky model moderného mobilného telefónu pre použitie v oblasti mHealth. Prináša funkcie, ktoré zákazníci požadujú a pritom je ľahko ovládateľný.“

„Mobilné zdravotnícke služby  mHealth sú dôležitou témou, nad ktorou by sa mali zamýšľať všetci súčasní výrobcovia mobilných telefónov. So vzrastajúcim vekom populácie bude jeho význam  narastať i naďalej," uzatvára Eveline Pupeter-Fellner. Okrem nového telefónu dokazuje odhodlanie spoločnosti emporia taktiež trojica hier, ktorá trénuje mozog, čím napomáha predchádzaniu stareckej demencie. Hry sa postupne stanú súčasťou telefónov emporia.

 

Emporia SAFETYpremium

 

Novinka na prvý pohľad zaujme elegantným dizajnom, rozmernou klávesnicou, bočnými tlačidlami pre ovládanie najčastejšie používaných funkcií a vysoko kontrastným farebným displejom s výbornou čitateľnosťou. Tieto vlastnosti uľahčujú používanie prístroja užívateľom všetkých vekových kategórií. Prístroj je vybavený lokalizáciou GPS a v prípade núdze dokáže poslať SMS s aktuálnou adresou majiteľa alebo označiť jeho súradnice na mape.

 

Samozrejmosťou je núdzové tlačidlo, po ktorého stlačení telefón zaháji bezpečnostnú procedúru vytáčania piatich vopred definovaných telefónnych čísel. Funkciu núdzového volania možno tiež spustiť vzdialene z unikátnych náramkových hodiniek. Neoceniteľnou pomôckou pre ľudí so zdravotnými problémami predstavuje inteligentný systém upozornení na užitie liekov. Jedinečná je aj trojica hier pre zlepšenie pamäti  a trénovanie mentálnej kondície mozgu, ktoré boli vyvinuté v spolupráci so spoločnosťou Plejaden. Tá sa už viac ako desať rokov špecializuje na boj so stareckou demenciou.

 

mHealth


mHealth alebo mobile health označuje poskytovanie zdravotnej starostlivosti či monitorovanie a odovzdávanie informácií o zdravotnom stave pacientov prostredníctvom mobilných zariadení (mobilných telefónov, smartfónov, PDA, tabletov). Svoje využitie má mHealth tiež v oblasti prevencie a rozvoja informovanosti o fyzických i duševných chorobách.



©2016 Fornet. Všetky práva vyhradené.