Neplatiť partnerove dlhy po rozvode je zložité, ale možné
Autor(ka) : Lenka
Dátum a čas : 7.2.2012 00:00
Kategória : Štýl
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...

Ukončenie manželstva so sebou prináša aj menej príjemné situácie či komplikácie. Jednou z nich je otázka, či bude musieť jeden z manželov splácať po rozvode partnerove úverové dlhy. Treba mať na mysli, že aj záväzky patria do tzv. bezpodielového vlastníctva manželov. Je preto dobré ešte pred rozvodom uzavrieť dohodu o vysporiadaní spoločného majetku, ktorá jasne stanoví, komu aký majetok po rozvode pripadne a kto bude čo splácať.

Ukončenie manželstva so sebou prináša aj menej príjemné situácie či komplikácie. Jednou z nich je otázka, či bude musieť jeden z manželov splácať po rozvode partnerove úverové dlhy. Treba mať na mysli, že aj záväzky patria do tzv. bezpodielového vlastníctva manželov. Je preto dobré ešte pred rozvodom uzavrieť dohodu o vysporiadaní spoločného majetku, ktorá jasne stanoví, komu aký majetok po rozvode pripadne a kto bude čo splácať.

 

Pokiaľ úverová zmluva vznikla počas trvania manželstva, záväzky z nej vyplývajúce patria spravidla do tzv. bezpodielového spoluvlastníctva manželov. Podpísal ju síce iba jeden z nich, ale záväzky plnia manželia spoločne a nerozdielne, každý teda za dlh zodpovedá v plnej výške. Toto je potrebné si uvedomiť a nespoliehať sa na to, že keď úver uzavrel a doteraz splácal manžel, bude tomu tak aj naďalej.

 

Aby sa bývalí manželia vyhli nedorozumeniam, odporúčam, aby ešte pred rozvodom uzavreli dohodu o vysporiadaní ich spoločného majetku. V nej si jasne stanovia, čo si kto vezme a čo kto bude splácať,“ hovorí analytik finančnej spoločnosti Home Credit, Michal Kozub a dodáva: „Akékoľvek dokumenty je potrebné spisovať s právnikom a nechať si ich notársky overiť. Základom však ostáva dohoda a ochota túto situáciu riešiť.“

 

Jedinou výnimkou by bola situácia, ak by si niektorý z manželov zobral úver počas trvania manželstva proti vôli druhého manžela. Takýto prípad je však na súde pomerne zložité dokázať. Všeobecne však platí, že klientom finančnej spoločnosti je ten, kto podpísal úverovú zmluvu. S ním bude inštitúcia po rozvode komunikovať a prípadne ho kontaktovať pokiaľ nebude splácať. 

 

Ak sa ocitnete v situácii, v ktorej ste nútení splácať úverové dlhy svojho bývalého partnera, odporúčame vám:

  1. Okamžite komunikovať s veriteľom – bankou, úverovou spoločnosťou.
  2. Zistiť u veriteľa, či si môžete dočasne odložiť splátky alebo ich výšku aspoň znížiť.
  3. Zažiadať o predĺženie úveru, pokiaľ je to u vášho veriteľa možné.
  4. Zrevidovať svoj rodinný rozpočet a pokúsiť sa usporiť. Napríklad káblovka, vysokorýchlostný internet alebo drahý telefónny paušál nie sú nutné výdavky a môžu pokryť jednu mesačnú splátku.

 



©2016 Fornet. Všetky práva vyhradené.