Čerstvé šťavy pre náš zdravý život
Autor(ka) : Zuzana
Dátum a čas : 29.12.2011 00:00
Kategória : Výživa
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...

Najlepším zdrojom vitamínov a minerálov je strava. Ovocie a zelenina, najlepšie v surovom stave, by mali tvoriť aspoň šesťdesiat percent nášho denného príjmu potravy. Vitamíny a minerálne látky spoločne podporujú tvorbu obranných buniek, zvyšujú ich aktivitu a chránia nás pred civilizačnými chorobami. Výborným a chutným riešením je pitie čerstvých ovocných a zeleninových štiav, ktoré dodajú telu dostatok zdraviu prospešných vitamínov, minerálov, živých enzýmov, antioxidantov a ďalších biologicky účinných látok.

V ovocných a zeleninových šťavách RIO Fresh je zachované takmer také množstvo vitamínov ako v šťave z čerstvo vytlačeného ovocia alebo zeleniny

Najlepším zdrojom vitamínov a minerálov je strava. Ovocie a zelenina, najlepšie v surovom stave, by mali tvoriť aspoň šesťdesiat percent nášho denného príjmu potravy. Vitamíny a minerálne látky spoločne podporujú tvorbu obranných buniek, zvyšujú ich aktivitu a chránia nás pred civilizačnými chorobami. Výborným a chutným riešením je pitie čerstvých ovocných a zeleninových štiav, ktoré dodajú telu dostatok zdraviu prospešných vitamínov, minerálov, živých enzýmov, antioxidantov a ďalších biologicky účinných látok.

Čerstvé ovocné a zeleninové šťavy upevňujú imunitný systém a dodávajú telu veľmi rýchlo novú energiu,“ myslí si odborníčka na zdravú výživu Prof. RNDr. Katarína Horákova, DrSc. Odporúčaná denná dávka ovocia a zeleniny sa pohybuje v rozmedzí 600 až 800 gramov. Je vedecky dokázané, že ľudia, ktorí konzumujú takéto množstvo rozdelené na tri porcie zeleniny a dve porcie ovocia sú podstatne zdravší. Žiaľ od tohto cieľa je ešte mnoho Slovákov veľmi vzdialených. Dať si jablko či banán na desiatu, nejaký šalát na obed je jednoducho málo a nepokryje dennú potrebu nášho tela. Na spracovanie celého ovocia a zeleniny však potrebuje naše telo čas a energiu. „Pri pití čerstvých štiav je proces trávenia zredukovaný na minimum – iba na niekoľko minút a telo tak dostane rýchlo potrebné množstvo vitálnych látok,“ vysvetľuje K. Horáková. V šťavách sú enzýmy a vitamíny priamo rozpustené a telo ich môže rýchlo prijať, preto sú zeleninové a ovocné šťavy ideálne na desiate a olovranty. Je to vlastne posilňovací drink, ktorý nás ihneď postaví na nohy, osvieži a umožňuje nám vykonávať i náročné výkony.

Najkvalitnejšia šťava sa získa, ak použijeme odšťavovač, ktorý funguje na báze lisu. Pri spracovaní ovocia a zeleniny hydraulickým lisom množstvo získanej šťavy je minimálne dvojnásobné. „Pritom hladina živín a biologicky aktívnych látok je 8 až 10-krát vyššia ako keď sa spracuje odšťavovačom pracujúcim na báze odstredivej sily, ktoré sa bežne vyskytujú v domácnostiach,“ vysvetľuje K. Horáková. Je to tým, že iba pod tlakom sa narúša bunková stena v ovocí a zelenine, uvoľňuje sa obsah buniek a obohacuje vzniknutú šťavu.

Domáca príprava čerstvých štiav je časovo náročná. Priznajme si to, kým je odšťavovač nový snažíme sa šťavy si pripravovať každý deň. Časom si ich urobíme raz za týždeň a neskôr už pri pomyslení na všetku tú prípravu a následné umývanie nás chuť na ovocnú či zeleninovú šťavu hneď prejde. „Pokiaľ ale nemáte čas na prípravu čerstvých štiav, zdravou alternatívou sú 100-percentné šťavy vyrobené z ovocia a zeleniny lisovaním za studena, ktoré si môžete kúpiť v obchode. Dôležité je, aby boli bez pridania cukru, vody, konzervačných látok a boli iba šetrne pasterizované. Vtedy si udržiavajú takmer takú hladinu vitamínov a minerálnych látok ako čerstvo vyšťavené ovocie a zelenina,“ vyzdvihuje K. Horáková.

Slovenská firma McCarter vyrába 100-percentné prírodné šťavy RIO Fresh z ovocia a zeleniny lisovaného za studena, ktoré si môžete pohodlne kúpiť v obchode v chladiarenských boxoch pri ovocí a zelenine. Prečo sú umiestnené práve tu a nie na bežných pultoch ako ostatné džúsy? „V šťavách RIO Fresh je zachované takmer také množstvo vitamínov ako v šťave z čerstvo vytlačeného ovocia alebo zeleniny. Sú ošetrené len šetrnou pasterizáciou a preto sa musia skladovať v chlade, aby ostali čerstvé a zachovala sa hladina vitamínov, minerálov a ostatných výživových hodnôt,“ vysvetľuje Ing. Milan Pašmík, predseda predstavenstva McCarter, a.s. Tieto šťavy majú aj kratšiu dobu spotreby. Ostatné šťavy z koncentrátov, bežne nazývané džúsy, sú pasterizované a mikrobiologicky stabilné, vydržia teda dlhšie a nie je potrebné ich držať v chlade. Na druhej strane však šťavy z koncentrátov nemajú v prirodzenom stave zachovanú takú mieru vitamínov, minerálov a vlákniny ako čerstvé šťavy.

Šťavy RIO Fresh sú vyrábané z čerstvého odrodového ovocia a zeleniny lisovaním za studena. Preto je aj ich cena vyššia oproti iným šťavám – džúsom z koncentrátov. RIO Fresh nie sú teda vyrobené z koncentrátu, nepridáva sa do nich voda ani cukor, konzervačné látky, arómy ani farbivá.

Donedávna spoločnosť McCarter, a.s. vyrábala osem príchutí produktového radu RIO Fresh (jablko, pomaranč, karotka, grapefruit, hruška Williams, ananás, jablko-cvikla a zelenina) v jednolitrovom balení Tetra Pak. Teraz prichádza na trh s  novinkami ovocných a zeleninových štiav v praktickom aseptickom balení, v PET fľašiach. „Jedinečné aseptické balenie našich štiav zachováva maximum výživových látok a vitamínov obsiahnutých v ovocí a zelenine,“ vyzdvihuje M. Pašmík.

Absolútnou novinkou na trhu sú prémiové ovocné šťavy s kúskami čerstvého ovocia. RIO Fresh Ananás a Hruška! Sú to 100-percentné prírodné šťavy vyrobené z čerstvého ovocia lisovaného za studena. Ich jedinečné aseptické balenie zachováva maximum výživových látok a vitamínov obsiahnutých v ovocí a preto sú významným zdrojom prírodných vitamínov, minerálov a vlákniny.

Chladené šťavy z čerstvo lisovaného ovocia a zeleniny  si odteraz môžete vychutnávať tak často ako budete chcieť. „Nové praktické 200 ml balenie RIO Fresh je tou správnou voľbou cestou do a z práce, zaslúženou pauzou počas dlhého pracovného dňa alebo rýchlym zdrojom energie pre športovcov,“ vymenúva M. Pašmík. (šťavy RIO Fresh s príchuťou Jablko, Pomaranč s dužinou, Karotka, Grapefruit s dužinou a Jablko/Cvikla.)

Spoločnosť McCarter nezabudla ani na naše deti. Konečne je na trhu aj zdravý nápoj určený iba pre ne! RIO Fresh v hravom 200 ml obale so slamkou je zmesou čistých štiav z viacerých druhov ovocia a roztlačených drení, ktoré sú významným zdrojom prírodných vitamínov. Každé balenie obsahuje toľko ovocia, že tvorí plnohodnotnú ovocnú desiatu. Dostanete ich kúpiť v dvoch príchutiach Jahoda/Malina a Broskyňa. Tak ako všetky šťavy RIO Fresh neobsahuje vodu, cukor, koncentrát a samozrejme ani konzervačné látky, arómy, sladidlá či farbivá. Je taktiež bez obsahu lepku.

Každého ale zaujíma koľko šťavy vlastne môže denne vypiť. „Toľko, koľko môžeme vypiť bez prinútenia. Najmenej pol litra denne prináša postrehnuteľné výsledky,“ spresňuje K. Horáková. Ako však ďalej pokračuje, odporúča začať s pitím 2 dl šťavy a postupne zvyšovať dávku, kým si žalúdok na tento druh osvieženia nezvykne. V zásade by sme nemali kombinovať ovocie so zeleninou. Výnimkou je mrkva či jablko, ktoré môžeme použiť na dochutenie inak chuťovo neatraktívnych štiav. „Treba si ešte uvedomiť, že nezriedené šťavy najmä z citrusového ovocia obsahujú vysoký podiel kyselín. Preto sa odporúča tieto šťavy riediť s vodou,“ zdôrazňuje odborníčka na zdravú výživu. Kto má citlivý žalúdok môže konzumovať šťavy chudobné na kyseliny, napríklad hruškovú, broskyňovú, či marhuľovú a uprednostniť najmä zeleninové šťavy.



©2016 Fornet. Všetky práva vyhradené.