Vitajte vo svete Václava Berku
Autor(ka) : Peter
Dátum a čas : 3.2.2012 00:00
Kategória : Koktail
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...

Keď sa reč zvrtne na zlatý mok, jeho oči sa rozžiaria a srdce sa silno rozbúši. Pútavé príbehy, legendy a atraktívne diskusie nepoznajú konca a vy máte pocit, že v jeho živote sa deň začína aj končí vždy tou istou témou – jeho láskou, teda najstarším nápojom ľudstva. Tento milujúci manžel a otec má však svoje priority jasne zadefinované a jeho celoživotnej vášni patrí až druhá priečka. Vitajte vo svete Václava Berku, staršieho obchodného sládka Plzenského Prazdroja a svetovo uznávaného odborníka v oblasti pivovarníctva.

Keď sa reč zvrtne na zlatý mok, jeho oči sa rozžiaria a srdce sa silno rozbúši. Pútavé príbehy, legendy a atraktívne diskusie nepoznajú konca a vy máte pocit, že v jeho živote sa deň začína aj končí vždy tou istou témou – jeho láskou, teda najstarším nápojom ľudstva. Tento milujúci manžel a otec má však svoje priority jasne zadefinované a jeho celoživotnej vášni patrí až druhá priečka. Vitajte vo svete Václava Berku, staršieho obchodného sládka Plzenského Prazdroja a svetovo uznávaného odborníka v oblasti pivovarníctva.  

 

Počas svojej vyše 40-ročnej kariéry prešiel všetkými technologickými stupňami na rôznych pozíciách v pivovare, ktorému zasvätil takmer celý svoj život. Ako sladovnícky majster pivo varil a prikladal tak odbornú ruku k dielu, aby si ho mohli vychutnávať milióny ľudí po celom svete. Neskôr začal dbať o to, aby sa pivo Pilsner Urquell, ktoré chutí najlepšie čerstvo uvarené v pivovare, dostalo ku spotrebiteľovi v čo najlepšej kvalite a čo najkratšom čase. V roku 2005 vytvoril a vyškolil vlastný tím odborníkov, s ktorými na dennej báze kontroluje a vzdeláva jednotlivé medzičlánky reťazca výroba, preprava a čapovanie  piva, na ktorého konci čaká spokojný fajnšmeker. Jeho životným poslaním je udržiavanie odkazu a tradície, ktorá tu jestvuje už 170 rokov a vďaka ktorej je svet bohatší o unikátny pôžitok.     

 

Smetiar ani kozmonaut

 

Môj život je kompletne spojený s pivovarom. Dostal som sa do neho už ako dieťa, brával ma tam môj otec, ktorý v Prazdroji pracoval, a v sladovni pôsobil aj môj dedko. Najviac ma vtedy fascinovali pivničné priestory, pretože v nich bolo v lete nádherne zima. Videl som tam obrovské množstvo sudov, čo ma natoľko zaujalo, že mi bolo úplne jasné, že sa vydám v šľapajach svojho otca. Myslím, že pre mňa nebola iná cesta. Nikdy som totiž nechcel byť ani kozmonautom, ani smetiarom. Procesy kvasenia som študoval na priemyselnej aj vysokej škole, takže by sa dalo povedať, že ma pivo sprevádza celým mojím životom. V roku 1971 som si ako brigádnik uvaril v  pivovare svoju prvú várku... a odvtedy sa to už nezastavilo. Jednoducho vznikla veľká láska,“ prezrádza Václav Berka.

 

Keď štamgast cvičí hostinského...

 

Pivo Pilsner Urquell má opustiť brány pivovaru čo najrýchlejšie a čím skôr má byť aj vypité. Na svojej ceste by malo prejsť čo najmenšími teplotnými rozdielmi, v samotnej prevádzke má byť skladované v optimálnych podmienkach a, samozrejme, veľmi dôležitý je spôsob podávania a servírovania finálnemu zákazníkovi. Dôležitá je aj starostlivosť o čapovacie zariadenia a nemenej kľúčový je odborne školený personál. Ako sám Berka hovorí – „pokaziť dobrú chuť zlatého moku je veľmi ľahké, a preto tomu treba prikladať patričnú váhu. Platí heslo, ktoré používal môj otec aj môj dedko – sládok pivo síce varí, ale hostinský pivo robí, a preto je dôležité, aby jeho chuť nepokazil a naservíroval ho s úsmevom a ochotou aj svojim štamgastom.“ Slúžia na to aj rôzne vzdelávacie programy, ktoré so svojím tímom dennodenne organizuje. „Okrem školení, ktoré realizujeme v našom pivovare, samozrejme, vzdelávame aj majiteľov prevádzok priamo v ich podniku. Okrem personálu však pozveme aj niekoľko pivných znalcov zo samotných prevádzok, ktorí sa na takomto školení zúčastnia. Tí potom sledujú všetko, čo personál učíme, a stávajú sa tak našou predĺženou rukou pri kontrole a dodržiavaní všetkých zásad a štandardov, ktoré sú pre starostlivosť o pivo Pilsner Urquell a jeho podávanie kľúčové. Keď potom napríklad výčapník nejakým iným spôsobom manipuluje so zariadením alebo prinesie pivo v nesprávnom pohári či zle vychladené, tak ho konfrontujú s informáciou, že pán Berka predsa hovoril niečo úplne iné a vytvárajú tým správny tlak z tej druhej strany. A o to nám presne ide,“ dodáva Berka.

 

Chlieb náš každodenný

 

Pivo  je ako chlieb. Človek sa chleba nikdy nepreje, pretože dobrý chlieb môže jesť každý deň. A to isté platí aj pre kvalitné pivo. Samozrejme, v rámci istých zásad zodpovednej konzumácie alkoholu,“ vtipne poznamenáva Berka. Pri otázke, či mu väčšina známych a priateľov jeho „povolanie snov“ závidí, sa len jemne pousmeje a potvrdí, že istá forma kamarátskeho podpichovania určite existuje. Starší obchodný sládok však striktne rozlišuje ochutnávky, ktoré absolvuje pri výkone svojej práce, keď ide zväčša len o malé dúšky degustačného charakteru, a posedenie pri pive s priateľmi, počas ktorého si zas úplne iným spôsobom dokáže vychutnať svoj milovaný zlatý plzenský mok.

 

Spoznávanie nových chutí pritom patrí k jeho práci. „Ochutnávka tých najrozličnejších pív rozširuje môj prehľad o tom, čo všetko svetový trh ponúka,“ prezrádza. Nikdy z jeho úst však nebudete počuť negatívne slová kritiky ani na tie naozaj „menej podarené“ druhy pív, pretože si váži každého, kto zlatý mok varí. Ako pravý majster remesla totiž veľmi dobre vie, čo všetko sa za týmto procesom skrýva. Nebráni sa ani ochutnávke vína či iných druhov nápojov, ale vždy sa rád vráti k svojej 170 rokmi overenej plzenskej klasike.     

 

Košický pivný ošiaľ

 

Pri príležitosti otvorenia nových tankových prevádzok s nepasterizovaným pivom Pilsner Urquell absolvoval Václav Berka trojdňové turné po vybraných podnikoch v Košiciach, kde sa s ním mali možnosť stretnúť praví znalci a milovníci zlatého moku z Košíc a okolia. Počas troch dní tak navštívil pub U kohúta, Camelot aj Pilsner Urquell Pub. „Pivná komunita tu veľmi rýchlo napreduje a ja som veľmi pozitívne prekvapený jej vysokou úrovňou. Sú tu ľudia ako napríklad Peter Škripko, slovenský majster v čapovaní Pilsner Urquell a druhý vicemajster sveta, ktorí sú pre túto tému priam zapálení a ktorí toho robia veľmi veľa vo výchove a vzdelávaní svojich štamgastov. Diskutovať s nimi je potom naozaj radosť.“

 

 

Zdravá konkurencia

 

Vysokú úroveň pivnej kultúry v Košiciach potvrdzuje aj niekoľko kultových tankových prevádzok – pub U kohúta, Camelot a Pilsner Urquell Pub. Napriek tomu, že sa nachádzajú v pomerne malej vzdialenosti, každá z nich má svojich vlastných štamgastov, ktorí si potrpia na niečo odlišné. „Naši hostia presne vedia, čo chcú, ako to chcú mať načapované, dokonca si vyberajú ešte aj pohár. Keď sa rozšírilo, že sme začali ponúkať tankovú nepasterizovanú Plzeň, do veľkej miery sa to odzrkadlilo aj na našej návštevnosti. My sa aj kontinuálne snažíme vzdelávať našich hostí aj personál, aby mali dostatok informácií o tom, prečo je toto pivo také jedinečné. Našou pridanou hodnotou je aj veľká letná terasa a, samozrejme, pravidelné koncerty živej hudby, ktoré u nás organizujeme,“ prezrádza Zuzana Dutkovičová, prevádzkarka pubu U kohúta.

Aktuálny majster Slovenska a druhý vicemajster sveta v čapovaní piva Peter Škripko opisuje špecifiká svojej prevádzky Camelot s úsmevom na tvári: „Ja to beriem ako poslanie a mojím cieľom je vychovať si svojich štamgastov. Trávim tu preto veľmi veľa času a spolu s mojimi kolegami sa ich snažíme čo najviac zasvätiť do všetkých tajov pivnej kultúry. Viacerí hostia majú u nás napríklad svoje vlastné poháre s menovkami a celý podnik dýcha svojou vlastnou pivnou atmosférou. Veľmi veľa našich hostí tvoria ľudia, ktorí sú v Košiciach na návšteve – či už vo svojom voľnom čase, alebo pracovne. Viacerí z nich sa k nám pravidelne vracajú. A práve to je aj naša cieľová skupina, na ktorú zameriavame náš marketing. Ja dokonca niektorých našich hostí aj posielam, aby skúsili tankové pivo Pilsner Urquell aj v ďalších dvoch košických prevádzkach, a potom som rád, keď sa vrátia k nám kvôli našej osobitej atmosfére a prístupu.“   

 

Rocková hviezda

 

Košická návšteva Václava Berku sa stretla v pivnej komunite s obrovským ohlasom. Spokojní tak boli nielen samotní majitelia prevádzok, ale najmä aj nadšení hostia. Pri pohľade na záujem milovníkov zlatého moku, ktorí sa ako rockoví fanúšikovia na koncerte svojho idolu nevedeli nabažiť jeho prítomnosti a zahŕňali ho stovkami otázok,  môžem s istotou povedať, že svet Václava Berku je bohatý a vzrušujúci.



©2016 Fornet. Všetky práva vyhradené.