Vitamíny
Autor(ka) : Kristína Farkašová
Dátum a čas : 27.12.2000 02:00
Kategória : Výživa
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...

Jedlo je naším liekom aj jedom. Nositeľom našej energie, ale aj duševného stavu. Preto sa postupne pozrieme na to, čo všetko sa nám s jedlom dostáva do tela a čo to tam spôsobuje. Začneme vitamínmi.



Možno ste už aj vy zistili, že aj drobné zmeny stravovacích návykov môžu zmeniť váš zdravotný stav a tým aj vašu náladu a postoj k životu. Kedysi som mala priateľku, ktorá ma unavovala tým, že sa jej nikdy nič nepáčilo, vo všetkom videla niečo zlé, nič sa jej nechcelo robiť. Keď som sa posťažovala mojej babičke, povedala mi. „ Mala by jesť menej mastného mäsa, zle jej fungujú šťavy, málo pije a preto je taká.“ Ako správna puberťáčka som to považovala za starecké bludy, dnes však viem, že to bola pravda. Eva, tak sa priateľka volala, sa neskôr vydala do Španielska, kde sa začala inak stravovať a dnes je z nej veľmi milý optimistický človek. Z čoho jasne vyplýva, že jedlo je naším liekom aj jedom. Nositeľom našej energie, ale aj duševného stavu. Preto sa postupne pozrieme na to, čo všetko sa nám s jedlom dostáva do tela a čo to tam spôsobuje. Začneme vitamínmi.

Vitamín A

Je dôležitý najmä pre dobrý vzhľad pokožky, udržuje v dobrom stave sliznice dýchacej, tráviacej a močovej sústavy a chráni ich pred vysychaním, čím predchádza vzniku infekcie. Podieľa sa na prevencii a samotnej liečbe rakoviny (spolu so zinkom).Vitamín A je rozpustný v tukoch, to znamená, že ak jeme mrkvu, ktorá obsahuje vitamín A a nejeme k tomu maslový chlieb, alebo šalát nepolejeme olejom, vitamín A sa nemá ako vstrebať. Jeho vstrebávanie sa komplikuje u ľudí užívajúcich lieky na zníženie hladiny cholesterolu. Nachádza sa predovšetkým v potravinách živočíšneho pôvodu - v mliečnych výrobkoch, vajciach, pečeni, rybách, ale je aj významnou zložkou rastlinnej výživy. Obsahuje ho mrkva, marhule, mango, tekvica, listová zelenina. V potravinách sa nachádza aj jeho forma provitamínu - beta-karotén, ktorý významne vplýva hlavne na očnú sietnicu. Chráni zrak pred vznikom sivého zákalu. Najmä vegáni konzumujúci len rastlinnú stravu, získavajú väčšinu vitamínu A vo forme beta-karoténu. Bežné varenie vitamínu neškodí, jedlo by sa však nemalo prihrievať. Ak sa konzumácia vitamínu A preháňa, môže vyvolať neplodnosť, lebo sliznica maternice patologicky zhrubne, vypadávanie vlasov, zvracanie a žlté zafarbenie pokožky.

Vitamín B 1 Tiamín

Je pre nás nevyhnutný na získavanie energie zo sacharidov a z tukov, bráni tvorbe jedovatých látok, ktoré by mohli poškodiť srdce a nervový systém. Nachádza sa v bravčovom mäse, vo vnútornostiach, obilninách, zemiakoch, orechoch v strukovinách. Jeho nedostatok sa prejavuje stratou chuti do jedla, nervovými poruchami, svalovou slabosťou, zväčšením srdca. Predávkovanie nie je známe, nadbytok sa obličkami neustále vylučuje.

B 2 Riboflavín

Pomáha uvoľňovať energiu z potravín a je nevyhnutný pre funkciu vitamínu B6 a niacínu. Obsahuje ho najmä mlieko, jogurt, vajcia, hydina, ryby a ochutené vločky. Jeho nedostatok sa prejavuje suchými popraskanými perami, miernou málokrvnosťou, kožnými ochoreniami a krvavými očami.

B 6 Pyridoxín

Je veľmi dôležitý pre imunitný, nervový systém a pre tvorbu červených krviniek. Obsahuje ho chudé mäso, hydina, ryby vajcia, celozrnný chlieb, obilniny, orechy, sója, droždie, banány. Jeho nedostatok je veľmi vzácny, prejavuje sa zmätenosťou a depresiou. Dlhodobo podávané vysoké dávky poškodzujú nervový systém, vedú k funkčným poruchám končatín.


Niacín – kyselina nikotínová

Je nevyhnutný pre tvorbu energie v bunkách a na tvorbu neurotransmiterov. Pomáha udržiavať dobre tráviace zažívacie ústrojenstvo a následne zdravú kožu. Nachádza sa v mäse, v každej zelenine, v sušenom ovocí, orechoch, v dyňových semienkach. Pri jeho nedostatku nastávajú hnačky, únava, aknózna pleť, depresia a v krajnom prípade demencia. Vysoké dávky môžu spôsobiť sčervenanie kože a poškodenie pečene.

Kyselina pantoténová

Je nevyhnutná na syntézu cholesterolu, tuku a červených krviniek. Obsahuje ju mäso, zelenina, orechy a sušené ovocie. Jej nedostatok je veľmi vzácny, príznaky predávkovania nie sú známe.

Kyselina listová - folát

Je nevyhnutná na bunkové delenie a tvorbu DNA a RNA a telesných bielkovín.. Má osobitné postavenie v ťarchavosti, chráni plod pred defektmi nervového systému. Obsahuje ju pečeň, zelená listová zelenina, brokolica, ružičkový kel, strukoviny, pšeničné klíčky, chlieb. Jej nedostatok spôsobuje poškodenie ciev, megaloblastickú málokrvnosť a defekty tvoriaceho sa nervového systému plodu. Nadbytok môže vyvolávať kŕče u epileptikov.

Pokračovanie nabudúce…


©2016 Fornet. Všetky práva vyhradené.